Криминално

Задължителните маски улесниха крадците – ето какво се случва! ВИДЕО с ексклузивни кадри от въоръжени грабежи

Задължителните маски улесниха крадците – ето какво се случва! ВИДЕО с ексклузивни кадри от въоръжени грабежи

zadalzhitelnite-maski-ulesniha-746

 

 

 

Covid 19 засегна кражбите по домовете, но не и тези в хранителни магазини, големи хипермакети, аптеки ,бензиностанции, както и в големи фирми. Причината според експерти е, че  много хора останаха без работа и доходи. И докато едни помагат на нуждаещи се с храна, както ви показахме в няколко репортажи, други измислиха как да използват извънредното положение, за  да си набавят пари и хранителни продукти по престъпен начин. Задължителната маска се оказа доста потребна за това.

 

 

 

Няколко секунди и маска, която сега е задължително да носим. Като мъжът, който влиза като клиент в квартален магазин в „Обеля“ на 22.04, преди няколко  дни. Мануела Георгиева се приготвяла за края на работния ден.

 

 

 

„В 20 часа може би и 5 минути влиза млад мъж, сравнително млад на 35 години с маска от плат. С качулка и с празна торбичка в ръка за пазар найлонова, застава пред касата с пистолет в ръка и казва : Дай ми парите!“, разказва Мануела Георгиева.

 

 

 

В първия момент помислила, че е  шега. Дава му около 100 лева. От кадрите на охранителните камери се вижда как мъжът посяга да отвори преградата, сложена заради извънредното положение.

„Този човек е доста смел, защото от както сме в извънредно положение тук в магазина се пуска по един човек, другите чакат на опашка“, споделя младата жена.

 

 

 

Всичко  се случва за 46 секунди.

 

„Наистина много се притесних. Наистина мисълта какво можеше да се случи, , но факта, че влиза човек с маска и с качулка сега по никакъв начин сега не те притеснява и не те шокира. Според мен сега тези хора злоупотребяват с това положение. Реално зад тази маска и тази качулка, може да е един нормален мъж без работа, без пари. Вкъщи да го чакат жена, деца и той да реши че това е единствения изход. Този човек може да бъде всеки.“, допълва Мануела.

 

 

Няколко дни в бензиностанция, в близост до магазина на Мануела е извършен идентичен въоръжен обир.

 

 

Мъжът, който влиза отново е  с пистолет и отново е с хирургическа маска. А бензиностанцията се намира в близост до магазина на Мануела. Случва се няколко дни по-рано.

 

 

 

 „Около 4.00 часа сутринта , влиза маскиран човек и вади пистолет и тръгва към касата, вади пистолета насочва го към касиерката , дърпа си касата , прибира си парите , завърта се и дим да го няма“, разказва  Здравко Соколов-работник в бензиностанцията.

Взима целия оборот от 600 лева.

 

 

 

„Не можем да ги забраним тези маски, точно в този момент, но гледаме, заключваме се…“, коментира Николов.

Заключват се и в този магазин в пловдивското село Чалъкови. Само, че крадците тук са доста по-изобретателни. Не идват в работно време и не носят оръжие. Носят обаче костюми, наподобяващи тези  срещу Covid 19.

 

 

 

 От кадрите  охранителните камери на улицата пред магазина  разбираме, че мъжете са четирима./кадри само външни как бягат, няма вътрешни магазина/ Действали са бързо и напълнили няколко торби с храна. Нещо обаче, ги е притеснило защото скрили торбите на колко метра от магазина в изоставена постройка в двора на местната църква.

 

 

 

 

От началото на извънредното положение кражби на хранителни продукти са извършени в десетки големи хипермакети в София. Собствениците отказаха коментар.

Според експерти причината е в това, че в ситуация на извънредно положение хората се чувстват несигурни и това може да доведе до ескалация.

 

 

 

 

„Смятам, че ако не се вземат адекватни мерки в тая насока от страна на граждани и от страна на правораздавателните органи и от страна на собствениците на фирми, ще има доста работа в тая насока. В момента в който икономическата стагнация стане по –голяма, със сигурност това ще доведе на много сериозна ескалация на всички видове престъпления.“, коментира криминалният психолог Тодор Тодоров.

 

 

 

Глас БГ, Нова тв

loading...
Криминално

More in Криминално

big_8

Как преди 25 години убиха Васил Илиев – първото знаково убийство на мафиотски бос у нас

април 25, 2020
big_Eurozone_489x_6907f4

Гешев сравни побоя над Слави Ангелов с атентат срещу държавата! СНИМКИ

април 23, 2020
big_big_1a7b

Арестуваха нападателите на журналиста Слави Ангелов! СНИМКИ

април 23, 2020
5e3e6d15b_lucho_sin

Арестуваният за грабежи син на Лъчо Мозъка избягал от джипа, който уби Милен Цветков

април 20, 2020
654

Касапница във Велинград! Известен треньор по плуване уби съпругата и сина си и се самоуби! СНИМКИ

април 12, 2020
neizvesten-prebi-maika-razhozhdashta-se-914

Неизвестен преби майка, разхождаща се в гората с бебе… СНИМКИ

април 9, 2020