Политика

Борисов с обръщение към българите за удължаване на извънредното положение: Благодаря ви, гордея се с вас!

Борисов с обръщение към българите за удължаване на извънредното положение: Благодаря ви, гордея се с вас!

 

158559475436924

 

 

 

Премиерът Бойко Борисов публикува специално обръщение във фейсбук към българите, в което ги призовава за разбиране и ги уведомява за взетото решение от Министерски съвет да се предложи увеличаването на извънредното положение до 13 май.

 

 

Ето и пълният текст на поста му във фейсбук:

 

 

„Уважаеми сънародници,

Днес светът е изправен пред огромно предизвикателство. Война, която взима много невинни жертви. Длъжни сме да направим всичко по нашите сили, за да защитим живота и здравето на българския народ. Светът в момента отчаяно търси ваксина срещу COVID-19, но до нейното разработване ни делят месеци.

 

 

Единствената доказана в глобален мащаб превенция срещу вируса е социалната дистанция. Тя налага всички тези сурови мерки, които предприемаме.

 

 

Разбирам недоволството на хората. Промяната в начина им на живот стана внезапно. Но ги моля да осъзнаят сериозността на ситуацията в цял свят. Европа е най-засегнатият от новия коронавирус континент. В някои държави броят на болните ежедневно се увеличава в пъти.

 

 

 

А най-застрашени както от заразяване, така и от възникването на усложнения – са възрастните и хората с хронични заболявания. Следим всичко, което се случва в другите държави – какви мерки предприемат, как лекуват хората, използвани тестове и т.н. Все още никой не може със сигурност да прогнозира колко време ще продължи пандемията. Вече приехме пакет от социално-икономически мерки в подкрепа на работодателите и работниците.

 

 

Ще продължим да подкрепяме хората, като основен приоритет за нас ще останат пенсионерите и българските граждани в затруднено положение. Експертите от Европа казват, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет.

 

 

 

 

Натискът върху нашата система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация. Не може и не трябва да допускаме усилията, които всички българи положиха, да останат незавършени. Затова правителството предлага на Народното събрание да удължи срока на извънредното положение до 13 май 2020 г.

 

 

 
Колкото и да е тежък моментът, съм сигурен, че българите за пореден път ще покажат своята сила, отговорност и дисциплина. Така ще се преборим с тази напаст и всички ще се върнем към обичайния ни начин на живот.

 

 

 

Впечатлен съм от героизма на всички лекари, сестри, санитари, медицински работници, полицаи, доброволци и всички други, които са на първа линия. Гордея се с всеки един български гражданин. Благодаря Ви за усилието, заедно ще се справим!“

 

 

 

loading...
Политика

More in Политика

nova-zapoved-vavezhdat-novi-merki-129

Влизат в сила нови забрани и ограничения с поредна заповед на здравния министър!

ноември 11, 2020
borisov-gi-sabra-na-instruktaj-ne-iskam-da-ima-nedostig-na-lineika-lekarstvo-leglo-1

Борисов ги събра на инструктаж: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло!

ноември 11, 2020
big_31_6

Борисов: Всеки ден опровергаваме лъжи и манипулации, които плашат хората и създават усещане за катастрофа

ноември 11, 2020
vasil-bojkov-pusna-boiko-v-chekmedje-2-1

Васил Божков пусна „Бойко в чекмедже“ 2 (ВИДЕО)

ноември 11, 2020
560x315

Здравният министър посочи какво ще стане, ако се стигне до пълно затваряне

ноември 11, 2020
big_345

Дончев: Имаме готовност за ескалиращи мерки, редно е да има един вечерен час за цялата страна

ноември 11, 2020