Политика

Ердоган отвори границите: Гърция под натиск, България в готовност за отпор (ОБЗОР, СНИМКИ)

Ердоган отвори границите: Гърция под натиск, България в готовност за отпор (ОБЗОР, СНИМКИ)

 

1583085859

 

 

На фона на ескалиращото напрежение в сирийската провинция Идлиб, турският президент Тайип Ердоган отвори за бежанци границите на страната към Европейския съюз, по специално по маршрута през Одрин, обхващащ границите с Гърция и България.

 

 

Днес сутринта турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че 76 358 мигранти са преминали границите на страната.

“Към 8:55 тази сутрин броят на мигрантите, напуснали страната ни през Одрин (провинция, граничеща с Гърция и България в северозападната част на Турция), е 76 358”, заяви Сойлу в съобщение в Туитър, цитирано от РИА Новости.

 

 

„Никой не може да премине гръцките граници. Всеки, който се опита да влезе незаконно, ще бъде спрян ефективно. Цифрите, изнесени от турските власти, са неверни и подвеждащи“, пише гръцкото външно министерство в официалния си акаунт в Туитър относно информацията от Турция за броя на бежанците и мигрантите, влизащи в Гърция.

Гръцкото външно министерство заяви, че “продължава кампанията за дезинформация от турските власти” и публикува официални данни за опитите за задържане и арестите.

 

 

„Дейли Мейл“ написа, че близо 30 000 мигранти заплашват границите на Гърция и България, като мигрантите по гръцката граница хвърлят камъни по граничните полицаи и се опитват да прорежат бодливата тел.

 

1583085972

„Приблизително 30 000 мигранти атакуваха контролно-пропускателни пунктове, след като президентът на Турция заяви, че е „отворил вратите“, за да позволи на 4 милиона търсещи убежище да напуснат страната“, съобщава „Дейли Мейл“.

Според медията, гръцката полиция е затворила граничните пунктове и е изстреляла сълзотворен газ по големи групи мигранти, опитали се да влязат от Турция вчера, а бременни жени и деца правят опасни опити за преминавания по море.

Една от първите заплахи дойде в петък вечер в Пазаркуле, Североизточна Гърция, където стотици мигранти – включително сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци, поискаха да бъдат пуснати. Група млади мъже, които се опитаха да прорежат граничната ограда, бяха отблъснати от въоръжени войници, а полицията използва димни гранати, за да разпръсне тълпите.

България също заключи южната си граница и разположи войници и военни превозни средства, за да патрулират по границата й с Турция.

Гневните сблъсъци започнаха само 24 часа след съобщението на турските власти, че вече няма да ограничават движението на бежанци, на фона на разочарование, че страните от ЕС и НАТО, включително Великобритания, не са успели да осигурят достатъчно подкрепа в противопоставянето на страната на президента Башар Асад в гражданската война в Сирия. В четвъртък 33 турски войници бяха убити от сирийските сили, което драстично вдигна напрежението във войната, в която Турция и Русия подкрепят противоположни страни.

 

1583085949

 

Реджеп Ердоган настоя, че няма да отстъпи, добавяйки, че страната му не може да се справи с поредната вълна от бежанци от Северна Сирия. „Отворихме вратите“, каза той. „Няма да затворим тези врати. Защо? Защото ЕС трябва да спазва обещанията си.”

ЕС от своя страна твърди, че Турция не е уведомила официално Брюксел за промяна в миграционната си политика.

Говорителят на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието Омер Челик заяви, че Турция остава ангажирана с миграционната си политика, но вече не е в състояние да задържи потока бежанци от Сирия.

Гърция спря близо 10 000 мигранти, опитващи се да влязат през границата с Турция в последните 24 часа. 73 души са били арестувани, като те са от Афганистан, Пакистан и Сомалия и нямат нищо общо с Идлиб.

От рано тази сутрин министърът на отбраната Никос Панайотопулос и неговият заместник Алкивиадис Стефанис са на гръцко-турската граница.

