Личности

Путин допусна вариант да е президент до 2036 г.

Путин допусна вариант да е президент до 2036 г.

 

путин-3

 

 

 

Владимир Путин допусна днес на среща с депутатите в Държавната Дума вариант, при който би могъл да се кандидатира още няколко пъти за президент и да остане в Кремъл до 2036 г., пише dnevnik.bg.

 

Става дума за предложение на депутата Валентина Терешкова за промяна на закона така, че досегашните президентски мандати на Путин да бъдат анулирани. Идеята на бившия космонавт е след като изтекат максимално допустимите два последователни мандата той да може да се кандидатира отново през 2024 г.

 

 

Тази поправка би могло да бъде приета, но ако я подкрепят руските граждани при гласуването на промените в Конституцията след няколко седмици и ако я одобри Конституционният съд, каза Путин. Плебисцит без задължителна сила ще има на 22 април.

 

 

Преди време той беше споменал, че може да отпадне изразът, с който се забранява кандидатиране след два последователни мандата и да остане само „два мандата“. Това би означавало, че така – дори когато става дума за два мандата с прекъсване между тях – никой няма да може да е в Кремъл повече от два пъти по 6 години. Но тази идея не беше доразвита в последвалите обсъждания.

 

 

Думата обсъжда днес на второ четене промените в Конституцията и Путин пристигна да обсъди за какво става дума.

 

 

„Предложението всъщност означава да се премахнат ограниченията за всеки човек, за всеки гражданин, включително за действащия президент, и да му се разреши участие в бъдещи избори. Естествено, в открити и конкурентни избори. Разбира се, само в случай, че гражданите кажат 4Да“ на общоруското гласуване на 22 април“, каза Путин.

 

 

„По принцип този вариант би бил възможен, но при едно условие – ако Конституционният съд даде официално заключение, че такава поправка няма да противоречи на принципите и основните положения в Основния закон на Руската Федерация.“

 

 

Президентът определи като „нецелесъобразно“ премахването на ограничението за броя допустими мандати на държавния глава. Според него „стабилността трябва да е приоритет, но щом социалната и политическата сфери навлязат в зряла възраст, напред излиза възможността за смяна на властта в името на динамиката на развитие на страната“.

 

 

„А ние приемаме поправки не за година или десет. В тази перспектива обществото трябва да има гаранции, че ще е гарантирана редовна смяна на властта.“

 

 

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023