Здраве

7 начина да намалите риска от заразяване с COVID-19 (коронавирус)

7 начина да намалите риска от заразяване с COVID-19 (коронавирус)

big_2694

 

По време на коронавирусната епидемия и случаите, които вече стигнаха и до България, най-доброто решение за всички, е максимално ограничаване на физическите контакти с хора и избягването на посещаване на обществени места и струпването на големи тълпи. Но за повечето от нас, това е невъзможно. Именно затова са ви необходими някои практически съвети, особено ако се налага да продължите да ходите на работа, да вечеряте в ресторант, да пазарувате в големи магазини или да пътувате в обществения транспорт.

 

 

Избягвайте да докосвате бутоните на асансьорите и обществения транспорт с пръсти

 

 

Средностатистически всеки от нас докосва лицето си поне по десет пъти на час. Ръцете и възглавничките на пръстите са онази част от тялото ни, която влиза в контакт с най-много неща ежедневно. Специалисти препоръчват, когато е възможно, да избягвате да докосвате с ръце обекти, които биват докосвани от хиляди ръце на ден. Когато е възможно, използвайте лакти, колене (ако бутоните са поставени ниско) или други вещи, с които да докоснете бутона на асансьора или на вратата на общественото превозно средство.

 

 

 

Когато трябва да въведете PIN код на POS терминал или банкомат, използвайте кокалчетата на пръстите, а не самите възглавнички. Ако ежедневието ви го позволява, не е лоша идея да използвате ръкавици през цялото време, докато сте навън. За предпочитане са кожените тъкани, които не задържат и не пропускат външното съдържание да достигне до кожата.

 

 

Когато не трябва да натискате бутон, а да отворите врата с ръчка, използвайте предмишница или лакът, за да натиснете ръчката. Така ще избегнете контакта с пръстите си, с които е силно вероятно неусетно да докоснете поне няколко пъти лицето или устата до края на деня. Когато имате възможност да избегнете физическите ръчки и да използвате автоматични бутони, винаги го предпочитайте.

 

 

Обърнете внимание къде оставяте телефона си

 

 

Според китайско проучване телефоните ни са огнище на повече бактерии и замърсявания, отколкото тоалетната чиния… Те са в непрекъснат контакт с нашите ръце и с много други повърхности, върху които ги поставяме всеки ден – на бюрото в офиса, на масата в кафенето или ресторанта. Затова експертите препоръчват често да дезинфекцирате екрана и корпуса на вашия смартфон, а също така и да не го слагате директно върху маси и други плоскости, а да подложите салфетка, върху която да го оставите. Така ще избегнете директния контакт с плота, който може да е замърсен.

 

 

Ограничете ръкостисканията и прегръдките

 

 

Всички сме срещали любвеобилния типаж хора – те искат непрекъснато да ни прегърнат, да ни ръкостискат, понякога дори да ни целунат по бузата. Има голяма вероятност и вие да сте един от тях. Но в грипния сезон сведете физическия контакт с други хора до минимум. Дори и вие да сте здрави и спокойни за личното си състояние, има вероятност другия да е болен от грипен щам, или дори коронавирус или да пренася патоген, без дори да знае за това.

 

 

Винаги използвайте дезинфектант преди хранене

 

 

Нека почистването на ръцете ви преди хранене се превърне в постоянен навик, който далеч  не е само мярка около грипната епидемия и коронавируса. Дезинфектантите се продават в удобни малки опаковки,  които са лесни за пренасяне и могат да бъдат използвани на практика навсякъде и доста бързо. Ако не разполагате с такъв, мокрите кърпи съдържащи спирт също са известна алтернатива.

 

 

Мийте ръцете си всеки път, когато това е възможно

 

 

Освен, че средностатистическият от нас докосва лицето си поне по десет пъти на час, хората, които носят очила или контакти лещи, са по-склонни към по-чест физически допир на очите, носа, устните и областта на лицето. Затова препоръчваме на всички да мият възможно най-често ръцете си, дори и да не са вкъщи и да го правят старателно. Тук може да видите как според специалистите е най-ефективният метод за измиване на ръце.

 

 

Носете допълнителни салфетки,  мокри кърпи и пликове за съхранение

 

 

Носенето на допълнителни кърпички, мокри кърпи, салфетки за еднократна употреба и всякакви други подобни консумативи трябва да се превърне във ваш навик. Здравните власти съветват, че не е достатъчно да дезинфектираме или измиваме ръцете си винаги преди хранене, но също толкова задължително е да го правим след това. Също, макар и с риск да прозвучи параноично, добра идея е ръцете да се почистват след всеки допир на външен обект, след всяко здрависване и след всеки контакт с външната среда.

 

 

 

Избягвайте да боравите с пари в брой

 

 

Банкнотите и монетите са наистина, наистина мръсни. Повечето от нас дори не си дават сметка къде може да са попадали преди тях и колко замърсявания, бактерии и вируси могат да пренасят по себе си. Затова най-здравословното решение за разплащане днес е използването на дебитни и кредитни карти винаги, когато това е възможно.

 

 

Също така, за да минимизирате риска, още по-удачен вариант са електронните системи за разплащания като Google Pay, Apple Pay, Samsung Pay и безконтактни кредитни и дебитни карти. И не забравяйте, че когато от вас се изисква да въведете PIN код, винаги можете да използвате кокалчето на пръста си.

Здраве

More in Здраве

Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024