ОБЩЕСТВО

Бавно и методично ни подготвят за поредно удължаване на извънредното положение! Витанов: Загубихме битката

Бавно и методично ни подготвят за поредно удължаване на извънредното положение! Витанов: Загубихме битката

big_11f7

 

 

 

„Излязохме от пика и загубихме битката по Великден“, коментира ситуацията със заразата от COVID-19 у нас пред БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов, предаде новини.бг.

 

 

Когато заразата се появи у нас за пръв път беше казано да държим карантината три седмици и ще получим добри новини.

 

 

Тогава хората бяха много дисциплинирани, държа се карантината, напомни той и поясни, че вече не е обаче така. Затова, по думите му, сега ще влизаме от благопроятни  в неблагоприоятни варианти.

 

 

Преди време той обяви, че българите могат да очакват добри новини около Великден, ако се спазват ограничителните мерки в продължение на три седмици.

 

 

 

„Хората бяха дисциплинирани, добави математикът, който е част от оперативния щаб. – Очакваше се пик около Великден, а след него два варианта – благоприятен или неблагоприятен. Какво стана? Спазваха ли ме мерките? Например в Плевен – гледате какво стана, 50 човека заразени от сто и няколко в цех. Аз не разбирам така спазването на мерките. стопли се времето – видяхте какво стана по пазари и по паркове. След това – дългите пасове: от зона, в която има много заразени, излизат хора към места, където няма.“

 

 

 

 

Изборът как ще продължим след пика беше направен по Великден, отговори професорът в отговор на въпрос какво следва. Неговата прогноза е за нови пикове. Прогнозата за скорошна отмяна на извънредното положение е била направена, ако мерките се спазват и спечелим битката. Ние я загубихме, допълни той.

 

 

 

Огнищата ще растат, особено в страната, а медицинските системи там ще бъдат силно натоварени, прогнозира той. По думите му, когато поставим ситуацията отново под контрол, отново ще дойде следващият пик и тогава отново ще трябва да избираме по кой път да минем – да спазваме мерките и да ограничим заразата или не.

 

 

 

Идват решаващите 10 дни, кризата с COVID – 19 ще опита да ни удари, ако устискаме, резултатът ще е много добър. Нашата крива на инфекцията не е като класическата, обясни на 28 март проф. Витанов, който създаде математическият модел за развитие на коронависура у нас.

В момента ние влизаме в неблагоприятния вариант, заяви днес математикът.

 

БНТ

loading...
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

posledni-danni-covid-19-u-nas-171

Ще бъде ли затворена София отново и ще ходим ли на море това лято? Ето отговорът на ген. Мутафчийски

април 24, 2020
640_1585229498

Нови страшни данни към 8 ч. на 24 април: 90 заразени с К-19 в България за 24 часа, има и жертви! НА ЖИВО

април 24, 2020
phpc4glap_800x_

“Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш“

април 23, 2020
big_31_8942

Крум Савов: Утре ще ми гостува човек, който твърди, че Кристиан Николов и Милен Цветков са били през две каравани на морето

април 23, 2020
big_1a9d

Мутафчийски: Изследвахме оздравели пациенти от COVID-19, резултатите са много обезпокоителни

април 23, 2020
big_13d8

Борисов: Омръзна ми да ми дават оценка хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос

април 23, 2020