Политика

Борисов: Децата ни ще плащат за тази криза, България е готова да иска кредит от МВФ! (ВИДЕО)

Борисов: Децата ни ще плащат за тази криза, България е готова да иска кредит от МВФ! (ВИДЕО)

big_sa

 

 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че България е готова да иска кредит от Международния валутен фонд, в случай, че кризата, предизвикана от коронавируса, продължи повече от 3 месеца. Но предупреди, че трябва пълно обезпечение, защото „децата ни ще го плащат“, пише Лупа БГ.

 

 

Борисов каза, че министрите ще се събират и утре, и в понеделник, за да допълнят проекта за обезщетение за работодателите и да го приемат. „Първата, най-важна грижа е здравето на хората“, добави Борисов, но не по-малко е необходимо да има и ясни икономически мерки за защитата им. И настоя още веднъж да бъдат прегледани всички на първа линия – „да няма нито един пропуснат човек с допълнителното възнаграждение от 1000 лева“.

 

 

Работодателските и синдикалните организации, с изключение на КРИБ и АИКБ, са одобрили проекта на Министерския съвет за обезщетенията на безработицата, във връзка с извънредното положение, обяви зам.-министърът на икономиката Марияна Николова. След съвета за тристранно сътрудничество е станало ясно, че все пак ще се наложи известно прецизиране на текстове, като приемане на мониторинг върху мерките, да се сравнят ставките за доходите между март 2020 и март 2019. КРИБ и АИКБ са настояли да има поправки в самия Закон за извънредното положение.

 

 

 

Борисов е наредил да се създаде Щаб от доброволци. „Ако не се създаде ред, създаваме заплаха за тях. Там, където има необходимост, да бъдат взети доброволци“, уточни премиерът. Идеята е те подпомагат нуждаещите се, както и да следят за карантината и нейното спазване.

 

 

 

Министър-председателят и неговите заместници са разговаряли с шефката на МВФ Кристалина Георгиева с евентуалното искане за кредити.

 

„Светът има пари за 3 месеца. Ако стане 6, ако стане 9 месеца, не знаем отговор на въпроса колко дълго ще продължи кризата…“, каза още Борисов. Той съобщи, че е направил още една проба за коронавируса, като и тя е била отрицателна, а спорадичната си кашлица отдаде на дългогодишното тютюнопушене.

 

81 държави до момента са обявили нужда от пари пред МВФ, а е бил информиран от Георгиева, че това досега никога не се е случвало и в най-големите кризи заедно искане са отправяли 3-4 страни едновременно.

 

 

„У нас проблемът е с предприятията в автомобилния сектор най-вече“, каза още Борисов.

 

Той нареди още активите в Сребърния фонд и фонда на АЕЦ „Козлодуй“ да не падат под 5 милиарда лева, за да представляват буфер след взимането на кредит. „Защото после децата ни ще го плащат“, напомни той.

 

 

Вчера Борисов се е чул с германския канцлер Ангела Меркел, която го похвалила колко бързо страната е успяла да реорганизира индустрията си така, че да започне незабавно шиене на личните предпазни средства.

 

 

Борисов обяви още , че редовният брифинг на Оперативния щаб за ситуацията с коронавируса вече ще бъде по един на ден и ще се провежда в Министерски съвет от 17 часа.

 

„В Министерски съвет, защо тук. Първо, самият вие изнемогвате с тези сутрешни и вечерни брифинги. Освен това сутрешните не са достатъчно точни, защото голяма част от тестовете идват в ранния следобед.

 

Затова всеки ден в 17 часа тук редовния брифинг. Защото тук, виждате, през колко метра сте, дезинфектирани сте, вземате мерки, сигналът се дава на всички, абсолютно прозрачно. Журналистите да групират въпросите, да няма незададен въпрос, за здравето на самите журналисти и самия щаб, това е по-добре.”, каза Борисов, цитиран от Спортал.бг.

 

 

Някои хора си мислят, че от тази криза могат да вземат пари от държавата и да станат по-богати или изобщо да не обеднеят, поръдлжи Борисов. 

В даден момент на конференцията премиерът се изкашля и каза: „Пуша, това ми е лош навик. Днес тестът ми е отрицателен“.

 

 

„Вие знаете, че имаше спирт, който става за ракия и се пие, и медицински, в който трябва да има 3 компонента. Ние трябваше да променим наредби, за да го правят това и големите производители на алкохол. Това стана в рамките на дни. Въобще не се усети. Имаме да произвеждаме спирт и да продаваме и за други държави“, уточни той.

 

 

„Направихме преглед днес на леща, боб, царевица, включително и какви са ни възможностите, колко сме изнасяли и колко ще остане за вътрешния пазар. Целта е да успокоим и животновъдите“, добави Борисов.

 

 

 

 

„Колко са парите на бизнеса, на физическите лица и колко са в резерва. Трябва ли който за каквото се сети, да каже: „Ами държавата да ни плати“. Нашата основна грижа е освен за лекари, полицаи, да останат пари и за пенсионерите. Като си здрав и млад, все нещо ще направиш и ще оживееш. Възрастният човек трябва да разчита и на пенсията си. Ние тоя резерв няма да го питаме“, уточни премиерът.

 

„Оставам с впечатление, че някои хора си мислят, че от тази криза могат да вземат пари от държавата станат по-богати или изобщо да не обеднеят“, каза той.

 

 

Лупа БГ, Блиц

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024