Европа

Турски министър стресна Европа: Над 76 хиляди бежанци са преминали границата ни към ЕС

Турски министър стресна Европа: Над 76 хиляди бежанци са преминали границата ни към ЕС

big_7

 

 

Над 76 хиляди мигранти са пресекли границата на Турция с Европейския съюз, след като Анкара взе решение да отвори границата за бежанци, съобщи в министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу, цитиран от БТА.

 

 

Към 09:55 часа броят на бежанците, напуснали нашата страна през Одрин, е 76 368 души, написа министърът в своята страница в Туитър.

 

 

На 28 февруари Анкара взе решение да не се спират сирийските бежанци, които искат да отидат в Европа по море или по суша. На служителите на турската полиция, брегова охрана и граничните пунктове е дадено указание да не пречат на преминаването на мигранти в случай на възникване на поток бежанци от Сирия. Това решение бе прието след гибелта в нощта на четвъртък срещу петък на 36 турски военни в сирийската провинция Идлиб.

 

 

 

Гръцките власти обаче твърдят, че мигрантите, преминали на гръцка територия, не идват от Идлиб, а предимно от страни като Афганистан, Пакистан и Сомалия. Междувременно министерството на външните работи на Гърция обвини Турция в кампания за дезинформация по отношение на броя на бежанците и мигрантите, достигнали и преминали границите на Турция с Европейския съюз, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Елефтерос типос“.

 

 

 

В „Туитър“ гръцкото външно министерство съобщава: „Продължава кампанията за дезинформация от страна на турските власти. Действителността е следната: От вчера сутринта беше предотвратено влизането на гръцка територия на 10 хиляди души. 73 души без връзка с Идлиб влязоха на гръцка територия, бяха задържани и срещу тях беше образувано досъдебно производство. Числата, които дават турските власти, са напълно лъжливи и заблуждаващи“.

 

 

Днес турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че 76 хиляди мигранти са пресекли границата на Турция с ЕС. Гръцките власти са изпратили до мобилните телефони на мигрантите от турска страна смс-и, с които ги предупреждават да не се опитват да пресекат границата, съобщава гръцка медия. В съобщението се казва: „От гръцката държава: Гърция засилва мерките за сигурност на границите до максимална степен. Не се опитвайте да преминете незаконно границата“.

Европа

More in Европа

ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024