Личности

Легендата Бриджит Бардо: Никога не съм виждала толкова насилствен, с такава липса на свобода, разрушителен свят

Легендата Бриджит Бардо: Никога не съм виждала толкова насилствен, с такава липса на свобода, разрушителен свят

 

Снимка: Фондация „Брижит Бардо“

 

„Голям песимист съм. На 85 г. съм, преживях много неща, включително войната през 1939-45 г., войната в Алжир… И мога да ви кажа, че никога не съм виждала нещо толкова драматично, като това, което преживяваме сега. Врагът е неконтролируем. Имаше ТОРС, Ебола, СПИН, H1N1… но никога не са били в пропорциите, които прие коронавирусът“. Тя говори рядко и непримиримо. Брижит Бардо е под карантина, както всички французи, в имението си “Ла Мадраг” в Сен Тропе, което от години не е напускала и ежедневието ѝ от началото на пандемията не се е променило. Киноиконата от 60-те г. се е посветила изцяло на защитата на животните. Погледът ѝ към днешния свят е безмилостен.

 

 

– Министър-председателят Едуар Филип каза, че тази криза ще разкрие “най-хубавото и най-мрачното в човечеството”. Вие какво видяхте досега?

 

 

 

– Глупостта си остава голям бич за човека. Заради коронавируса има изоставени домашни животни. Господарите им смятат, че те предават болестта. Това обаче беше опровергано от всички ветеринари, лекари, професори… Тези подли французи виждат в животното най-лошото, което може да им се случи. На тях им пожелавам да хванат коронавируса. Китайците пък твърдят, че мечата жлъчка лекува Covid-19, освен куп други болести. От години съществуват “ферми за жлъчка”, където близо 10 хил. мечки са затворени в клетки с катетър в жлъчния мехур. Това е скандал, изобщо не лекува нищо. Ще погубят последните диви животни, които са ни останали.

 

 

 

– Мислите, че човекът сам е виновен за нещастието си?

 

– Това, което ни се случва, изобщо не ме изненадва. С моя животински инстинкт усещам бунта на планетата срещу начина, по който хората я опустошиха. Той започна с глобалното затопляне, наводненията, пожарите… От известно време се случиха доста неща едно след друго, поставяйки в опасност населението на света. Планетата се задушава от влудяващата демография. Това е в основата на всички проблеми, които разстройват живота ни днес.

 

 

– По-добре ли вървеше светът, когато бяхте млада?

 

– Никога не съм виждала толкова труден за живот, толкова разрушителен, толкова насилствен, с такава липса на свобода свят, както днешния. Преживях прекрасни години. Бяхме свободни. Можехме да се забавляваме, да живеем без да бъдем преследвани винаги от камери, закони, заповеди на префекта…

 

 

– Какво научихте от това изпитание, каквото е карантината?

 

– Аз съм под карантина от десет години, за мен нищо не се променя (смях). Не съм голяма почитателка на човешкото същество, не се виждам с много хора…

 

 

 

– Виждате ли вече промяна в страната и по света?

 

– Ще трябва да си върнем човечността, да променим навиците си. Трябва да спрем да носим кожи или промишленото отглеждане на животни, където те никога не виждат дневна светлина и им режат човките. Ние сме под властта на враг, който ни убива, вирусът. Животните са под властта на враг, който се нарича човек и който ги кара да страдат. В Китай например, има фестивал на кучешкото месо в Юлин, където всяка година между 10 000 и 20 000 животни са пребивани до смърт, за да омекне месото им. Трябва да има световен бунт срещу това варварство и бойкот на китайските продукти. Това е отвратително. Правителствата са безразлични към всяко животинско страдание. Би било добре, ако това може да се промени с кризата. 

 

 

 

– Как смятате, че ще изглежда светът след това?

 

– Голям песимист съм. На 85 г. съм, преживях много неща, включително войната през 1939-45 г., войната в Алжир… И мога да ви кажа, че никога не съм виждала нещо толкова драматично, като това, което преживяваме сега. Врагът е неконтролируем. Имаше ТОРС, Ебола, СПИН, H1N1… но никога не са имали пропорциите, които прие коронавирусът. Изобщо не знам дали ще спечелим (войната – б.а.). Може да има примирие. Но няма ли да се възобнови десет пъти по-силно след период на затишие?

 

 

 

– Тревожи ли ви икономическата криза, която следва здравната криза?

 

– Тя може да избистри нещата. Хората трябва да имат други ценности, освен финансите. Тази нужда да се печелят пари отслаби съпричастността, състраданието, добротата… и породи пълно пренебрежение към страданията на животните. Искат да извличат от тях само финансови облаги.

 

 

– Смятате ли, че Еманюел Макрон ще преориентира политиката си? Той казва, че Франция трябва да си върне суверенитета…

 

– Президентът на Републиката направи всичко, за да стигнем дотук. Сега е доста притеснен. Не бива да зависим от целия свят за продуктите, които са необходими за нашата сигурност и здраве. Липсват ни лекарства. И най-вече ни липсва президент, който умее да управлява, защото Еманюел Макрон не е такъв.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

Оригиналното заглавие в Гласове е: Брижит Бардо: Никога не съм виждала толкова разрушителен свят

 

 

 

Автор:Пол Карсенак, “Фигаро”

Източник: Гласове

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/brizhit-bardo-nikoga-ne-sym-vizhdala-tolkova-nevyzmozhen-svyat

loading...
Личности

More in Личности

thumb_910x0_11

Ужас! COVID-19 подхвана европейските лидери, коси наред. Борис Джонсън е първи в списъка

март 27, 2020
канц

Канцлерът на Австрия чака пред аптека. Без гавази, без охрана като нашите властници

март 18, 2020
путинизъм0000401843-article2

Путин допусна вариант да е президент до 2036 г.

март 10, 2020
шарапова15827295002

Шарапова сложи край на кариерата си: Дадох ти живота си, а ти ми даде живот! Тенис, сбогом!

февруари 26, 2020
f3c64422a07ff6caf8566b7587db6e5c

НАЙ-ПОСЛЕ! Брад Пит спечели първия си „Оскар“

февруари 10, 2020
epa08119039 Russian President Vladimir Putin (R) shakes hands with German Chancellor Angela Merkel prior to talks in the Kremlin in Moscow, Russia, 11 January 2020. Merkel visits Moscow to discuss current international issues such as the situation in Syria, Libya, Ukraine, US-Iran tensions, as well as bilateral relations.  EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL

Меркел на важна визита при Путин в Москва, обсъждат геостратегически проблеми

януари 11, 2020