Здраве

Феноменално! Млади български учени разработиха микромолекула за лечение на коронавирус

Феноменално! Млади български учени разработиха микромолекула за лечение на коронавирус

balgarska-firma-e-razrabotila-molekula-662

 

Български стартъп от млади учени „Микар21“ обяви, че е открил нова микромолекула, която може да се справи с коронавируса и да се превърне в част от стандартното лечение на COVID-19, пише Лупа БГ.

 

Откритието на нашите учени може да ускори значително разработването на лекарство, което третира не само симптомите на тази болест, но и подпомага пълното лечение на заразата, като микромолекулата блокира входа на вируса към човешкия организъм. 

 

 

 

Резултатите от първите изпитания в едни от най-високо оценяваните лаборатории в Европа и САЩ – Юрофинс и ТермоФишер Сайънтифик, потвърждават по-горните твърдения. „Предвид ситуацията с разпространението на COVID-19, се смята, че изискванията за създаването и пускането на нови лекарства са по-леки, което означава и че разработването им ще бъде по-бързо. В рамките на 1 година бихме могли да достигнем втора фаза на клиничните изпитания“, казва директорът на „Микар Иновейшън“ Димитър Димитров.

 

Микромолекулата може да се използва за основата на хапче, което е далеч по-малко токсично от сега използваните, като се третират двата протеина CCR5 и CCR7, както при при борба с ХИВ вируса и ревматоидни заболявания.

 

Обикновено втората фаза на клиничните проучвания обхваща по-голяма група хора – между 100 и 300 души, които изпробват ефикасността на лекарството и се включват доброволци и пациенти. Компанията вече е готова да картотекира болни и води преговори с 5 от най-големите фармацевтични концерни в света за кооперация.

 

 

Според Димитров лекарството може да стигне до аптечната мрежа в целия свят до 5 години (при положение, че сега един нов медикамент се появява по лавиците чак след 10-15 години – б.р.). Компанията изчислява, че предклиничното проучване на микромолекулата ще струва около 3 милиона евро.

 

Как работи? 

 

 

Преди 2 месеца „Микар21“ започва виртуални скрининг тестове и разкрива първата линия на белтъците CCR5 и CCR7 – антагонисти за борба с COVID-17. Най-просто казано, учените откриват микромолекула, която може да се използва в неинвазивни медикаменти за превенция и третиране на пациенти с коронавируса на генетично ниво.

 

 

Въпросните 2 протеина се намират в имунната система и при определени мутации правят клетките резистентни на някои вируси като ХИВ. Генетичният подход включва използването на интратела, които блокират експресията на CCR5 протеина при лечението на пациенти с ХИВ. Според Димитров има 62 различни медикаментозни метода за борба с ХИВ, базирани на протеина CCR5, и нито един на базата на CCR7, което прави разкритието наистина важно за научната общност.

 

 

 

Мутации в този белтък обикновено са виновни за развитието на състояния като псориазис и някои ревматоидни проявления. Новооткритите антагонисти на практика модифицират клетките така, че да са резистентни на вируса.

 

 

В момента в САЩ се разработва само едно лекарство срещу коронавируса и то е на базата на CCR5 протеина. Клиничните проучвания вече са във втора фаза.

 

 

Екипът на „Микар21“ уточнява, че откритието идва от скрининга на над 4 милион възможни компонента. Най-обещаващите от тях са изпратени за анализ на ТермоФишер, за да се изследват както възможностите на белтъците да се свържат с вируса, така и да се проучи биологичният отговор.

 

 

„Микар21“ е основана през 2016 г. от Димитър Димитров и учения д-р Филип Фратев като фабрика за откриване на нови медикаменти. Основният й фокус е върху клиничните проучвания на нови молекули, които след това праща за патенти и лицензи към големите фарма играчи.

 

 

В случая с потенциалното лекарство срещу коронавируса „Микар21“ влиза в пазара за 1 трилион щатски долара – точно, колкото са преките разходи, очаквани за борба с коронавируса.

 

 

Освен това Димитров напомня, че с това откритие поставя България на картата на най-добрите в сферата на биотехнологиите и иновациите.

 

Лупа БГ

Здраве

More in Здраве

Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023