Политика

Вежди Рашидов: „Трябва да поздравиме Борисов. Кажете ми кой друг, освен да говориме, работи?“

Вежди Рашидов: „Трябва да поздравиме Борисов. Кажете ми кой друг, освен да говориме, работи?“

 

вежди

 

 

 

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов изпадна в силно лирично отклонение, описа картина на война, в която „брат брата убива“, разкритикува поведението на опозицията с думите „от Корнелия вирус не знам как ще се спасиме“, похвали правителството и премиера Борисов, а на финала призова да се благодари на дарителя Делян Пеевски.

 

 

Според обявения разговор в бТВ Вежди Рашидов трябваше да коментира мерките за помощ на културата в извънредната ситуация с коронавируса. Но вместо това той на няколко пъти сменяше основната тема.

 

 

„Ние всички приемаме закони, приемаме правила хората да не се събират повече от двама души, дори е вредно и ние двамата с вас да се събираме тук днеска. И всеки ден като попове проповядваме това, задължаваме хората, глобяваме ги,  и изведнъж – Корнелия Нинова, която нищо не прави, се забавлява. Ами, денонощно не спи правителството. Тая решила сега да го пита премиера. Ами да си го пита в едно кафене бе, защо ние да се събереме да рискуваме живота си. Каква е тая глупост, какво ще го пита. Как ще контролира тежка военна ситуация, това добре ли е? Аз от короната, ако се спасиме, ще бъда благодарен, но от Корнелия вирус не знам как ще се спасиме. Каква е тая простотия по време на война, както е това чудо?“, изпадна в рейд Рашидов.

 

 

 

 

Той посъветва опозицията да помага. Защото „не е за парламент, за окопи е“, продължи той.

 

 

 

 

И изведнъж вмъкна, че нямал толкова пари, колкото г-н Пеевски, но се оказало, че „най-черният ангел е най-големият дарител“.

 

 

„Добро е делото, което върши, дава пари, помага. Няма да се женя за г-н Пеевски“, изреди още Рашидов. И добави, че когато всички се подмазвали на Пеевски, той го критикувал, ама сега „жестът е добър“.

 

 

 

„Как пък сме народ, който на никой не казва благодаря“, продължи депутатът, който през 2013 г. нарече Пеевски „дебел грозен лайнар“.

 

 

 

Рашидов заръча и това, че „трябва всички да поздравиме премиера“. Защото всички останали говорят. И, ако има някой да работи, това е активността на премиера и неговото правителство. „Кажете ми кой друг, освен да говориме, работи?“, попита той.

 

 

„Колкото и деликатно да искаме да го кажем, ние сме в една биологична война и тя е тежка. И тук остреща го няма врага. Всеки всекиго убива, брат брата убива. Предаваме заразата. Става една ужасна война без враг, без ясна посока, без бомби. В крайна сметка целта на една война е да унищожаваме живия човек, нали той е двигателят на всичко“, коментира още Рашидов.

 

 

Рашидов сподели, че е гледал и последния брифинг на премиера в четвъртък вечер, където по думите му той се задъхвал да отговаря на „доста глуповати неща“.

„Във война сме бе, хора, всички сме закъсали“, продължи Рашидов.

 

 

 

 

И след като беше попитан какви мерки трябва да се вземат за културата в тази ситуация, Рашидов каза: „Няма изкуство, което да умре.“

 

 

 

 

По думите му „много хора реват за пари“, но „най-силно е изкуството по време на катаклизми, на войни, на битки, на жертви, на чума“. И даде примери с Леонардо, Пикасо, Гоя, рисунките на Майстора и др. Рашидов прогнозира, че и днешните по-талантливи творци ще излязат от кризата.

 

 

 

„Ще видите каква литература и музика ще се появи“, прогнозира той.

 

 

Рашидов даде и пример със себе си – „седи като кокошка вкъщи“, рисува по нощите и се надява да направи изложба за 70-годишнината си.

И отново се върна да похвали правителството, което правило всичко, за да се намалят жертвите от коронавируса.

 

Би ти ви, Клуб зет

 

loading...
Политика

More in Политика

phpc4glap_800x_

“Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш“

април 23, 2020
big_13d8

Борисов: Омръзна ми да ми дават оценка хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос

април 23, 2020
img_5ea03e08c46b3-410x260

Властта крие 17 млн. лв. далавери с европари на майката на убиеца на Милен – Брюксел спи ли?

април 23, 2020
ivo-hristov06

Проф. Иво Христов: Драмата с коронавируса играе ролята на световна война

април 23, 2020
big_1135

Борисов: Ако отхлабим бързо мерките, ще обезсмислим ограниченията досега и ще има нови заболели

април 23, 2020
big_34

Захариева: Няма да възстановим нормалния живот през лятото, това е асиметрична криза

април 23, 2020