Политика

Горанов: Не е моментът да си говорим за демокрация. Мораториум върху кредитите е популистки ход

Горанов: Не е моментът да си говорим за демокрация. Мораториум върху кредитите е популистки ход

горановgoranov15

 

 

„Не е моментът да си говорим за демокрация“. Това заяви пред БНР министърът на финансите Владислав Горанов.

 

 

Той посочи, че въведените строги мерките са свързани с това „да създадем предпоставка за не добро разпространение на коронавируса, а не да създаваме ограничения“.

 

 

Според него не може да се говори за мораториум върху кредитите. „Не приемаме този популистки ход, който може да влоши състоянието на търговските банки“, каза Горанов.

 

 

„Няма как да говорим за мораториум в едни облигационни отношения. Искате ли да направим мораториум и върху това да можете да изтеглите вашия депозит от банката? Защото от едната страна са вложенията на хората, от другата – раздадените кредити от банките на отделни физически и юридически лица“, заяви финансовият министър.

 

 

Той коментира, че финансовите мерки, които са предприети във връзка с извънредното положение, за да се „помогне с ресурс от страна на държавата и с регулаторни мерки от страна на банковия надзор:

 

 

„Предприели сме мерки да осигурим гъвкавост – с допълнителна капитализация на Българската банка за развитие“, посочи Горанов.

 

 

 

Като втора мярка финансовият министър посочи: „Субсидиране на тези работодатели, които имат планове да запазят част от заетостта си и да участват солидарно в проблема със заетостта на своите работници. Променихме законодателството в тази посока.

 

 

Предстои през следващата седмица да се приеме от правителството самата програма, която изяснява точният механизъм за действие. Бих призовал бизнесмените, които се колебаят в коя посока да тръгнат, много внимателно да си преценят кои работници и служители са важни за тях и да не бързат да ги освобождават с лека ръка.

 

 

Затова помислихме за този механизъм, който гарантира 60% на 40% участието на държавата и на работодателите в спасяването на заетостта на работниците и служителите“

 

 

 

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024