Организацията на обединените нации заяви днес, че най-малко 13 000 души се намират на границата на Турция с Гърция, след като Анкара заяви, че вече няма да пречи на мигрантите да заминат за Европа.

В изявление на ООН се казва, че най-малко 13 000 души са събрани на официалните гранични пунктове Пазаркуле и Ипсала.

 

 

 
Около 600 бежанци и мигранти пък пристигнаха днес на островите Лесбос, Хиос и Самос от турския бряг, според информация в гръцки и местни медии от трите острова.

Гръцката държавна телевизия ЕРТ съобщи, че 10 лодки с около 400 бежанци и мигранти са пристигнали в Лесбос за шест часа.

На другите два острова са пристигнали около 200 души – около 120 на Хиос с четири лодки, а на Самос – около 80 в два курса.

 

big_7

Местните жители на острова реагират на новопристигналите и са поставили блокади по пътя, водещ към лагера Мория.

Медиите в Гърция съобщиха вчера, че големи групи бежанци и мигранти чакат на турския бряг в очакване да се качат на лодки и кораби, за да стигнат до гръцките острови.

До 9 часа сутринта нямаше нищо ново по българската граница.

„Напрежението, и то сериозно, е на гръцко-турската граница. В този триъгълник между българската, турската и гръцката граници, ако гръцките власти пропуснат групи мигранти, от там те буквално са на метри от българската граница и могат да се насочат да минат през страната ни. Вие видяхте, че един от възможните маршрути е България”, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Министърът увери, че при необходимост на границата може да бъде изпратено подкрепление.

„Гранична полиция и МВР си вършат перфектно работата в момента. Самата „Гранична полиция” има възможност да изпрати до 400 души, ако се налага. Армията също, в рамките на не повече от 4 часа, може да изпрати 400 човека – 300 от сухопътни войски в Стара Загора, Хасково и Ямбол; 50 от специалните сили и 40 от Военна полиция. Целта е да не се допусне пробив и да се установи маршрут през България. И тук трябва да бъдем ясни и безкомпромисни”, отсече Каракачанов.

 

7722106
Той предупреди, че България не трябва да допуска ситуацията в Гърция и Италия, които са се превърнали в коридор на бежанците към Европа.

„България, благодарение на изградената ограда по границата с Турция, остана незасегната. Няма да се поколебая да разпоредя на военните, ако се наложи, в помощ на полицията да не допускат бежанците. Като казвам да се използва сила, нямам предвид да се използва оръжие”, уточни още той.

 

Военният министър каза, че сред бежанците на гръцката граница има изключително агресивни мигранти, които са снабдени с подръчни оръжия, което е принудило властите там да използват газови и шокови гранати и да използват сила за отблъскването им.

 

„В армията има безпилотни летателни средства, с които може да влезем до 20 км. във вътрешността на съседна държава, да се наблюдава какво се случва. А на 5 км. преди границата различават лицата на хората и могат да видят дали са мъже, жени, дали носят някакво оръжие. Имаме готовност, ако вътрешният министър поиска съдействие”, заяви той и изрази надежда да се постигне една нормализация в отношенията в следващите дни, особено след предстоящите разговори между премиера Бойко Борисов и президента Реджеп Тайип Ердоган.

 

 

 

Първите мигранти до българската граница с Турция бяха забелязани около 17:00 ч. на изхода на град Одрин, пристигащи с автобуси, микробуси и таксита. Към 15 часа днес там имаше около 100 души, които се бяха събрали на паркинг и от там потегляха по черните пътеки.

Двайсетина души имаше и на 5 километра от граничния пункт Капитан Андреево, предава специалният пратеник на БГНЕС в региона.

 

 

 
На самата граница с Турция няма опити за преминаване нелегално, не се и забелязват никакви мигранти.

Голяма група – от няколко стотин души, се забелязва на 30 километра преди Одрин, пътувайки от Истанбул, в местността Хаскьой. В района има и жандармерия на турските сили на реда, които бяха въоръжени и с автомати.

