Здраве

Нови данни: Вирусът живее 3 дни върху метал и пластмаса. Какъв е рискът да се заразим, разминавайки се с болен?

Нови данни: Вирусът живее 3 дни върху метал и пластмаса. Какъв е рискът да се заразим, разминавайки се с болен?

big_1c2a

 

 

 

Нищожна е вероятността човек да хване вируса, разминавайки се със заразен

Данните от проучването са предварителни и все още нерецензирани, но засилената хигиена няма да навреди

Новият коронавирус може да оцелее в продължение на часове извън човешкото тяло върху различни повърхности, показва ново проучване на американски учени от Принстънския и Калифорнийския университет.

Бързото разрастване на пандемията от новия коронавирус е показателно за добрата му приспособеност да се предава ефективно от човек на човек. Роля за това има близкият контакт със заразен човек и оцеляването на вируса извън тялото на човека. А в последните дни се появи и още една тревога – дали са грешали учените, като са приемали, че патогенът не се разнася по аерозолен път.

Стабилността на вируса във въздуха и на повърхностите може пряко да повлияе на предаването. Колкото по-дълго остава жизнен, след като е “излязъл” от заразен човек, толкова по-голяма е вероятността да зарази някого.

Възлов става въпросът

колко дълго е

жив вирусът

извън тялото

на човека

Не е сигурно колко дълго оцелява на повърхности, но изглежда, се държи като другите коронавируси и може да остава активен от няколко часа до няколко дни, е позицията на Световната здравна организация.

Ново проучване на вируса, което все още не е рецензирано и не се препоръчва като ръководство за клиничната практика на този етап, но е направено от авторитетни учени от Принстънския и Калифорнийския университет и Националния здравен институт установява голяма виталност на патогена SARSCoV-1, който причинява заболяването COVID-19.

Изследователите го сравняват с генетично най-близкия предишен коронавирус, прескочил междувидовата бариера от животните към човека – острия тежък респираторен синдром (SARS.

 

Патогенът се открива в проби и от горните, и от долните дихателни пътища от пациенти с високо вирусно натоварване. Това кара учените да предполагат, че е възможно предаване на вируса не само чрез дихателни секрети под формата на капчици ( големина над 5 микрона), а и с аерозоли (под 5 микрона). Затова са експериментирали във въздушна камера.

Смята се, че въздушно предаване може да е било отговорно за голяма част от заразяванията по време на епидемията от SARS 2002-2003 г. Но дори да се потвърди аерозолно предаване на SARSCoV-1, който причинява заболяването COVID-19, това не би застрашавало значително хората в общността, които спазват социална дистанция.

Нищожна е

вероятността

човек да хване

вируса, просто

разминавайки се

със заразен

По-рисково би било, ако се потвърди, основно за болнични условия, но там медицинските екипи задължително имат надеждни лични защитни средства.

Експериментът показва, че новият вирус може да оцелее до четири часа на повърхност от метала мед, до 24 часа на картон и 2-3 дни върху пластмаса и неръждаема стомана. Не е експериментирано как се държи върху други материали, такива опити ще се правят в бъдеще. Засега въпросите около вируса остават в пъти повече от отговорите.

Докато медицината нареди пъзела, най-разумното е да продължаваме да следваме препоръките на CЗО, центровете за контрол на заболяванията в САЩ и в Европа и на кризисните щабове. А те са да се мият ръцете и да се почистват и дезинфекцират всеки ден често докосваните повърхности и предмети. Най-рискови са тези, които се пипат от много хора или дори с ръце, по които има вируси.

Върху суха кожа

вирусът живее

“само”

10-15 минути,

смятат вирусолозите, но през това време човек би могъл да го разпространи върху повърхности като мебели, плотове, дръжките на вратите, “копчетата” в асансьорите, кранчетата в банята, бутоните в тоалетната, телефони, клавиатури, таблети, лаптопи и други вещи.

Така че мийте се старателно – поне 20 секунди, без да се пропускат върховете на пръстите, гънките и зоната около ноктите, и почиствайте.

Ако повърхностите са замърсени, първо ги минете с напоена с разтвор на обикновен препарат микрофибърна или друга кърпа за чистене, след което ги дезинфекцирайте.

Анализ на данни от 22 проучвания върху сходните два предишни “прехвърлени” от животни коронавируси показва, че те имат тенденция

да се задържат

по-дълго в

по-студени и

по-влажни

условия

Учените са черпили информация от проучвания, които са изследвали също и животински коронавируси, като вируса на трансмисивния гастроентерит, миши хепатит и кучешки коронавирус. Авторите на анализа са учени от две университетски болници в Германия. Те са обобщили, че в зависимост от материала и условията човешките коронавируси тежък остър респираторен синдром и близкоизточен респираторен синдром (MERS) могат да останат инфекциозни от 2 часа до 9 дни. Трудът им е публикуван в изданието по клинични инфекции. Те съобщават, че при температури от около 4 градуса щамове на коронавируси – особено по животните, могат да останат жизнеспособни до 28 дни. При температури от 30-40 градуса коронавирусите имали тенденция да се задържат за по-кратко време. Но дали ще е така и със SARSCoV-1, никой не може да каже. Вирусът показва отчетлива своенравност и всяка прогноза е несигурна.

В литературата за устойчивостта на коронавирусите на различни повърхности отделните данни варират. Например вирусът MERS се запазва 48 часа на стоманена повърхност при 20 градуса, но на подобно място и при същата температура вирусът на трансмисивния гастроентерит оцеля до 28 дни.

По същия начин две проучвания изследват преживяемостта на два щама коронавирус на SARS върху повърхност на хартия. Единият оцелява 4–5 дни, а другият само 3 часа.

Има и добра новина. Анализът показва, че вирусите не са много устойчиви на дезинфектанти и спирт.

Широко достъпни химикали и препарати като кислородна вода, (водороден пероксид), етанол и натриев хипохлорит (химикал в белината), бързо и успешно инактивират коронавирусите.

След оценка на доказателствата авторите стигат до заключението, че повърхностната дезинфекция с 0,1% натриев хипохлорит или 62–71% етанол значително намалява заразяването с коронавирус върху повърхности в рамките на 1 минута експозиция. Това обяснява препоръката

обработваните

площи да не се

бършат веднага

след препарата,

а той да се остави да изсъхне.

В разпространяван в интернет съвет се препоръчва дръжките на зходната врата в блоковете да се обвива с бинт, който на всеки час да се напоява с много разреден разтвор на белина, но вирусолозите са скептични за ефекта.

Проучванията за дезинфекцията, които германските автори обобщават в своя преглед, не са изследвали чувствителността на вируса, който причинява заболяването COVID-19. Въпреки това учените смятат, че резултатите вероятно също са валидни и за този последен прескочил видовата бариера коронавирус. Те смятат, че щом всички познати преди 2020 г. човешки коронавируси са податливи на едни и същи химични агенти, вероятно и новият ще се държи по подобен начин.

 

24 часа

 

24chasa.bg

Здраве

More in Здраве

Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023