САЩ

Доналд Тръмп: Пристъпваме към откриване на страната

Доналд Тръмп: Пристъпваме към откриване на страната

big_139
Американските власти пристъпват към „откриване на страната“ – постепенна отмяна на санитарните ограничения, въведени заради новия коронавирус. Това заяви в хода на брифинг пред журналистите президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС и Фокус.

„Въз основа на последните данни, нашият екип от експерти сега е съгласен, че можем да открием следващия фронт в нашата война“, заяви той. По думите на американския лидер става въпрос за постепенна отмяна на санитарните ограничения. „Точно това правим: преоткриваме страната си и това трябва да се направи – Америка иска да се отвори, американците искат да се отворят“, подчерта президентът.

 

 
„Както говоря от известно време, спирането на работата (на предприятията) на общонационално ниво не е устойчиво и дългосрочно решение. За да защитим здравето на нашите граждани, ние също така трябва да защитим здравето и функционирането на нашата икономика. В дългосрочна перспектива едното без другото е невъзможно“, убеден е Тръмп.

 

 

„За да доставим храна и медицински консумативи, се нуждаем от работеща икономика. И искаме тя да работи отново много, много скоро. И точно това ще се случи. Мисля, че ще започне истински икономически бум“, смята американският президент.

 

Препоръки за щатите

 

 

Тръмп каза още, че федералното правителство е дало препоръки на губернаторите на щатите за постепенното премахване на санитарните ограничения. „Моята администрация издаде нови федерални препоръки, които ще позволят на губернаторите да предприемат поетапни и обмислени действия“, отбеляза той.

 

 
Президентът поясни, че планът на администрацията включва три фази по пътя към „възстановяване на <…> икономическия живот“ на Съединените щати. „Ние не отваряме всичко наведнъж. Ще правим по една предпазлива стъпка. Някои щати ще могат да се отворят по-рано от други“, подчерта американският лидер.

 

 

 

По неговите думи, губернаторите на щатите ще могат да решават сами, кога да отменят въведените ограничения. „Те (щатите) са много различни. Ако трябва да останат затворени, ние ще ги оставим да го направят. А ако считат, че е настъпил моментът да се отворят, ще им дадем свобода и препоръки да го осъществят много, много бързо“, каза Тръмп.

 

 

 

„Здравите американци сега ще могат да се върнат на работа, доколкото го позволяват обстоятелствата“, добави президентът на САЩ. В същото време той подчерта, че по време на процеса на премахване на санитарните ограничения властите призовават гражданите да продължат да предприемат предпазни мерки, по-специално, да спазват правилата за социално дистанциране и да останат у дома в случай, че не се чувстват добре.

 

 

 
Американският лидер също изрази увереност, че настоящите препоръки ще позволят на властите на САЩ да се справят с ново възможно активизиране на коронавируса – през есента. „Ако вирусът се върне през есента, както някои учени вярват, тези препоръки ще гарантират, че страната ни функционира, че можем бързо да я погасим [ново епидемия от болестта]“, обясни той.

 

 

Ситуацията в САЩ

 

 
По думите на Тръмп през последните 7 дни на 30% от територията на САЩ не са регистрирани нови случаи на заразяване с коронавирусна инфекция.

 

 

„Нашите експерти казват, че кривата [честота] се изравнява, пикът на новите случаи изостава в повече от 850 района“, заяви той. „Няма регистрирани нови случаи на 30% от територията през последните седем дни“.

 

 

„Благодарение на нашите ранни и мащабни мерки предотвратихме трагедия в общественото здравеопазване“, продължи президентът. „Увеличаването на смъртността засегна много държави, на които помагаме. В САЩ няма недостиг на устройства за механична вентилация на пациентите, изпратихме хиляди и хиляди устройства към щатите“.

 

 

 

Според информацията на Университета Джонс Хопкинс, който прави изчисления въз основата на сведения от федералните и местните власти, в САЩ са регистрирани повече от 667 хиляди случая на заразяване с коронавирус. Починалите са повече от 32 хиляди.

loading...
САЩ

More in САЩ

big_1ea7

Още над 4 млн. безработни в САЩ, вече над 20 милиона са без препитание

април 23, 2020
epa07114860 US Secretary of State Mike Pompeo holds a news conference at the State Department in Washington, DC, USA, 23 October 2018. Pompeo faced questions on the Trump administration's response to Saudi Arabia following the murder of journalist Jamal Khashoggi. Turkish President Recep Tayyip Erdogan said, 23 October, that it was a 'savage murder' inside the Saudi consulate in Istanbul and that it was a premediated, political operation.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

Майк Помпео: Или кардинални промени в СЗО, или САЩ спират вноските си

април 14, 2020
9d395f891cc041b977c8c8a04d5b2a8f

САЩ разследват СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

април 14, 2020
640_768x432_2

Добра вест: Броят на жертвите в САЩ намалява за втори пореден ден

април 13, 2020
Job seekers stand in line to meet with prospective employers at a career fair in New York City, October 24, 2012.   REUTERS/Mike Segar

Безработните в САЩ са вече над 10 милиона души

април 7, 2020
tramp-za-koronavirus-ujasno-vreme-shte-ima-mnogo-jertvi-1

Тръмп за коронавируса: „Ужасно време. Ще има много жертви!“

април 6, 2020