Бедствия

Всичко, което трябва да знаете. Как се лекува? Кои лекарства помагат…

Всичко, което трябва да знаете. Как се лекува? Кои лекарства помагат…

корона-статия

 

Какъв вид лечение се предлага за новия коронавирус?
Понастоящем няма ваксина срещу развитието на COVID-19. Антибиотиците също са неефективни, защото COVID-19 е вирусна инфекция, а не бактериална.

Ако вашите симптоми са по-тежки, може да се назначи поддържащо лечение от вашия лекар или в болница. Този вид лечение може да включва:

течности за намаляване на риска от дехидратация

лекарства за намаляване на треската

допълнителен кислород в по-тежки случаи

Хората, които трудно дишат самостоятелно поради COVID-19, може да се нуждаят от респиратор.

Какво се прави, за да се намери ефективно лечение?

В момента ваксините и възможностите за лечение на COVID-19 се изследват по целия свят. Има някои доказателства, че някои лекарства могат да имат ефикасност по отношение на предотвратяване на заболяване или лечение на симптомите на COVID-19.

Въпреки това, изследователите трябва да извършат рандомизирани контролирани проучвания. Доверен източник при хора, преди да станат достъпни потенциални ваксини и други лечения. Това може да отнеме няколко месеца или повече.

Ето няколко варианта на лечение, които в момента се изследват за защита срещу SARS-CoV-2 и лечение на симптомите на COVID-19.

Remdesivir

Remdesivir е експериментално широкоспектърно антивирусно лекарство, първоначално предназначено да се насочи към ебола.

Изследователите са открили, че Remdesivir е високоефективен в борбата с новия коронавирус в изолирани клетки.

Това лечение все още не е одобрено при хора, но в Китай са проведени две клинични проучвания за това лекарство. Наскоро едно клинично изпитване беше одобрено и от FDA в Съединените щати.

Хлороквин

Хлорохинът е лекарство, което се използва за борба с маларията и автоимунните заболявания. Той се използва повече от 70 години Доверен източник и се счита за безопасен.

Изследователите са открили, че това лекарство е ефективно в борбата срещу вируса SARS-CoV-2 в проучвания, проведени в епруветки.

Поне 10 клинични проучвания Доверен източник понастоящем разглежда потенциалната употреба на хлорохин като вариант за борба с новия коронавирус.

Лопинавир и ритонавир

Лопинавир и ритонавир се продават под името Kaletra и са предназначени за лечение на ХИВ.

В Южна Корея 54-годишен мъж е получил комбинация от тези две лекарства и е имал значително намаление. Доверен източник в нивата на коронавирус.

Според Световната здравна организация (СЗО) може да има ползи от употребата на Kaletra в комбинация с други лекарства.

APN01

Очаква се скоро да започне клинично изпитване в Китай, за да се проучи потенциалът на лекарство, наречено APN01 за борба с новия коронавирус.

Учените, които за първи път разработиха APN01 в началото на 2000-те години, откриха, че определен протеин, наречен ACE2, участва в инфекции на SARS. Този протеин също помогна за предпазване на белите дробове от нараняване поради дихателен дистрес.

От последните изследвания се оказва, че коронавирусът през 2019 г., подобно на SARS, също използва протеина ACE2, за да инфектира клетките при хората.

Рандомизираното изпитване с двойно рамо ще разгледа ефекта на лекарството върху 24 пациенти за 1 седмица. Половината от участниците в опита ще получат лекарството APN01, а другата половина ще получи плацебо. Ако резултатите са обнадеждаващи, ще се правят по-големи клинични изпитвания.

Favilavir

Китай одобри използването на антивирусното лекарство фавилавир за лечение на симптоми на COVID-19. Първоначално лекарството е разработено за лечение на възпаление в носа и гърлото.

Въпреки че резултатите от проучването все още не са публикувани, уж лекарството се е оказало ефективно при лечение на симптоми на COVID-19 в клинично изпитване на 70 души.

Какво трябва да направите, ако смятате, че имате симптоми на COVID-19?

Не всеки с инфекция SARS-CoV-2 ще се почувства зле. Някои хора дори могат да се заразят с вируса и да не развият симптоми. Когато има симптоми, те обикновено са леки и са склонни да протичат бавно.

COVID-19 изглежда причинява по-тежки симптоми при по-възрастни хора и хора с основни здравни състояния, като хронични сърдечни или белодробни състояния.

