Политика

Ананиев: Целта на нашите мерки е кривата на пика да бъде по-плавна

Ананиев: Целта на нашите мерки е кривата на пика да бъде по-плавна

 

big_waz

 

 

 

 

Правителството и Националният щаб сме убедени, че носеното на маски на обществени места е полезна мярка. Това е така най-малко поради три причини. Първата е, че по този начин хора, които са заразени, но не знаят, няма да могат да разпространяват заразата.

 

 

 

Втората причина е, че тази мярка отлага във времето налагането на по-тежки мерки, които ще ограничат определни граждански права. Третата причина е, че в цял свят носеното на маски се възприема като полезна мярка.

 

 

 

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод отменената днес заповед за носене защитни маски на обществени места.

 

 

„Медицинската общност в момента е разделена на две. Едните са категорични, че маската е задължителна, защото така някой заразен не може да предава заразата. Аз съм на същото мнение. Другата част от медицинското съсловие не е толкова убедена в полезността на маските. Днес в името на консенсуса отмених моята заповед за задължително носене на маски. Призовах всички българи все пак да носят маски.

 

 

 

Днес поехме ангажимент и ще доставим над 1 млн. маски, които ще са за всички български граждани, които са социално затруднени и такива, които не могат да си закупят. Същото важи и за хората на предна линия в борбата с коронавируса – лекари, медицински сестри, служители на РЗИ, полиция. В България вече няколко фирми преориентираха производството си и шият едни от най-добрите маски в света. Отделно другата седмица очакваме 2 млн, маски от Китай. Маски ще има“, категоричен бе Ананиев, пише Novini.bg.

 

 

 

„СЗО съветва да се тестват повече хора. Видяхте днес премиерът разговаря с Южна Корея, откъдето да внасяме PСR тестове. С тестването можем да придобием по-ясна картина на тези, които са заболели и носят вируса. Можем да направим един по-качествен анализ на ситуацията. В готовност сме и да започнем тези 1000 теста на полицаи, лекари, шофьори на линейки, за които се разбрахме миналата седмица. Още не сме достигнали пика на заразата. Целта на нашите мерки е кривата на пика да бъде по-плавна. Нашите мерки са превантивни и получихме поздравления за тях от цял свят“, разкри Ананиев.

 

 

 

„Всеки ден наблюдаваме състоянието на болниците и леглата, независимо от тяхната собственост. С моя заповед е направено едно разпределние на леглата в цялата страна, за да сме сигурни, че ще обхванем цялата територия на България. Във всеки един момент можем да удвоим тези над 800 легла. Персоналът е осигурен в инфекциозните отделения и е готов. Всеки ден снабдяваме медицинските специалисти с нужните защитни средства.

 

 

 

Дано не се стига до вариант Б, при който има рязко покачване на заразените, но ние сме готови и за това. Има ясно разписани правила за преструктуриране на болниците. В момента детските ясли и училищата не работят. Там говорим за медицински лица в порядъка на 10 000 души, които в момента не работят и при нужда могат да се включат в битката с коронавируса“, добави Кирил Ананиев.

 

 

 

„Карантината в Банско пада буквално след малко, но жителите на града са задължени да спазват абсолютно всички мерки, които важат в момента за цялата страна. България наистина се намира в извънредно положение. От тази тежка ситуация можем да излезем само заедно и солидарни като общество. Искам да благодаря на всички, които даряват.

 

 

 

До момента по нашата сметка в МЗ са получени над 2 млн. и 200 хиляди лева. Тези пари ще бъдат харчени прозрачно и всеки един лев ще бъде отчитан на сайта на МЗ. Средствата ще отидат главно за медицинска апаратура и защитни средства за лекарите ни“, завърши Ананиев.

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024