Анализи

The National Interest: Турският гамбит на Помпео завърши с провал

The National Interest: Турският гамбит на Помпео завърши с провал

 

epa07114860 US Secretary of State Mike Pompeo holds a news conference at the State Department in Washington, DC, USA, 23 October 2018. Pompeo faced questions on the Trump administration's response to Saudi Arabia following the murder of journalist Jamal Khashoggi. Turkish President Recep Tayyip Erdogan said, 23 October, that it was a 'savage murder' inside the Saudi consulate in Istanbul and that it was a premediated, political operation.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

 

На 5 март вечерта Русия и Турция обявиха, че са сключили споразумение за примирие в Сирия, което пряко противоречи на исканията, които държавният секретар на САЩ Майк Помпео отправи по-рано в същия ден и разруши надеждите на САЩ, че Турция би могла да помогне за ограничаване на контрола на сирийския диктатор Башар Асад над неговата страна, пише американското списание The National Interest в материал, представен от „Фокус“ без редакторска намеса.

В четвъртък сутринта, 5 март, Помпео заяви пред репортери, че „изискването“ на САЩ към Асад е той да се върне към спазването на линиите за прекратяване на огъня, установени през 2018 г. в Северозападна Сирия, след няколкоседмични боеве между турските и проасадовските сили. След само няколко часа Турция се съгласи с предложените от Русия условия за примирие по фронтовата линия в Северозападна Сирия, които затвърждават военните победи на Асад след 2018 г.

Това споразумение сложи кръст на поредния опит на Помпео да сключи американско-турски съюз срещу подкрепяния от Иран и Русия Асад.

Администрацията на Тръмп се стреми да изгони иранските сили от Сирия, след като бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън обяви това за една от външнополитическите задачи на САЩ през септември 2018 г. През последните месеци Държавният департамент на САЩ активизира усилията за изхвърляне на Иран чрез отслабване на дипломатическите и военните позиции на Асад.

„Вярваме, че руснаците и сирийците получават все по-голям стимул за съкращаване на присъствието на Иран“, заяви Брайън Хук, чиновник от американското външнополитическо ведомство, отговарящ за политиката към Иран, на мероприятие, организирано от Al Monitor на 28 февруари. „САЩ и нашите партньори ще отказват помощ на Сирия за възстановяване на страната, докато не бъдат изпълнени определени условия“.

Той добави, че „Асад беше притиснат до стената“ в началото на сирийската гражданска война през 2011 година и обвини Иран в намеса, като заяви, че именно тя е позволила на Асад да „избие половин милион мюсюлмани“.

Хук не спомена ролята на Турция в Сирия, но други американски дипломати продължиха без излишен шум да подкрепят настъплението на Турция срещу силите на Асад в Северозападна Сирия.

Посланик Джеймс Джефри, чиновник в Държавния департамент, отговарящ за сирийската политика, пристигна в Идлиб на 3 март заедно с посланик Кели Крафт, постоянен представител на САЩ в ООН. Джефри обеща подкрепа на Турция с военно оборудване и разузнавателни данни.

„Имаме много, много обширна програма за продажба на оръжие и военна техника на чуждестранни държави и значителна част от турските въоръжени сили използват американско оборудване“, заяви той пред журналистите. „Ще се уверим, че оборудването е готово“.

Изпълнението на плана за оказване на натиск върху Асад набра обороти през януари 2019 г. Конгресът на САЩ прие законопроект за санкции, който позволи на Държавния департамент да възобнови дипломатическия натиск върху сирийския президент. В този момент силите на Асад провеждаха военна операция по завземането на Идлиб, последната удържана от бунтовниците провинция в Сирия.

Турция засили мироопазващото си присъствие в Сирия в отчаян опит да спре офанзивата на Асад, което беше нарушение на споразумението за прекратяване на огъня, сключено през 2018 г. с посредничество на Турция, и заплаши да изпрати в Европа стотици хиляди бежанци, които се придвижват към турската граница.

Сирийският диктатор и неговите руски съюзници удвоиха залога, убивайки десетки турски военнослужещи през февруари. В отговор турските сили нанесоха удари по силите на Асад и, според някои данни, по руски самолети, използвайки преносими системи за ПВО. Иранските въоръжени сили, които преди това предпочетоха да не се намесват в ситуацията в Идлиб, предупредиха, че турската армия е в зоната на поражение на иранските оръдия.

Това се превърна в най-сериозното изостряне между Турция, Русия и Иран до момента. Турция отдавна подкрепя сирийските бунтовници, но тя също работи в тясно сътрудничество с Иран и Русия за сключване на споразумения за примирие и създаване на „зони на деескалация“ в Сирия.

След изострянето на ситуацията през февруари, турското ръководство се обърна към САЩ да му помогне да защити турското въздушно пространство.

Тази молба послужи като катализатор за възобновяване на старите спорове в администрацията на Тръмп по отношение на Турция. Според някои съобщения, Джефри е настоявал да се изпратят „Пейтриът“, за да се укрепи турската система за ПВО, а представители на Министерството на отбраната на САЩ са възразили срещу това.

Военното ръководство на САЩ не намира общ език с турското правителство по редица въпроси, включително Сирия, където Съединените щати и Турция не харесват партньорите един на друг.

През 2019 г. служители на Държавния департамент се опитаха да създадат съюз между подкрепяната от Съединените щати коалиция от сили, ръководена от кюрди и подкрепяни от Турция ислямисти, но тези планове се провалиха, след като Анкара започна военна операция срещу сирийските кюрди през октомври 2019 г.

През октомври 2019 г. американските военни ликвидираха лидера на „Ислямска държава“ Абу Бакър ал Багдади в Идлиб, както и няколко влиятелни членове на тази терористична организация на участък на сирийската територия, окупиран от Турция.

В интервю през февруари полковник Майлс Кагинс, говорител на ръководената от САЩ антитерористична коалиция, нарече Идлиб „магнит за терористични групи“, въпреки че също призова Асад да спре атаката си.

В четвъртък Помпео като че ли подкрепи позицията на Джефри.

„Турското правителство ни помоли за редица неща. Правим оценка на неговите искания“, заяви той. Ние вярваме твърдо, че нашият партньор Турция има пълното право да се защитава от рисковете, които възникват във връзка с действията на Асад, руснаците и иранците“

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023