СВЯТ

САЩ предложиха системи „Пейтриът“ на Турция, ако обещае да не активира руските С-400

САЩ предложиха системи „Пейтриът“ на Турция, ако обещае да не активира руските С-400

 

ердогжан911802

 

 

Съединените щати са предложили да продадат на Турция своята зенитно-ракетна система „Пейтриът“, ако Анкара обещае да не активира руската система С-400, заяви турският президент Реджеп Ердоган, съобщи Ройтерс. Ердоган окачестви предложението като значително смекчаване на американската позиция.

Двама турски служители заявиха за Ройтерс, че Турция оценява предложението на САЩ, но Анкара не е променила плановете си за руските системи С-400, които ще започне да активира идния месец.

След тежки сражения в северозападния сирийски район Идлиб тази година, Турция поиска от Вашингтон да разположи Пейтриът на нейната граница със Сирия за защита, но САЩ заявиха, че Турция не може да има и С-400, и Пейтриът.

Пред репортери в самолета при завръщането си от Брюксел Ердоган каза, че Анкара е поискала от Вашингтон да разположи системи Пейтриът в Турция и е заявила, че е готова също да купи системите от САЩ.

Ние направихме това предложение на САЩ за Пейтриът: Ако искате да ни дадете Пейтриът, направете го. Ние също можем да купим Пейтриът от вас, казал Ердоган, цитиран от БТА.

Те също омекнаха значително по въпроса за С-400. Сега са на фазата „обещайте ни, че няма да активирате С-400“, добави Ердоган.

Ердоган често говори за покупката на С-400 като за свършена сделка и заявява, че Турция няма да се откаже от нея, но той не повтори тази позиция в коментара си във вторник.

Турски служители заявиха обаче, че позицията на Турция остава непроменена.

САЩ отново направиха офертата за Пейтриът. Предишната твърда позиция на САЩ вече не е актуална. Те сега подхождат към Турция с по-голяма съпричастност, заяви високопоставен служител. Основното условие е С-400 да не бъдат активирани или с други думи – да останат „неразопаковани“.

Тази оферта се оценява, но няма промяна за С-400, заяви служителят, пожелал да остане анонимен.

Друг турски служител заяви пред Ройтерс, че последното предложение на Вашингтон също включва Турция да се върне в програмата за изтребителя Ф-35, в която Турция е ангажирана като производител на части за самолета и купувач на самолети.

Турция е заявявала, че планира да активира системите С-400, които получи от Русия, през април. САЩ предупредиха, че подобна стъпка ще задвижи американски санкции, макар че Анкара неведнъж е заявявала, че добрите връзки между Ердоган и американския президент Доналд Тръмп ще могат да предотвратят това.

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024