Европа

ЕК обяви три критерия за премахване на карантините в Евросъюза

ЕК обяви три критерия за премахване на карантините в Евросъюза

 

c2bf886759284031939ea44ee0d4e05f

 

 

Европейската комисия (ЕК) разработи и обяви три критерия за премахване на карантините в ЕС, като все още няма възможни дати за тяхното вдигане.

 

 

Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на видеоконференция, представяща препоръките на ЕК към страните от общността за премахването на карантините.

 

 

 

Първият е епидемиологичният критерий, който трябва да потвърди, че разпространението на болестта е намаляло значително за дълъг период от време. За това може да свидетелства например от постоянното намаляване на броя на новите инфекции и хоспитализации”, каза тя, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

 

 

 

Публикуваният документ на Европейската комисия разкрива и останалите критерии, вторият от които е наличието на достатъчен капацитет на здравната система. „Например: коефициентът на заетост в интензивните отделения, адекватен брой болнични легла, достъп до фармацевтични продукти, необходими в отделения за интензивно лечение, за които съществува непосредствен риск от дефицит (антибиотици, анестетици, лекарства за реанимация и миорелаксанти), възстановяване на оборудването (вентилатори, защитни средства), наличие на спешна медицинска помощ, както и достатъчен човешки ресурс със съответните умения“, се казва в препоръките.

 

 

 

И накрая, третият критерий е достатъчният потенциал на системата за наблюдение на заболяването и контактите на заразените хора. “По-специално са необходими широкомащабни възможности за тестване, за да се открие заболяването и разпространението на вируса, съчетано с възможността за проследяване на контакти и карантина в случай на повторно появяване и по-нататъшно разпространение на инфекции. Ще са необходими възможности за откриване на антитела, за да се следи частта от населението, което успешно е преодоляло COVID-19 и вероятно е придобило имунитет “, се казва в документа.

 

 

 

През последната седмица в повечето страни от ЕС броят на заразените и починали за ден се стабилизира сравнително, а в някои случаи дори започна да намалява. Но той все още остава стабилно висок, все още няма ясна тенденция към намаляване. На 13 април френският президент Еманюел Макрон обяви удължаването на карантината във Франция до 11 май, тъй като епидемията на страната “все още не е ограничена”. На 15 април Съветът за национална сигурност на Белгия трябва да вземе решение за срока на карантина в тази страна, където засега ограничителните мерки са валидни до 3 май.

 

 

 

Дарителска видеоконференция

 

 

 

Европейският съюз ще организира донорска видеоконференция на 4 май, за да събере средства за борбата с коронавируса, по-специално за набиране на финансиране за разработването на ваксина, заяви днес ръководителят на Европейската комисия.

 

 

 

На 4 май ще проведем донорска конференция за събиране на помощ за борбата с коронавируса. Това ще бъде първата подобна конференция в историята”, каза тя.

 

 

 

 

Трябва да създадем ваксина. Това е световна задача и когато ваксината е създадена, тя трябва да бъде еднакво достъпна за всички страни по света. За да се подпомогне тази работа, е необходимо финансиране и донорската конференция ще попълни недостигащото финансирането в тази област. Работим в тясно сътрудничество със Световната здравна организация и други международни партньори и се надяваме нашата инициатива да бъде подкрепена от всички държави “, каза фон дер Лайен.

loading...
Европа

More in Европа

1587536965_2

Европейска солидарност: Ще плащаме заем на Еврозоната без да сме в нея

април 22, 2020
big_476fa6ed-c46a-41a5-9801-85a889f88483

Подходът на Швеция срещу Covid-19 вече дава резултати. Училища, фитнеси, кафета и барове са отворени

април 21, 2020
big_145c

Близо половината от италианците искат страната да напусне ЕС и еврозоната

април 19, 2020
616115

Бергамо не е на себе си: Ковчезите с жертвите на К-19 най-сетне изчезнаха от Църквата на гробищата! СНИМКИ

април 18, 2020
591443150eaa4303a6d5805a2dfb34f0

Защо СЗО иска блокиране на Швеция? Нещо просто не е наред…

април 17, 2020
big_158617699825621

Швеция продължава с либералния подход към коронавируса. Какво ще стане, ако се справи по-добре от останалите?

април 14, 2020