Здраве

Връщат аналгин –хинина, който в годините на соца безотказно лекуваше куп вирусни инфекции

Връщат аналгин –хинина, който в годините на соца безотказно лекуваше куп вирусни инфекции

24031340

 

 

Златното лекарство на българите аналгин –хининът, което в годините на соца безотказно лекуваше куп вирусни инфекции, ще бъде върнато. То бе окончателно спряно през 2012 г. Борисов коментира, че аналгин-хининът още през 2012 година е спрян. Днес обаче   Агенцията по лекарствата ще вземе решение да разреши отново производството му.

 

 

 

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, на срещата при него за новите мерки срещу коронавируса. В разговора участваха министрите на икономиката, здравеопазването и финансите – Емил Караниколов, Кирил Ананиев и Венцислав Горанов, шефът на ВМА и ръководител на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

 

 

 

„Националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров ме информира за положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19. Професор Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство „Хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус“, написа Борисов в профила си във Фейсбук след срещата.

 

 

„В следствие на изнесените данни, разпоредих на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. Министър Ананиев незабавно издаде заповед за забрана на износа на лекарства на хининова основа. В контакт сме с българските фармацевтични производители и те имат готовност да започнат производството на медикаменти на хининова основа“, допълни министър-председателят.

 

 

 

Междувременно заповедта на здравния министър вече е факт. Тя важи до второ нареждане и целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар.

От кабинета пък съобщиха, че  Борисов е в непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента „Хлороквин“.

 

 

 

Икономическият министър Емил Караниколов е докладвал на срещата, че днес във ведомството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат. Борисов изразил задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали.

 

 

„Оказва се, че хининът е базово за лекарствата за коронавируса. Не казваме, че сме намерили лекарство. Да не се спекулира. Но при всички случаи е крачка напред и има положителен ефект“,  каза Борисов. И допълни: „След като професорите казват, че има положителен резултат, ние сме длъжни да произведем”.

 

Стандарт

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023