Здраве

Вирусолог: 15 минути стигат, за да се лепне COVID – 19, а ето как най-неочаквано става това

Вирусолог: 15 минути стигат, за да се лепне COVID – 19, а ето как най-неочаквано става това

virusolog
Най-голям риск да се зарази човек с COVID – 19 има, ако е на по-малко от 2 метра от вече прихванал коронавируса. 15 минути са достатъчни, за да се предаде заразата по въздушно-капков път.

Това обясни вирусологът проф. Радостина Александрова по БНТ. Тя обаче уточни, че COVID – 19 се предава и по контактен път с повърхности. Сапун и вода са достатъчни, ако няма спирт, каза експертът. Пиенето на спирт, освен че вреди, не помага, категорична бе тя.

 

Топлото време и слънцето са потушили не една епидемия, надяваме се да е така и сега, но не бива да разчитаме само на времето, каза още проф. Александрова.

 

Все още няма категоричен отговор дали се изгражда имунитет към този вирус, но при братовчед му от 2002/2003 г. се откриват антитела и след 15 години, уточни вирусологът.

 

Коронавирусите са добре познати на специалистите както при животните, така и при човека. При човека има 7 коронавируса, 3 от които възникнаха през това столетие – от 2002 година насам. Това, което отличава този коронавирус от предишните, е, че е доста добре приспособен да се разпространява, това вече го виждаме, предизвика пандемия с това, че е патогенен.

 

 

Тя каза още, че има много високи прилики с коронавируса при прилеп и при пенгулин. „Най-вероятно има прилики и с други бозайници, но още не са установени“, допълни Александрова.

 

„Този вирус проявява една доста висока генетична стабилност. Във всички случаи той е по-стабилен от предишните два вируса, което е добре дошло с оглед на създаването на ваксини. Иначе по принцип вирусите, особено тези, които съдържат РНК, се изменят и това е процес, който е факт, но също така е вярно, че вирусите имат механизми, с които успяват да се запазят до голяма степен и консервативни. Това са два процеса, които текат паралелно“, каза вирусологът.

 

Тя заяви, че за два месеца, откакто е разчетен геномът на вируса, са създадени много модели ваксина, като поне 20 модела проявяват доста обещаващи качества и два от тях вече са влезли в първа фаза на клинични изпитвания – за безопасност, едната е в САЩ, другата в Китай.

 

 

„На такава безпрецендентна скоростна реакция от страна на научния свят досега не сме били свидетели. Още повече, че става въпрос за едни авангардни ваксини, така наречените РНК-ваксини, при които не се въвежда цял вирус или части от него, както беше досега, а се въвежда нуклеинова киселина, която да предизвика в организма онзи блъсък, срещу, който трябва да се образуват антитела“, допълни вирусологът.

 

Фрог нюз, Епицентър, БНТ

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023