ОБЩЕСТВО

Изследователи опровергаха Борисов: Не сме получили нито лев за създаване на лекарство срещу COVID-19

Изследователи опровергаха Борисов: Не сме получили нито лев за създаване на лекарство срещу COVID-19

bojko_borisov_predizborno
Бихме желали да подчертаем, че до момента всички направени инвестиции са от нас, в качеството ни на частни лица и основатели на компанията. От държавата не сме получили и 1 /ЕДИН/ лев.

Това се казва в отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов и изпратено до медиите от изпълнителения директор на „Микар21“ Димитър Димитров. Припомняме, че компанията създаде молекула, която да помогне в  битката с времето при създаването на ваксина и лекарство срещу COVID-19. Фирмата е една от 198-те компании в света, които се занимават с разкриване на нови лекарствени молекули заедно с огромни световни корпорации.

 

 

 

Реакцията е провокирана от следните думи на премиера Бойко Борисов от вчера:  “...Дали сме миналата година минимум 80 млн., по памет, плюс минус, но не са по-малко.Сега изведнъж ако имат молекула, ама дай ми още 4 милиона, ами не е честно! Но нека да докажат, че е тази молекула, а стига само за експерименти. Ние досега даваме на година по 60, 50, 80 все за експерименти….“

 

 

 

Ето какво се казва в част от писмото:

 

Относно: Право на отговор във връзка с изявление на Министър-председателя на Република България по време на проведена пресконференция от дата 23.4.2020 г.

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

Уважаеми господин Министър-председател,

 

 

На проведената пресконференция в Министерски Съвет на 23.4.2020 г. вечерта, излъчена и отразена от всички медии в страната, на въпрос на журналист за българската компания, която се занимава с разработване на малки, първи в класа си лекарствени молекули, Вие направихте няколко погрешни внушения, които се надяваме да разясним, за да възпрепятстваме създаването на поредната фалшива новина.

 

 

 

Компанията ни се казва Мицар Иновейшън ООД, позната като Микар21, като през последния месец имаше голямо медийно и обществено отразяване за нейната дейност и иновация.

 

 

 

Напомняме Ви, че на официална пресконференция от дата 10.3.2020 г. Костадин Петков, пред медиите, Ви разказа за компанията, като тогава се остави впечатление, че разработката ще бъде подкрепена, за да се реализира. Това така и не се е осъществило до днешна дата и не сме получили никакво финансиране от държавата.

[…]

 

 

 

Считаме, че коментарът Ви създава внушение, че компанията ни е част от кръга от фирми, организации, институти и т.н., облагодетелствани от многомилионна държавна помощ за „експерименти“, от които няма резултат. Пак подчертаваме, до момента всички направени инвестиции са наши собствени средства.

 

 

 

 

Не отричаме и вероятността много от разработките, в които държавата инвестира, да са „експерименти“. Всъщност, в науката, а и не само, експериментите почти винаги са пътят към постигането на един работещ продукт. Разработката на лекарства също включва етапи, базирани на експерименти – те са неизменна фаза от реализирането на всеки лекарствен продукт.

 

 

 

 

 

Но не всеки експеримент е безцелен. Нашите със сигурност не са – ние сме вложили години усилен интелектуален труд и милиони лични инвестиции.

 

 

 

 

 

Моля, приемете това отворено писмо като апел да не спираме малкото иновативни компании, които имат шанс да бъдат вписани в учебниците по история. Молим и за Вашето по-голямо разбиране към нас и научната работа, в която сме инвестирали цялото си време и енергия и ако прецените Вашата подкрепа! Като българи за нас е важно да бъдем подкрепени от обществото ни и от държавата ни, понякога дори и само с блага дума!“

 

 

 

 Фрог нюз

loading...
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

yurush-sofiiantsi-pak-huknaha-po-664

Голямото пътуване – 2: Софиянци отново тръгнаха на път, километрични опашки на всички КПП-та! СНИМКИ/ВИДЕО

април 24, 2020
big_1a9d

Сводка към 17 часа на 24 април: COVID-19 взе нови жертви, броят на заразените продължава да расте!

април 24, 2020
22cd42c5104ca034592dc6eb568dda15

Ангел Кунчев: Не е нужно 70% да изкарат вируса, той може да се самоограничи (ВИДЕО)

април 24, 2020
cd5b84e976ee45948d2e3e8a6d6b66d2

„Галъп Интернешънъл“: Кризата с коронавируса удари доходите на половината от българите! ГРАФИКИ

април 24, 2020
milen-cvetkov-ubiec

Крум Савов раздуха сензационна мълва: Милен Цветков и убиецът му години наред са били заедно на…

април 24, 2020
640_Madan

Бясна 20-годишна нарочно гази съпруга и свекър си! СНИМКА

април 24, 2020