ОБЩЕСТВО

България е сред 9-те най-бедни страни в Европа, останалите не са членки на ЕС

България е сред 9-те най-бедни страни в Европа, останалите не са членки на ЕС

big_bul

 

Повече от 731 милиона души живеят в Европа. В Русия е обичайно да се свързва Европа с богатство и висок стандарт на живот, но това не винаги е така.

 

 

Наред с богатите и проспериращите страни, в Европа има и държави, чието население живее доста скромно, пише pogled.info.

По-долу ще говорим за 9-те най-бедни страни в Европа.

 

 

 

 

Рейтингът се основава на данни на МВФ за БВП на глава от населението.

Ето кои са деветте най-бедни страни в Европа:

 

България
БВП на глава от населението е 9267 долара. Тази страна се намира в Югоизточна Европа. Въпреки факта, че през последните години икономиката на страната укрепва, България остава една от най-бедните европейски страни.

 

 

Черна гора
БВП на глава от населението е 8652 долара. БВП на глава от населението е едва 40% от средното за Европа за 2010 г., според “Евростат”. Икономиката на страната растеше с доста висок темп до 2008 г., преди да започне финансовата криза, която засегна сериозно страната. Въпреки това, през последните години ситуацията в Черна гора постепенно се подобрява, смятат експертите.

 

 

Сърбия
БВП на глава от населението е 7243 долара. Тази страна беше силно засегната от финансовата криза през 2008 г. Преди това страната преживяваше значителен икономически растеж в течение на осем години, но от 2009 г. икономиката на страната е в рецесия. Това доведе до увеличаване на държавния дълг до 63,8% от БВП.

 

 

Беларус
БВП на глава от населението е 6306 долара, според МВФ за 2018 г. Промишлеността е най-силният сектор в икономиката на страната. Експертите на МВФ отбелязват фактори като намалените инвестиции, по-ниските нива на внос, както и по-ниското търсене – всичко това, според тях, е довело до там, че Беларус е една от най-бедните страни от Европа.

 

 

Северна Македония
БВП на глава от населението е 6100 долара. Македония се характеризира с отворена икономика, в основата на която (90% от БВП) е търговията. През последните години ситуацията в страната се подобрява, но въпреки реформите и мерките, предприети от правителството, нивото на безработица и бедност все още е високо.

 

 

Босна и Херцеговина
БВП на глава от населението е 5774 долара. Страната е оцеляла от войната през 90-те години на 20 век. В момента властите се опитват да възстановят страната след бойните действия. Въпреки всички предприети мерки, нивото на безработица е високо, а стандартът на живот е един от най-ниските в Европа.

 

 

 

Албания
БВП на глава от населението е 5289 долара. Въпреки че тази страна е една от най-бедните в Европа, нейната икономика постепенно укрепва. Така че скоро ситуацията може да се промени и страната ще престане да фигурира в тази класация. Страната разполага с достатъчно природни ресурси, за да може да се развива икономически.

 

 

Молдова
БВП на глава от населението е 3218 долара. Правителството се опитва да въведе мерки, които ще позволят на икономиката да покаже растеж. Въпреки тези мерки, страната остава една от най-бедните в Европа.

 

 

Украйна
БВП на глава от населението, според МВФ, е бил 2963 долара през 2018 г. Страната преминава през много трудни времена. Корупция, бюрократични пречки, слабо развита инфраструктура и транспорт – тези проблеми се подчертават от експертите на МВФ, които отбелязват, че пречат на страната да се развива.

 

Поглед инфо

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

свещ

Тъжна вест: Отиде си голям български поет! СНИМКА

март 29, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024