Здраве

Обрат! Информацията за заразени българи в Сидни е свалена!*

Обрат! Информацията за заразени българи в Сидни е свалена!*

big_124c

 

 

Двама българи били дали положителни проби за новия вид коронавирус, бил съобщил главният здравен инспектор Ангел Кунчев, писаха медии днес.

 

обрат89164675_652564065552864_2143140366616887296_n

 

Всъщност ето какво точно казва здравният инспектор Ангел Кунчев? Съсредоточете се:

 

„Получихме от австралийските колеги данни за двама български граждани, които са контактни на техен положителен случай по време на полет от Доха до Сидни. В момента изясняваме техните адреси, но шансът да са в България е много малък“.

 

 

Което съвсем ясно означава, че българите не са заразени или поне това не е доказано до този момент (защото не могат да ги намерят), а са били контактни със заразени по време на полет. Още вчера Кунчев каза: „В момента изясняваме техните адреси, но шансът да са в България е много малък, тъй като и двамата са пътували при близки в Сидни и най-вероятно са там, но това ще го потвърдим. Ако са тук, разбира се, ще бъдат взети проби и те ще бъдат изследвани.“

 

 

Така че засега заразени българи няма. Най-малкото защото не са изследвани…

 

Изследва се единият българин, влязъл в контакт със заразен с коронавирус в Австралия. Това заяви държавният главен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ преди минути. 

Българинът наскоро се е върнал от Сидни. В момента от него са взети проби, които предстои да изяснят дали той е бил заразен след контакта си с диагностицирания австралиец.

 

Другият ни сънародник все още се намира в Сидни.

 

По-рано днес ген. Мутафчийски съобщи, че за изминалото денонощие във ВМА са приети 9 лица. Двама курсанти от военното училище във Велико Търново, които са били на обмен в Торино за около месец, ще бъдат поставени под карантина за 14 дни.

 

 

Сред приетите е и семейство от София, което е било в близък контакт със семейство от Италия, дигностицирано с вируса.

 

 

Има достатъчно тестове за Ковид-19 и те ще се прилагат и при пациентите с усложнения след грипа, посочи Венцислав Мутафчийски:

 

“Тези пациенти, които са приети с усложнени форми на грип Б, които протичат също с вирусни пневмонии, ще бъдат тествани задължително. Ние разширяваме кръга, защото активно търсим, вече излизаме извън епидемологичните изисквания, които бяхме поставили, да имат някаква връзка с пътуване в чужбина“.

Очаквайте подробности!

 

 

КОРОНАВИРУС И КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ? СЪВЕТИТЕ НА БЧК! 

Какво представлява новият коронавирус ?

Новият коронавирус, временно наричан 2019-nCoV, е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човек.

 

 

Произход на коронавирусите?

Коронавирусите циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората и могат евентуално да се предават от човек на човек.

 

 

Как се предава вирусът?

Въпреки че източник на инфекцията са животни, вирусът се предава от човек на човек. Все още няма достатъчно епидемиологична информация, но се смята, че вирусът се предава главно по въздушно-капков път, при кихане и кашляне.

Инкубационният период за коронавирус 2019-nCoV (т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) засега е от 2 до 14 дни.

 

 

Какви са симптомите на короновируса?

Според досегашната информация симптомите са подобни на тези на сезонния грип:

треска;

температура;

кашлица;

затруднено дишане;

мускулни болки и

отпадналост.

 

 

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, остра бъбречна недостатъчност и сепсис, които могат да доведат до фатален изход.

По-предразположени към заразяване с вируса са малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания като хипертония, сърдечни и чернодробни заболявания, диабет и др.

Как да се предпазим от заразяване?

• Избягвайте контакт с болни хора, особено ако имат кашлица;

• Спазвайте стриктно хигиенните правила по отношение на ръцете и на храната. Мийте ръцете си често и правилно със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на спиртна основа преди всяко хранене, след използване на тоалетна и след всеки контакт с животни и с болни хора;

• Избягвайте да докосвате с немити ръце очите, носа и устата си;

• Обработвайте на висока температура продуктите от животински произход;

• Проветрявайте често;

• Почиствайте подовете и други повърхности с дезинфекциращи препарати;

• Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

• Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекцията, особено от тези, които са вече болни.

 

 

Има ли ваксина срещу 2019-nCov?

Все още няма ваксина срещу коронавируси, включително щам 2019-nCoV. Ето защо е много важно да се предпазим от инфекция или да възпрепятстваме по-нататъшното разпространение на заразата.

 

 

Предвид актуалната ситуация с развитието на епидемията, от 1 февруари 2020 г. Министерството на външните работи на България повиши индекса на риска при пътуване до Китай до Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост).

 

 

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg

 

 

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

 

Глас БГ

Здраве

More in Здраве

Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024