 

На паркинга на изхода от Одрин мигрантите са докарвани с автобуси, микробуси или таксита. Повечето от тях са на видима възраст между 25 – 30 години, сред тях има жени и малки деца.

Турските медии масирано излъчват репортажи за „хиляди мигранти”, които искат да се доберат до Европа.

Националните телевизии непрекъснато повтарят изказването на турския президент Ердоган, който каза, че ще отвори границата и ще позволи на мигрантите да влязат в Европа.

Днес сред водещите новини е и погребението на 33-мата убити войници преди няколко дни край Идлиб.

 

В новинарските емисии подробно се съобщава за разговора на Ердоган с американския президент Тръмп, с германския канцлер Меркел, както и с премиера Бойко Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган на 2 март в Анкара. Във фокуса на разговора им ще бъдат обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите.

 

 

 

По време на работната вечеря в понеделник двамата лидери ще обсъдят действията, които ще допринесат за справянето с кризата в Сирия и спирането на мигрантския натиск в региона. Разговорът ще се проведе в контекста на българо-турските отношения, основани на принципите на добросъседство, равнопоставеност и взаимна изгода.

 

 

Срещата в Анкара между министър-председателя Бойко Борисов и президента Реджеп Тайип Ердоган е още едно потвърждение за интензивните връзки между двете страни, които освен съседи, са съюзници в НАТО и регионални партньори, заявяват от правителствената пресслужба.

 

За България Турция е важен партньор на ЕС за справяне с редица предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, търговията, икономиката.

 

 

Обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите министър-председателят Бойко Борисов обсъди днес в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Българският премиер изтъкна, че само с общи усилия и дипломация може да се постигне стабилност и сигурност в региона, а това значи мир и просперитет за Европа.

 

 

 
В хода на разговора министър-председателят Борисов отбеляза пред канцлера Меркел, че Турция не трябва да бъде оставяна сама в подобна ситуация и спешно се налага да й бъде оказана подкрепа. „Необходимо е дълготрайно да решим проблема с миграцията“, подчерта премиерът Бойко Борисов.

 

 

По-рано в телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по същата тема, премиерът Борисов отбеляза, че в момента към България мигранският натиск не е сериозен и ситуацията по границата ни с Турция е спокойна.

 

 

В хода на разговора бе отбелязано, че водещ приоритет на ЕК е да даде увереност на Гърция и България, че имат пълната подкрепа от институцията. Изразена бе готовността Комисията да осигури допълнителна помощ на двете страни, включително чрез „Фронтекс“ за граничните зони.

Само с общи усилия и дипломация проблемът с миграцията може да бъде решен дългосрочно, отбеляза Бойко Борисов пред Урсула фон дер Лайен.

 

 

За ситуацията с бежанците и мигрантите, както на гръцко-турската граница в Еврос, така и на островите в североизточната част на Егейско море, днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис свиква среща на правителствения Съвет за националната сигурност.

Вчера Мицотакис проведе втори кръг телефонни разговори с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен.

 

 

 
Според кабинета на гръцкия министър-председател, става дума за “начина, по който Фронтекс ще допринесе за защитата на гръцките граници, които са и външни граници на Европейския съюз”.

Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) обяви днес, че разполага подкрепления по гръцко-турската граница и е повишила нивото на тревога за всички граници с Турция, докато хиляди мигранти се събират на гръцката граница.

 

 

Държавните глави и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС в средата на март 2016 г. договориха с Турция съвместен план за борба с миграционната криза. Той предвижда предоставянето на финансова помощ на Анкара за приемане на бежанци, връщането в Турция на всички нелегални имигранти, пристигнали в Гърция от турска територия, и приемането от ЕС на легални сирийски мигранти от Турция.

 

Корените на днешните предизвикателства се крият в ситуацията в Сирия, където войната бушува от 2011 г. насам, с повече от 380 000 убити и милиони разселени. Ако Сирия не намери мир и стабилност, последиците ще се усетят в Гърция и останалата част от ЕС, независимо дали нейните лидери смятат това за справедливо или не.

Източник БГНЕС

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024