Политика

Правителството ще спасява заетостта с държавна помощ в седем сектора

Правителството ще спасява заетостта с държавна помощ в седем сектора

 

Горанов

 

 

Търговията на дребно, хотелиерството, ресторантьорството, транспортът, туризмът, спортът и културата са дейностите, които ще могат да получат подкрепа от държавата за изплащане на 60 процента от заплатите на служителите си с цел запазване на заетостта.

 

Това предвижда проектът на постановление на правителството за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, спрели работа поради извънредното положение, предаде БНР.

В проекта на правителственото постановление се предвижда, само работодатели, които поради обявено извънредно положение със своя заповед, издадена въз основа на акт на държавен орган, са преустановили работата на предприятието, на част от него или на отделни работници и служители, да могат да получат средствата от държавата за покриване на 60% от заплатите на служителите си.

Още на 18 март министрите на икономиката и на туризма – Емил Караниколов и Николина Ангелкова, заявиха, че секторите туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, веригите на доставки, които ги обслужват, и транспортът ще бъдат сред най-засегнатите от ограниченията заради коронавируса. Около това становище се обединиха тогава и депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм при изслушване на двамата министри.

Очаква се тази седмица правителството да определи механизма, по който ще се гарантира в пропорция 60% на 40% участието на държавата и на работодателите в спасяването на заетостта на работниците и служителите, каза в неделя, 22 март, по БНР министърът на финансите Владислав Горанов.

Синдикатите обаче се обявиха срещу силно стеснения обхват на тази държавна помощ.

„Това постановление предвижда, от него да се ползват само предприятия, които вече са започнали мерки по затваряне, по освобождаване на работници и т.н. Т.е. губи се превантивният смисъл на тази мярка, да подпомогне съответните предприятия, така че да не се стига до затваряне или освобождаване на работници. Няма как от него да се възползват по-малки фирми. Не на последно място ние настояваме, средствата, които ще бъдат отпускани, да бъдат насочени директно към работниците“ (а не към работодателите, които да ги разпределят, както се предвижда към момента – б.р.), коментира президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

От КНСБ също смятат, че обхватът на действие на проекта на правителственото споразумение е силно стеснен. Всички производства, които понасят щети поради пазарни причини, са извън обхвата. Пряко и косвено засегнатите фирми и предприятия са много повече.

Синдикалните и работодателските организации настояват да бъде създаден социално-икономически щаб към премиера Бойко Борисов по време на извънредното положение заради коронавируса.

Създаване на икономически антикризисен щаб лансира Асоциацията на индустриалния капитал в България в писмо до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

Бизнесът и синдикатите очакват среща с министър-председателя, на която да поискат обсъждане на социално-икономическото състояние веднъж седмично=

 

Епицентър

loading...
0
Политика

More in Политика

0ed0a922bdb1ab8eb5d79b75399af21b

Правителството реши: Удължаване на извънредното положение до 13 май!

април 1, 2020
общ-изглед-зала-парламент-бгнес(1)

От днес депутатът взема 9600 лв. с бонусите, вдигнаха си заплатите и министрите! Не, това не е шега

април 1, 2020
7764556

Менда Стоянова: Ще се наложи извънредното положение да бъде удължено

април 1, 2020
kacarov2

Д-р Стойчо Кацаров: Има нещо гнило в тази пандемия

април 1, 2020
big_swe

Мутафчийски: Ако пробите на депутатите са отрицателни, ще продължат да работят. Не можем да закрием държавата

април 1, 2020
big_3813

Караянчева с извънредна новина: Коронавирусът влезе в парламента, депутат даде положителен тест

март 31, 2020