Здраве

Ген. Мутафчийски разкри кога България ще бъде под пълна карантина

Ген. Мутафчийски разкри кога България ще бъде под пълна карантина

eto-koga-balgaria-shte-bade-pod-palna-karantina-1

 

 

„Затварят се граници. Затваря се Европа спрямо САЩ“, това заяви шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

По-рано днес той заяви, че има нови 9 потвърдени случая на заразени с коронавирус. Всички те са от София. Общият брой вечерта се оказа 23.

 

„Все още европейските държави не са достигнали „платото“ на пика на коронавриуса.

Всички усилия, които правителството правят е с цел да се ограничи инфекцията. Тя не може да се избегне, но нека поне се ограничи“, каза шефът на ВМА.

 

 

„При обстоятелства, които са подобни на Италия и ние можем да наложим карантина за цялата страна“, допълни проф. Мутафчийски, цитиран от Блиц.

 

 
„Някои от пациентите все още не са пристигнали във Военна болница. Те са извикани. Става въпрос за четири от контактните лица, които са без никакви клинични оплаквания“, обясни шефът на ВМА.

 

 

„За ВМА най-тежко е състоянието на жената, която е била придружителка на дамата, която вчера приехме. Втората жена бе приета към полунощ“.

 

 

Във ВМА имаме 3 потвърдени случая. Общо са 9. Очакват се да пристигнат още двама от установените с положителна проба.

 

 

Четирима души лежат в Белодробната болница. Те са от контактните хора на починалата жена“, каза още проф. Мутафчийски.

Проф. Кантарджиев обясни, че в България се предприемат предпазни мерки още от януари месец.

 

 

„Когато болните са над 80-годишна възраст и имат двойна бронхопневмония, причинена от коронавируса, те имат нужда от дихателни апарати.

 

 

При рязко влошавате, като при съпруга на починалата, се прави интубация и тогава да се подава кислород с апарат“, поясни проф. Кантарджиев.

Той бе категоричен, че възрастните хора трябва да сигнализират близките си и при най-малкия здравословен проблем, който изпитват, а не да допускат грешката на жената, която почина от коронавирус.

 

 

„Да не правят като починалата жена, която е била толкова зле, че директно е припаднала в болницата“, каза още проф. Кантарджиев, който призова възрастните хора да пият повече витамин C и задължително да проветряват. А отворени прозорци трябва да има и в домовете на всички, както и в градския транспорт.

 

 

 
Междувременно от правителствената информационна служба съобщиха следното:

„В България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение, показват данните на Министерството на здравеопазването към 31 декември 2018 г.

 

 
Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС – 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС – с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска – 222.5 на сто хил.

 

 

България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение – 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия – с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил.

 

 

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.

 

 

Общият брой респиратори в България в лечебните заведения за болнична помощ са 1463 броя, а в извънболничната помощ – 142 броя. Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), които са структура към Министерството на здравеопазването, разполагат с 289 броя в санитарните автомобили и 53 в кабинетите на самите ЦСМП. В момента се анализират нуждите на всяко лечебно заведение по отношение на тази апаратура.

 

 

Националният оперативен щаб вече е направил поръчка за 200 броя респиратори. Същевременно България осъществява комуникация по темата и на европейско ниво. Страната ни е изразила интерес за участие, ако се постигне общоевропейско решение за процедура, чрез която държавите членки да получават респиратори от производители.

 

 

Капацитетът на инфекциозните клиники и отделния в България за приемане и лечение на пациенти с COVID-19 може да бъде удвоен в рамките на 24 часа при необходимост, информира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Към настоящия момент функционират 740 инфекциозни легла у нас, а по заповед на министъра на здравеопазването допълнително са разкрити и вече са в готовност за работа 3 допълнителни лечебни заведения за болнична помощ на територията на столицата. При необходимост същата мярка ще бъде приложена и в други градове в страната.

 

 

За ограничаване на разпространението на новия вирус държавата е осигурила допълнителни количества лични предпазни средства – 50 000 маски, 100 000 костюма и 85 000 очила за медицински и здравни работници в лечебните заведения и за Регионалните здравни инспекции при работа с пациенти със съмнение за COVID-19.

 

 

Две български фирми и държавното предприятие „Интендантско обслужване“ вече шият защитни облекла и средства за лекарите, сестрите и санитарите. Само една от фирмите – тази в Габрово, е с капацитет да произвежда по 4 км плат на ден, с който всекидневно могат да бъдат изработени около 1500 защитни гащеризона“.

 

Блиц, Факти БГ

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023