ОБЩЕСТВО

Експерти: Няма законова възможност за връщане на пари за парно

Експерти: Няма законова възможност за връщане на пари за парно

 

dc3d481961a54b0f9a6dfafd7339db70

 

 

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще намали цената на парното след края на отоплителния сезон от април. Тепърва, обаче ще се решава дали и с колко да има компенсация за битовите потребители, ако „Газпром“ върне на „Булгаргаз“ пари за купен на по-високи цени газ. В момента няма законодателна възможност да бъдат върнати парите на хората, предадеБНТ.

 

Нова цена на газа и парното всеки месец. Това ще предложи държавното дружество „Булгаргаз“ на Комисията за енергийно и водно регулиране.

 

 

„Булгаргаз“ планира до 11 март да внесе две предложения в енергийния регулатор – за преизчисляване на цените със задна дата, както и ще предложи нова цена от 1 април.

 

 

За всеки един отделен месец – август, септември, октомври, ноември, декември, януари и февруари ще се получи различна цена и съответното намаление ще бъде различно„, обясни Николай Павлов, изпълнителен директор на „Булгаргаз„.

 

 

Очакваното намаление от 1 април ще бъде в размер на 40,3%. Ако регулаторът одобри, пари ще бъдат връщани на над 200 клиенти на „Булгаргаз„. Очакваната сума за възстановяване е 125 млн. лева без ДДС. Експертите обаче са скептични, че това ще се случи.

 

 

Има плащания в НАП, в НОИ, става една много сложна схема за преизчисляване на това кой на кого, какво дължи.  Чудеса не могат да се очакват, аз дори смятам, че е невъзможно да се разчита на връщане на средства за стари периоди„, коментира Иван Хиновски, председател на БЕМФ.

 

 

Никога цената на парното няма да следва профила на цената на газа, защото всичко това отива в компенсаторния ефект“, обяснява енергийният експерт Атанас Тасев.

 

 

 

Според експертите, най-разумно би било да не се връщат надвзети суми, а да се прихващат плащания от бъдещите задължения.

Очаква се утре КЕВР да направи изявление по темата.

 

Булгаргаз“ има право да възстанови на своите клиенти надвзетите суми, но сложността идва от там, че клиентите също имат свои клиенти, на които подават газ. Работят паралелно и КЕВР и експертите, като се търси възможния вариант който не би предизвикал административен и логистичен хаос„, разясни вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

 

 

По думите на Дончев има две възможности – или крайният потребител да получи това, което е платил в повече, или да бъде облекчен в бъдещите си плащания, което е по-лесния вариант.

 

 

 

Изглежда, че за да се случи едно такова компенсиране, ще се наложи промяна в законодателството, ние сме готови да направим това„, категоричен е Дончев.

 

 

Според него е редно компенсацията за потребителите на парно да дойде още с изравнителмите сметки за този отоплителен сезон.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
big_23a1

Ресторантьор: Стане ли безплатна водата по заведенията, ще има тарикати, които ще поръчват само нея

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024
extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024