Важно

Учени проследиха как се случва заразяването с COVID-19 в автобуса! СХЕМА

Учени проследиха как се случва заразяването с COVID-19 в автобуса! СХЕМА

автозараза1584835745_50

 

 

Китайски учени са проследили как е станало заразяването с коронавирус на пътници в автобус от един единствен човек. Резултатите са поучителни и впечатляващи: някои стереотипи относно поведението на COVID-19 се оказват разрушени.

 

 

 

Познаването на механизма на предаване на вируса от носителя към незаразено лице ще помогне да се спре разпространението на COVID-19. За всеки от нас това означава възможността да избегне заразяването. Ето защо е толкова важно да се проследи развитието на заразяването в рамките на един конкретен обичаен автобус.

 

 

Този пример може да се счита за класически: човекът не е знаел, че е станал носител на вируса, използвал е автобус, но понеже не се чувствал в добро здравословно състояние, избягвал да общува с други хора. Необходимо е да се спомене също така, че само част от хората са използвали маски (случаят е станал, когато е било известно малко за епидемията).

 

 

Хронология на заразяването

 

 

И така, на 22 януари, в разгара на празниците по случай китайската Нова година, пътник се качил на автобус в провинция Хунан. Той не се чувствал добре, но външно това не било забележимо.

 

 

Мъжът заел мястото си в предпоследния ред на пътеката. Автобусът тръгнал по маршрута си като всички седалки били заети. По време на четиричасовото пътуване заразеният пътник не е ставал от мястото си и не е разговорял с никого.

 

 

В крайната точка на маршрута всички пътници напуснали салона и нова партида пътници влезли в него.

 

коста1584835752_51

 

С червено е обозначен болният пътник; в оранжево  – заразените от него; синята фигурка също е заразена, но безсимптомно. Розовата фигура – заразена 30 минути. след като пациентът напуснал автобуса.

 

 

А самият заразен (припомняме, че той не е знаел за болестта си) на тази автогара се преместил в друг автобус. Това бил малък микробус – маршрутка, в който той се намирал още час.

 

 

След определен период до тези два автобуса достигнало разследването на единадесет едновременни случая на заразяване.

 

 

 

Осем души веднага се заразили в първия – голям автобус. Освен това някои от тях са седяли на разстояние 4,5 м от болния. Един от заразените е хванал вируса, когато в салона не е бил нито болния гражданин, нито осемте новозаразени: 30 минути след пристигането на автобуса до крайната гара и салонът е освободен, в него влизат нови пътници, един от които става деветият заразен.

 

 

В маршрутката, в която се е преместил болният мъж, са се заразили още двама пътници. Интересното е, че един от тях също е седял доста далеч от заразения – също на 4,5 метра.

 

 

 

Неочаквани изводи

 

 

– Постулатът за безопасното разстояние от 2 м от носителя на заразата е нарушен: даденият случай дава потвърдена цифра от 4,5 метра.

 

– Можете да се заразите дори когато носителят е напуснал определеното затворено пространство. Очевидно чрез детайли на интериора, върху повърхността на които се е настанил вирусът.

 

 

– В крайна сметка си струва да носите маски: сред 11-те заразени няма нито един, който да е носил маската.

 

 

– Коронавирусът не е напълно изучен. Така например, не е ясно защо никой от най-близките съседи на заразения пътник не се е заразил.

 

 

– Трябва да се отбележи, че изводите от това проучване не могат да бъдат безусловни. Споменатите 4,5 метра най-вероятно са били достигнати от вируса с помощта на отоплителната система – възходящи потоци от топъл въздух са подхванали вируса и са го пренесли по-далеч, отколкото той може да достигне по естествен начин. Но дори и така да е, това казва доста неща.

 

 

Трудната работа, извършена от китайските изследователи, за пореден път потвърждава, че общественият транспорт трябва да се избягва. Особено ако човек е без маска и не дезинфекцира ръцете си.

 

/auto.blitz.bg

loading...
0
Важно

More in Важно

67db00353349f3590346af3cc30e3c4b

Нова заповед на Ананиев – вече задължително само с маски на открити и закрити обществени места

март 30, 2020
67db00353349f3590346af3cc30e3c4b

Ново 20: Удължиха срока на задължителната карантина от 14 на 28 дни за всички с COVID-19 и контактували с тях

март 27, 2020
паритеbig_0000357159-article2

Обмислят мораториум върху банковите заеми у нас, чака се решение от ЕС

март 25, 2020
деклаbig_1356

От днес влезе в сила новата декларация за преминаване през КПП-тата, носете си повечко екземпляри

март 25, 2020
0d722b17cd45f97b10c1d5f31d6d2b7f

Затварят София и областните градове в полунощ! Парковете и градините забранени за разходки

март 20, 2020
945798

Китай обяви официално лекарството, което ликвидира бързо COVID-19 – ето го! СНИМКИ

март 18, 2020