Личности

Путин допусна вариант да е президент до 2036 г.

Путин допусна вариант да е президент до 2036 г.

 

путин-3

 

 

 

Владимир Путин допусна днес на среща с депутатите в Държавната Дума вариант, при който би могъл да се кандидатира още няколко пъти за президент и да остане в Кремъл до 2036 г., пише dnevnik.bg.

 

Става дума за предложение на депутата Валентина Терешкова за промяна на закона така, че досегашните президентски мандати на Путин да бъдат анулирани. Идеята на бившия космонавт е след като изтекат максимално допустимите два последователни мандата той да може да се кандидатира отново през 2024 г.

 

 

Тази поправка би могло да бъде приета, но ако я подкрепят руските граждани при гласуването на промените в Конституцията след няколко седмици и ако я одобри Конституционният съд, каза Путин. Плебисцит без задължителна сила ще има на 22 април.

 

 

Преди време той беше споменал, че може да отпадне изразът, с който се забранява кандидатиране след два последователни мандата и да остане само „два мандата“. Това би означавало, че така – дори когато става дума за два мандата с прекъсване между тях – никой няма да може да е в Кремъл повече от два пъти по 6 години. Но тази идея не беше доразвита в последвалите обсъждания.

 

 

Думата обсъжда днес на второ четене промените в Конституцията и Путин пристигна да обсъди за какво става дума.

 

 

„Предложението всъщност означава да се премахнат ограниченията за всеки човек, за всеки гражданин, включително за действащия президент, и да му се разреши участие в бъдещи избори. Естествено, в открити и конкурентни избори. Разбира се, само в случай, че гражданите кажат 4Да“ на общоруското гласуване на 22 април“, каза Путин.

 

 

„По принцип този вариант би бил възможен, но при едно условие – ако Конституционният съд даде официално заключение, че такава поправка няма да противоречи на принципите и основните положения в Основния закон на Руската Федерация.“

 

 

Президентът определи като „нецелесъобразно“ премахването на ограничението за броя допустими мандати на държавния глава. Според него „стабилността трябва да е приоритет, но щом социалната и политическата сфери навлязат в зряла възраст, напред излиза възможността за смяна на властта в името на динамиката на развитие на страната“.

 

 

„А ние приемаме поправки не за година или десет. В тази перспектива обществото трябва да има гаранции, че ще е гарантирана редовна смяна на властта.“

 

 

loading...
0
Личности

More in Личности

thumb_910x0_11

Ужас! COVID-19 подхвана европейските лидери, коси наред. Борис Джонсън е първи в списъка

март 27, 2020
канц

Канцлерът на Австрия чака пред аптека. Без гавази, без охрана като нашите властници

март 18, 2020
шарапова15827295002

Шарапова сложи край на кариерата си: Дадох ти живота си, а ти ми даде живот! Тенис, сбогом!

февруари 26, 2020
f3c64422a07ff6caf8566b7587db6e5c

НАЙ-ПОСЛЕ! Брад Пит спечели първия си „Оскар“

февруари 10, 2020
epa08119039 Russian President Vladimir Putin (R) shakes hands with German Chancellor Angela Merkel prior to talks in the Kremlin in Moscow, Russia, 11 January 2020. Merkel visits Moscow to discuss current international issues such as the situation in Syria, Libya, Ukraine, US-Iran tensions, as well as bilateral relations.  EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL

Меркел на важна визита при Путин в Москва, обсъждат геостратегически проблеми

януари 11, 2020
phpislrgv_800x_

Путин на изненадваща визита в Сирия преди срещата си с Ердоган

януари 7, 2020