Политика

“Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш“

“Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш“

 

phpc4glap_800x_

 

За една седмица свършихме това, което трябваше за три месеца да се свърши. И заедно с Хърватия се надяваме през юли да влезем в чакалнята на Еврозоната, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след участието му в заседание на Европейския съвет.

 

 

 

Към днешна дата ЕЦБ ни отговори, че всичко, което е било необходимо, е направено. И в знак на доверие към България снощи ни отвориха суапова линия за 2 млрд. евро и то за колкото трябва време, фиксирано е до края на тази година или доколкото трябва, каза премиерът.

 

 

 

 

Снощи ми се обади Кристалина Георгиева, след като беше чула за суапа с ЕЦБ. И вика: Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш. Спокоен! Милиарди евра имаш, вързал си се за... Викам: Криси, Христос Воскресе, и ти да си жива и здрава! Добра работа свършихме! – разказа министър-председателят.

 

 

 

Борисов отбеляза, че страната още не е вземала заем и разчита на спестеното, когато нямаше криза.

 

 

 

Той съобщи, че се очаква да има грантове за малкия бизнес по мярка по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ на стойност 173 млн. лева, като тази подкрепа ще е за над 20 000 фирми. Схемата ще стартира в началото на май. Грантът ще е за фирми, които имат спад с 20 на сто от оборота си, като последица от пандемията. Кандидатстването ще става по електронен път чрез ИСУН, при максимално облекчена административна процедура и декларативен принцип.

Ще има и подобна мярка за средния бизнес, за което се очаква одобрение от ЕК.

 

 

Още сме в началото на кризата с епидемията

 

 

Искаме да вдъхнем на хората оптимизъм, че този кошмар ще свърши и един ден това ще ни е лош спомен, но медицински това не се подкрепя от никой, заяви още Борисов.

 

 

 

Много от колегите, когато не са пред камерите, посочват, че според техните медицински екипи сме в началото на кризата с епидемията. С новата Пътна карта искаме да вдъхнем оптимизъм. Трябва да знаем след датата Х, месеца Х, да не кажем годината Х, когато кризата отмине, докъде е стигнала икономиката. Сега БВП е паднал със 7,5 на сто, има вече милиони безработни в ЕС, а кризата дойде асиметрично за страните. Всички сме наясно, че само ако сме единни, можем да излезем от кризата, защото икономиките ни в Европа са свързани, коментира премиерът.

 

 

В ЕС тече спор дали да се дават грантове или кредити. Страните с по-слаба икономика искат грантове, а страните със стабилни икономики предлагат да се дават кредити на нуждаещите се. По-богатите страни предлагат ако другите страни искат грантове, да си направят данъците като техните, каза Борисов.

 

 

 

При нас данъкът е 10 процента, а в Германия – 40 процента. По този спор няма да се стигне до съгласие, но има модели, по които да се разберем, посочи премиерът.

 

Оф нюз

loading...
Политика

More in Политика

big_13d8

Борисов: Омръзна ми да ми дават оценка хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос

април 23, 2020
img_5ea03e08c46b3-410x260

Властта крие 17 млн. лв. далавери с европари на майката на убиеца на Милен – Брюксел спи ли?

април 23, 2020
ivo-hristov06

Проф. Иво Христов: Драмата с коронавируса играе ролята на световна война

април 23, 2020
big_1135

Борисов: Ако отхлабим бързо мерките, ще обезсмислим ограниченията досега и ще има нови заболели

април 23, 2020
big_34

Захариева: Няма да възстановим нормалния живот през лятото, това е асиметрична криза

април 23, 2020
posledni-danni-covid-19-u-nas-171

Легитимен ли е щабът, липсващ в задължителния Национален пандемичен план – кое може и кое не според документа?

април 22, 2020