СВЯТ

Главен вирусолог от Берлин: Опустошителна вълна на епидемията ще има наесен

Главен вирусолог от Берлин: Опустошителна вълна на епидемията ще има наесен

mz-preporaki-sreshtu-noviia-covid-19-867

 

 

Вирусът стигна до НАТО, в Германия 265-има заразени за ден

 

Опустошителна вълна на епидемията от КОВИД-19 ще има след края на лятото, предупреди главният вирусолог на берлинската университетска болница Charite Кристиан Дростен. “През есента ще е критично, това е сигурно. Тогава ще има безброй неоткрити случаи в общините, тъй като опасността през лятото не попада в полезрението на епидемиолозите”, каза той. Рискът от инфекция ще се увеличава драматично. “Тогава очаквам рязко увеличаване на броя на случаите с коронавируса с тежки последици и много смъртни случаи”, прогнозира Дростен.

 

Заразените в света са над 111 000, а починалите – почти 4000

 

Първи два случая бяха регистрирани в Албания, където правителството затвори всички училища за две седмици. Премиерът Еди Рама съобщи, че се спират полетите към Северна Италия до 3 април.

Румъния също спира всички полети от и към Италия за две седмици. В страната са потвърдени 15 случая на заразяване – всички при лица, пътували до Италия.

В Северна Македония бе регистриран четвърти случай – директорка на клиника за кожни болести, която пътувала в рискови райони и 5 дни ходила на работа, без да се постави в карантина.

През последните 24 часа в Словения са потвърдени три нови случая на заразени с коронавирус, с което общият им брой достигна 29.

Коронавирусът влезе и в централата на НАТО. Алиансът потвърди, че негов служител е заразен, докато бил на почивка в Италия. Има първи 2 случая в Кипър, с което са засегнати вече всички страни в ЕС.

Само за ден в Германия има нови 265 със зараза и броят им достигна 1151. Носители са регистрирани в 15 от 16-те провинции.

Франция ще наложи строга забрана за публични събития с над 1000 присъстващи като част от мерките за борба с разпространението на коронавируса. Досега са установени 1209 случая на зараза, а 21 са починали. Вирусът повали и шефа на парижките летища Огюстан дьо Романе.

Работник, отговарящ за поддръжката на “Дисниленд” в Париж, даде положителна проба за новия вирус. Въпреки това атракционите ще работят. Ръководството на Лувъра ограничи достъпа на посетителите до музея. Фалшиви полицаи пък измамиха китайски студенти в Париж, които носели маски, и им наложили глоби по закон за забрана на забулването на лицето на обществени места. Великобритания създаде

екип за борба с

дезинформацията

за епидемията. В страната са регистрирани 280 заразени и трима починали от вируса. Лондон задължи завръщащите се от Северна Италия да стоят под строга самоизолация за 14 дни.

Броят на случаите на коронавируса в Русия нарасна до 20 души през последния ден, като са регистрирани трима заразени в Москва.

60-годишен германски турист е първият починал от коронавирус в Египет. Той кацнал в страната преди седмица, вдигнал температура, след като пристигнал в Хургада от Луксор.

Шефката на Еврокомисията предупреди, че коронавирусът оказва “огромно въздействие” върху икономиката на Европа. На пресконференция за първите ѝ 100 дни начело на ЕК Урсула фон дер Лайен призова за бързо приемане на следващия бюджет.

Световната развлекателна индустрия също е засегната. Филмови премиери, концертни турнета и фестивали са отменени. Само глобалната филмова индустрия ще претърпи около $ 5 млрд. загуби тази година, сочат прогнозните данни.

Бунтове в затворите в

Италия, 6-има убити

Поне 6-има затворници загинаха при бунтове, пламнали в затворите в Италия заради кризата с коронавируса. Размирици има в 27 затвора.

Шестимата загинали са застреляни в затвора в Модена, където протестирали, притеснени, че коронавирусът може да се разпространи там. Двама надзиратели са ранени леко. В затвора в Поджореале затворниците протестирали срещу спиране на свижданията заради коронавируса. А в затвора в Павия били взети за заложници двама надзиратели, които накрая били освободени – единият от самите затворници, а другият при спецоперация, съобщи агенция АНСА.

Италия постави под карантина една четвърт от населението си заради коронавируса. Страната съобщи за рязко увеличение на смъртните случаи с над 50% за едно денонощие и нареди безпрецедентно за мирновременен период изолиране на най-богатия си северен регион. Мярката ограничи движението на около 16 милиона души. Италия е потвърдила 7375 заразени и 366 починали от коронавируса и

стана втората най-засегната

страна в света

от епидемията след Китай, съобщи АФП.

Карантината реално жертва италианската икономика в краткосрочен план, за да я спаси от последиците на вируса в дългосрочен план. Мерките ще превърнат богатата северна част на Италия, включително икономическата и културна столица Милано и знакови туристически дестинации като Венеция, в зони под карантина поне до 3 април.

Културните прояви се преустановяват, а от хората се изисква да стоят на разстояние поне един метър едни от други на спортни събития, в барове, църкви и супермаркети. Нарушителите на разпоредбите може да бъдат наказани с 3 месеца затвор или глоба до 206 евро.

Водещи италиански издания посочват, че има

само три думи, с които може да

се спре заразата: “Стойте у дома!”

Италианските медии съобщават, че няколко видни личности също са с положителен тест за коронавируса. След като през уикенда заразен се оказа лидерът на Демократическата партия Никола Дзингарети, който е областен управител на Лацио, след това заразени се оказаха и областният управител на Пиемонте Алберто Чирио и началникът на генералния щаб на италианските въоръжени сили генерал Салваторе Фарина. Областните управители на Ломбардия, Сицилия и Емилия-Романя пък са се поставили доброволно в изолация заради открити в обкръжението им случаи на зараза.

 

Източник: 24chasa.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024