СВЯТ

САЩ блокираха декларация за споразумение между Русия и Турция за прекратяване на огъня в Идлиб

САЩ блокираха декларация за споразумение между Русия и Турция за прекратяване на огъня в Идлиб

 

sasht-blokiraha-deklaracia-za-sporazumenie-mejdu-rusia-i-turcia-1

 

 

САЩ блокираха приемането на декларация от Съвета за сигурност на ООН в подкрепа на руско-турското споразумение за сирийската провинция Идлиб, предложена от Русия. Това казаха дипломати след края на заседанието при закрити врата, предаде АФП.

 

 

 

„Тя е преждевременна“, заявили САЩ, когато руският постоянен представител Василий Небензя, който поиска провеждането на заседанието, предложил на 14-те си партньори от Съвета за сигурност да приемат обща декларация, съобщиха дипломати при условие да останат анонимни.

 

 

 

Тогава в рамките на обсъждането Русия обвързала искането си с желанието на САЩ за бързо приемане на резолюция от Съвета за сигурност за одобрение на споразумението, сключено на 29 февруари между Вашингтон и талибаните за Афганистан. Руските представители ясно дали да се разбере, че ще ѝ се противопоставят, според същите източници.

 

 

 

Повечето страни приеха благосклонно споразумението за спиране на огъня, сключено завчера между Русия и Турция, каза след заседанието пред журналисти Небензя. „Искахме да бъде приета декларация, но заради позицията на една делегация това се оказа невъзможно“, отбеляза със съжаление той. „Остават много въпросителни за начина, по който (това споразумение) ще функционира на практика и за това кой ще го контролира“ каза от своя страна британският постоянен представител в ООН Карън Пиърс.

 

 

 

„Кой ще контролира това, което се случва на запад от Алепо, и което е по-важно, приема ли сирийското правителство официално руско-турското споразумение, и ще прилага ли то условията на примирието?“, допълни тя.

 

 

 

 

„Загрижени сме за милионите сирийци, който страдат там и бихме искали да видим примирието да се разпростре върху зоните за сигурност, където хората да могат, да се върнат и да оцелеят“, каза германският постоянен представител в ООН Кристоф Хойсген. „Трябва да видим дали това (споразумение) ще функционира“, отбеляза той.

 

 

 

Според оценки на ООН населението на провинция Идлиб наброява близо три милиона души, от които един милион са деца. От началото на декември близо един милион са напуснали домовете си, но остават разселени в рамките на провинцията, отбелязва АФП.

loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

php2qt6xr_800x_

Туркменистан забрани думата коронавирус, арест за носене на маска по улиците

април 1, 2020
ПУТИН20151219.atyyrsbkvj

Путин мина на дистанционно управление

април 1, 2020
big_1908

Къванч Татлъту е приет в болница със съмнения за коронавирус

април 1, 2020
big_big_91288915_205810230698257_626546964397293568_n

Възможно ли е COVID-19 да се окаже най-великата обществена самопсихоза на човечеството?

март 31, 2020
italiia_koronavirus2

Италианският ”Република”: Очаква се да овладеем епидемията през май

март 31, 2020
991-ratio-lekari

Белодробен лекар разкри какви съвети е дал на семейството си, за да го предпази от COVID-19

март 31, 2020