Здраве

Китайски експерти попариха всички с тези лоши новини за коронавируса

Китайски експерти попариха всички с тези лоши новини за коронавируса

zabravete-moreto-kitaiski-eksperti-204

 

 

Началникът на отдела по инфекциозни заболявания на Първа болница на Пекинския университет, Ван Гуйцян, уби всякаква надежда на българите да се потопят това лято в морето. Според експерта вероятността с подобряването на времето и настъпването на лятото броят на случаите на коронавируса да започне да намалява, е нищожна.

 

 

 

 

Песимистичната новина е заявил той днес на пресконференция, правейки аналогия с тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който изчезна през лятото на 2003 г., но който за съжаление е твърде различен от новиня коронавирус.

 

 

 

 

„Смята се, че коронавирусът е чувствителен към нагряване и температурата на кипене на водата може да го убие, но температурата в естествената околна среда не може да достигне тази стойност. Съдейки по глобалната епидемична ситуация, е малко вероятно вирусът да изчезне през лятото“, каза твърде небнадеждаващо Ван.

 

 

 

Нещо повече – и друг специалист – шефът на Института за патогенни микроорганизми към Академията на медицинските науки на Китай – Цин Ци, е категоричен, че е „неправилно да се сравнява атипичната пневмония със заболяването, предизвиквано от новия коронавирус, а също така да се вярва, че коронавирусът ще изчезне със затоплянето на времето“.

 

 

В същото време главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в България пак днес се произнесе доста по-оптимистично за бленуваното море на българите.

 

 

 

„На база на моите лични познания и опита, който имаме с други коронавируси, а и всяка година с други респираторни вируси, мисля, че има голям шанс с рязката промяна на времето, със значително по-високите температури и по-сухия въздух да се стигне до съществено самоограничаване и дори изчезване на инфекцията“, каза доц. Кунчев пред bTV.

 

 

 

Все пак добави: „Никой обаче не може да предвиди категорично дали COVID-19 ще изчезне през лятото. Засега няма и тенденция за рязък спад в случаите“.

 

 

 

Кой ще се окаже прав – българският специалист или китайските му колеги… предстои да разберем.

 

Глас БГ

loading...
Здраве

More in Здраве

big_1357

Учен от Израел: Коронавирусът умира сам за 70 дни, както и да се опитваме да го спрем

април 25, 2020
tova-e-nai-poleznata-i-evtina-hrana-na-zemata-1

Това е най-полезната и евтина храна на Земята! СНИМКИ

април 24, 2020
0000447099-article2

Потвърдено: Никотинът със защитен ефект, COVID-19 по-рядко заразява пушачите, обявиха френски учени и обясниха защо

април 23, 2020
otkrit-e-nov-simptom-koronavirus-064

Открит е нов симптом на коронавирус, проявява се в ранен стадий и основно при деца! СНИМКИ

април 22, 2020
big_30_3ce7

Мангъров: Пик на заразата няма да се случи. Няма да има камиони с трупове и чували

април 22, 2020
kosveni-nachini-da-se-zarazite-covid-19-948

Велико! БГ учени подготвят революционна ваксина срещу корнавируса без риск за хората

април 18, 2020