Политика

Борисов и Нинова се разбраха: Един месец извънредно положение заради коронавируса. Засега!

Борисов и Нинова се разбраха: Един месец извънредно положение заради коронавируса. Засега!

big_30_4f37

 

 

Искаме за един месец да е това извънредно положение. Това каза премиерът Бойко Борисов пред Народното събрание по повод искането на правителството във връзка с коронавируса.

 

Да покажем за един месец единство, призова Бойко Борисов, цитиран от „Флагман“.

 

 

След това изказване направи лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя благодари на кабинета, че е прието предложението на социалистите извънредното положение да е един месец.

 

 

 

Искам да благодаря за председателския съвет, на който имахме възможност да присъстваме заедно с колегите от Националния оперативен щаб. Там близо час и половина детайлно сме ги запознали с всичко. Разбира се, на първо място искам да благодаря на всички, които са на първа линия. Доктори, сестри, санитари, ръководители на болници, за това, което вършат и ще продължат да вършат в следващите дни. Това е съвсем нова среда и те са хора като всички нас“, каза още Борисов.

Според него те с актуализация на бюджета трябва да бъдат стимулирани.

 

 

„Ситуацията преди две седмици беше една, преди една друга, преди два дни беше различна. Вчерашният ден беше като бомба на изявления на всички лидери в света по всички краища. Мерките, които ние въведохме от 28 февруари, във Франция ще ги въведат от понеделник, Германия от днес“, допълни още Борисов.

 

Той посочи, че ще иска разговор с председателя на ЕК за затварянето на границите. „Ще дадем знак на народа, че в критични ситуация може да се обединяваме. Заедно сме побеждавали в битки. Искаме за един месец това извънредно положение. То ни е нужно, главно, за недисциплинирани хора, които разнасят зарази. За места, където примерно, представете си тези, които нарушиха забраната, абсолютно умишлено отидоха да се веселят и след това 14 души са заразени. Ние не знаем те с колко още са общували“, посочи още премиерът.

 

 

Борисов уточни, че в някои държави няма. „Просто там не ги изследват. Колкото повече се изследва една нация, толкова рязко се вдигат заболелите. През това време те са общували, общували с всички останали. Заради това е нашето искане. През това време, ако се наложи два, пет, десет апарата, имаме достатъчно, с хиляди апарати“, заяви министър-председателят.

 

По думите му в нито една държава нищо различно или повече от нас не са направили. „Когато дадем пример с това, че тези, които могат. След обед ще имаме вече издадена заповед тези работни места, които могат от вкъщи. Не трябва да се затварят гишетата на различни институции, за да не парализираме докрай социалният живот“, допълни още Борисов. По думите му иначе после няма да може да се вдигне икономиката.

 

 

Първото предложение беше за безсрочно извънредно положение, ние искахме един месец и с това гарантираме, че правителството няма да злоупотреби. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на извънредното положение в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

 
„България е изправена пред криза и ситуацията изисква разум, хладнокръвие и отговорност. Най-важно днес е здравето на българските граждани“, каза Нинова.
„Днес на председателски съвет направихме предложение за допълнение на решението на Министерски съвет, които г-н Борисов и МС приеха. Те бяха извънредното положение, което се въвежда да бъде със срок от един месец. Първото предложение беше да бъде безсрочно. Второто, което ние предложихме – правомощията, които се гласуват на МС изрично да бъде записано, че са на основание на чл. 57, ал. 3 от Конституцията. С това ние гарантираме, че МС няма да злоупотреби с правомощията. Ние искаме да благодарим на лекарите ,сестрите и медицинския персонал в българските болници“, каза още Нинова.

 

Тя заяви, че очаква от МС законодателни инициативи. „Ние сме законодателен орган и трябва да променим онези закони, които да гарантират спокойна работа на всички институции за овладяване на ситуацията. Вероятно ще се наложи да обсъдим и приемем такива законодателни инициативи“, допълни още Нинова.

 

„Очакваме правителството да внесе актуализация на бюджета. Заявихме и на министър-председателя ,че в тази ситуация раздаването на пари на парче чрез постановление на МС и заобикаляне на Народното събрание е абсолютно неприемливо“, коментира Нинова.

 

Вече не сме в ситуация на единични случаи, а от вчера имаме масово заразяване. Имаме различни гнезда на заразата, които нямат връзка помежду си, обясни преди това началникът на щаба ген. Мутафчийски.

 

 

Имаме случаи на неспазване на карантината. Случаят в „Пирогов“ е заради семейно тържество, което е направено с пълното съзнание, че един от участниците се е върнал от чужбина, обясни Мутафчийски.

 

По-рано депутатите единодушно включиха в дневния си ред предложението на Министерски съвет за извънредно положение.

Предложението бе прието със 199 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се“.

 

 

По Конституция се обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет.

Основният закон в държавата разпорежда, че основните права на гражданите са неотменими. При извънредно положение обаче Конституцията предвижда временно да може да бъде ограничено упражняването на отделни права на гражданите.

 

 

 

 

Едва ли половинчати мерки могат да доведат до резултат, нуждаем се от по-широки правомощия, каза още ген.-майор Венцислав Мутафчийски от парламентарната трибуна, цитиран от „Фокус“.

 

Той представи кратък доклад за състоянието в страната, предприетите мерки и актуалните проблеми, които са свързани с ограничаването на епидемията от коронавирус.
„1400 лица са проверени, установени са 23 положителни случая. Само за вчерашния ден – 16 случая и един смъртен случай“, припомни информацията ген. Мутафчийски. Той припомни, че от 28 февруари е назначен Национален оперативен щаб по повод ситуацията около коронавируса.

 

 

„Първо, вече не се явяват единични случаи в България, а започва масово появяване на случаи. Само 11 лица за вчера регистрираните са свързани с първата двойка, приета в „Пирогов“. Имаме три гнезда на инфекция, които са абсолютно независими едно от друго – Плевен, Габрово и София. В София повечето от случаите нямат нищо общо един с друг. Не говорим за изолирано семейство, село, а за по-сериозна ситуация. Отдавна отправяме послания за спазването на социалното самоизолиране. Т.е. да се подложат хората на карантина. Бяха дадени редица разпореждания, както беше уреден въпроса с използването на болнични, но въпреки това има грубо нарушаване на тази карантина“, каза още ген. Мутафчийски.

 

Той даде пример с други държави, където за нарушаване на карантината, които наказват това деяние със затвор.

По думите му днес сме на прага на избухване на броя на случаите. „Дали ще бъде другата седмица или по-другата, не мога да кажа, но това предстои“, каза ген. Мутафчийски.
Според него идеята на извънредното положение е да се забави развитието на тази инфекция.

 

„Няма да ни подмине това нещо. При по-бавно протичане на епидемия, това ще намали натиска върху здравната система. Ние хубаво знаем, имаме 740 инфекциозни легла, можем да ги увеличим на 1400, но средно погледнато на населението, то няма да става изцяло в цялата държава, ще става на огнища“, допълни още Мутафчийски.

 

Очаквайте подробности

Политика

More in Политика

171172315952409

Посланикът на САЩ за разглобката на властта: Разочаровани сме, но не е наша работа да се месим в тези дискусии

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024