ОБЩЕСТВО

8 часа днес, новината: Само 1 заразен от снощи досега!

8 часа днес, новината: Само 1 заразен от снощи досега!

 

нг1584976078

 

Само един пациент е установен от снощи досега с коронавирус – в София е. Вече 202 са случаите, обяви проф. Венцислав Мутафчийски на традиционния извънреден брифинг. Чакат се още 29 проби, по-малко са от пика от последните три дни, когато имаше 30 заразени, но това не показва тенденция. Общият тренд е покачващ се, призна шефът на ВМА.

 

 

По думите му са проведени консултации с министъра на здравеопазването и с премира за обособяване на отделения за коронавирс във всяка болница и за иннтензивни легла.

 

 

Има и нови дарения, се скри генералът. По думите му във ВМА всичко, което пристига в сметките на болницата, отива в държавния бюджет, след това се преактуализира, което отнема месец-два, а време няма. Затова сега договорите идват в натура. Ние не виждаме нито дарението, нито сделката, обясни Мутафчийски.

 

 

 

Призовавам дарителите да превеждат парите си по сметката на Министерството на здравеопазването, там е оправдано. Някои дарители обаче изрично искат да дарят за точно определена болница.

 

 

 

Голям дарител иска да даде 400 000 лева, призовах ги да дарят в провинцията, още го обмислят, съобщи още шефът на Оперативния щаб.

 

 

До понеделник вечерта случаите на коронавирус у нас бяха 201. Началникът на оперативния щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски съобщи вчера, че в понеделник новите случаи са 11, от които 7 са деца, като има открит случай в Дупница, а останалите са от Пазарджик, Добрич и София.

 

 

Към момента има двама критично болни, които са в “Пирогов“. Общо хоспитализираните пациенти са 36. Има двама пациенти, които са били на домашно лечение, но са приведени в болница заради влошено състояние. Състоянието на останалите пациенти е стабилно.

 

 

 

Заради изчерпване капацитета на ВМА и “Пирогов“ щабът ще предложи на МЗ да издаде заповед всяка болница в страната, независимо от собствеността ѝ, в срок от 3 дни да представи обособени отделения, в които да работи с пациенти с коронавирус.

Междувременно във все повече болници се откриват пациенти с коронавирус, като в понеделник стана ясно, че столичната Пета градска болница е под временна карантина заради двама заразени пациенти.

 

 

 

Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, обясни, че в момента стремежът е затварянето на дадено лечебно заведение да не продължи повече от 24 часа, ако се установи случай на коронавирус в него.

 

 

Според структурата на болницата се преценява какви са възможностите за обособяване на сектори или на отделни клиники, които след дезинфекция, продължават работата си. Никой не може да си позволи да блокира болница, а най-лошото, което можем да направим, е да превърнем болницата в място с вътреболнична инфекция.

 

 

В последната видеоконферентна връзка, в която са участвали представители на Израел и различни европейски държави, е бил поставен въпросът за разработване на бързи тестове от страна на Израел, каза ген. Мутафчийски.

По думите му сегашните бързи тестове имат много фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати, а фалшиво отрицателните дават измамно спокойствие.

 

 

 

През последните две седмици от чужбина са се завърнали 200 хиляди българи, като за последното денонощие със самолет са пристигнали 15 хиляди, а по сухоземна граница – 8 хиляди, посочи ген. Мутафчийски.

 

 

 

Извършват се проверки за работещи кафенета и ресторанти, допълни още той и напомни, че гражданите могат да сигнализират в полицията, ако забележат нарушаване на заповедите за затварянето на такива обекти.

 

Лупа БГ

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

dd4f6abe95cea5b5e658b0d24880ff25

АЛО, ГЕНЕРАЛИТЕ! Лекуват жена от коронавирус, а тя щеше да умре от перфорация на стомаха

април 1, 2020
бигbig_bjhyvo

Борисов с обръщение към българите за удължаване на извънредното положение: Благодаря ви, гордея се с вас!

април 1, 2020
sartseto-mu-spria-vnezapno-deseta-545

Сърцето му спря внезапно! Десета жертва на коронавируса у нас!

април 1, 2020
korona_virus

Покъртително: Починалите майка и дъщеря от Благоевград били принудени да си платят тестовете за COVID-19

април 1, 2020
640_Untitled_8

Лекарите от ВМА излязоха навън и трогнаха всички с това послание! СНИМКА

април 1, 2020
0ed0a922bdb1ab8eb5d79b75399af21b

Правителството реши: Удължаване на извънредното положение до 13 май!

април 1, 2020