ОБЩЕСТВО

Заради нарушителите обмислят нова мярка: Придвижване с декларация и в града

Заради нарушителите обмислят нова мярка: Придвижване с декларация и в града

big_stoo

 

 

Във връзка със зачестилите нарушения на карантината председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че се обмисля мярка хората да излизат от домовете си само с декларация, по примера на Италия.

 

 

„Следващите мерки е да се движат с декларация и в града. Това е най-вероятно следващата мярка, която вече е обмислена и е въпрос на време да бъде въведена“, допълни той.

 

 

„Новите регистрирани случаи за днес са 8 – вече са общо 214 от София. Общият брой на регистрираните положителни проби в България е 346. От всички тях 125 са на болнично лечение, 13 са в интензивен сектор, интубирани.

 

 

 

Днес има още една починала жена от Благоевград, общият брой на жертвите е 8″. 

 

 

 

„Средната им възраст е 66 години. Медицински персонал са 17 човека. Днешните случаи са в „Александровска“ – 1, „Св. Анна“ – 1, 6 амбулаторни. От тях един мъж се е завърнал от Испания през Германия, там е дал положителна проба. Той е със симптоматика“, допълни той.

 

 

„Имаме нови изписани от „Александровска“, „Пирогов“ и Бургас – трима. Те са с два отрицателни проби, броят на изписаните вече е 14 души. От Пещера са изписани двама за домашно лечение, не са с отрицателни проби, но са с добри показатели. 276 са изследваните днес проби, очакват се още от София и Стара Загора.

 

 

Ген. Венцислав Мутафчийски предупреди, че Пловдив трябва да затегне мерките в борбата с епидемията от коронавирус. „Главната улица е пълна, не се тестват предварително по обем заподозрените лица, въпреки нашите инструкции. Затова и толкова много медици в града са заразени“, обяви началникът на ВМА на редовния си следобен брифинг в неделя. От днес пресконференциите на ръководения от него щаоб ще се провеждат само веднъж дневно в 8 часа сутринта в Гранитна зала на Министерския съвет, а около 17 часа Министерство на здравеопазването ще изпраща обобщена справка за заболеваемостта от COVID-19 у нас.

 

 

 

„Още по-строги ограничителни мерки ще бъдат въведени от утре в Пловдив заради епидемията от коронавирус“, заяви пред „Марица“ кметът на града Здравко Димитров. „Никакви разходки в парковете, по тепетата и край Марица. Няма да работят никакви търговски обекти, освен за хранителни стоки, за да намалим рискът от заразата“, каза градоначалникът.

 

 

В парковете и на обществените места ще има още по-засилена полицейска охрана, тъй като достъпът и събиране на групи категорично са забранени.

 

 

 

„Опасно е, всеки трябва да го разбере и да бъде отговорен към себе си, близките и околните“, изтъкна Димитров. И напомни, че в Китай разпространението на коронавируса е овладяно благодарение на жестоката и всеобща дисциплина, в Индия нарушителите ги бият с палки, в Русия ги заплашва затвор, а в Германия по улиците изкарват хиляди военни, за да помагат на полицията.

 

„Много добре знам, че на никой от нас не е приятен този режим, свикнали сме да живеем заедно и да общуваме, но забранителният режим е въведен за  наше добро“, подчерта градоначалникът.

 

 

В Пловдив няма да вдигат пейки от парковете, градините и пред блоковете, както е разпоредил кметът на Бургас. Но пък ще се налагат глоби на всички нарушители на забраните, като санкциите са от 5000 лева нагоре.

 

 

Лупа БГ, Канал3, Марица

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024