Ако смятате, че имате симптоми на COVID-19, следвайте този протокол:

Преценете колко сте болни. Запитайте се колко е вероятно да сте влезли в контакт с коронавируса. Ако живеете в регион, който е имал епидемия или ако наскоро сте пътували в чужбина, може да сте изложени на повишен риск от експозиция.

Обадете се на вашия лекар. Ако имате леки симптоми, обадете се на Вашия лекар. За да намалят предаването на вируса, много клиники насърчават хората да се обаждат или използват чат на живо, вместо да влизат в клиника. Вашият лекар ще оцени вашите симптоми и ще работи с местните здравни власти и центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC), за да определи дали трябва да се тествате.

Остани у дома. Ако имате симптоми на COVID-19 или друг вид вирусна инфекция, останете вкъщи и си почивайте много. Не забравяйте да стоите настрана от други хора и избягвайте споделянето на предмети като чаши, прибори, клавиатури и телефони.

Кога се нуждаете от медицинска помощ?

Около 80 процента доверен източник на хора се възстановяват от COVID-19, без да се нуждаят от хоспитализация или специално лечение.

Ако сте млади и здрави само с леки симптоми, лекарят вероятно ще ви посъветва да се изолирате у дома и да ограничите контакта с други хора от вашето домакинство. Вероятно ще ви посъветват да почивате, да сте добре хидратирани и да следите внимателно симптомите си.

Ако сте по-възрастен, имате някакви основни здравословни състояния или нарушена имунна система, не забравяйте да се свържете с вашия лекар веднага щом забележите някакви симптоми. Вашият лекар ще Ви посъветва за най-добрия начин на действие.

Ако симптомите ви се влошат с грижите в домашни условия, важно е да получите бърза медицинска помощ. Обадете се в местната болница, клиника или спешна помощ, за да им уведомите, че ще влезете, и носете маска за лице, след като напуснете дома си. Можете също да се обадите на 112 за незабавна медицинска помощ.

Как да избегнем инфекция от коронавируса?
Новият коронавирус се предава главно от човек на човек. В този момент най-добрият начин да се предотврати заразяване е да се избегне около хората, които са били изложени на вируса.

Освен това, според CDCTrusted Source, можете да вземете следните предпазни мерки, за да намалите риска от инфекция:

1. Измийте добре ръцете си със сапун и вода за най-малко 20 секунди.

2. Използвайте дезинфектант за ръце с поне 60 процента алкохол, ако сапунът не е наличен.

3. Избягвайте да докосвате лицето си, освен ако не сте измили наскоро ръцете си.

4. Стойте настрана от хора, които кашлят и кихат. CDC препоръчва да стоите на поне 6 фута от всеки, който изглежда болен.

5. Избягвайте претъпканите райони колкото е възможно повече.

6. Възрастните са изложени на най-висок риск от инфекция и може да искат да вземат допълнителни предпазни мерки, за да избегнат контакт с вируса.

Към този момент няма ваксина, която да ви предпази от новия коронавирус, известен също като SARS-CoV-2. Няма и специални лекарства, одобрени за лечение на симптомите на COVID-19.

Въпреки това, изследователи по целия свят работят усилено за разработването на потенциални ваксини и лечения.

Има нови доказателства, че някои лекарства могат да имат потенциал за лечение на симптомите на COVID-19. Необходими са по-мащабни тестове, за да се определи дали тези лечения са безопасни. Клиничните изпитвания за тези лекарства могат да отнемат няколко месеца.

Източник : Д-р Димитров, София

More in Бедствия

78aaa19afc2740d0a59e37c1ad3c7195

Десетки градове са в снежен капан и без ток, до броени часове времето се обръща в цяла България

декември 16, 2023
преспи

Искахте снежна зима, на ви! 2 метра преспи, затрупани коли и блокирани камиони по пътя Варна – Добрич / СНИМКИ

ноември 20, 2023
бедствие

Десетки селища без ток, евакуация, спрени влакове и полети, на места обявиха бедствено положение /обзор/

ноември 19, 2023
meteobulgaria-izdade-oranjev-i-cherven-kod-za-vatar-dajd-i-snag-za-dnes-i-utre-2

Нов ураган удря България: MeteoBulgaria издаде оранжев и червен код за вятър, дъжд и сняг за днес и утре

ноември 18, 2023
big_371513359_660890432544238_3720139827038627469_n

Страшно бедствие! Смерч мина през село Лъвино, община Исперих и отнесе покривите на над 100 къщи / СНИМКИ

ноември 4, 2023
ezgif-4-8f341d01de

СНИМКИ на джипа на съдия Москова: Ужасът и последните секунди живот са били неописуеми

септември 15, 2023