Политика

Менда: Не можем да пуснем печатницата и да раздаваме пари на всеки като Тръмп. Само на тези, които имат нужда от тях

Менда: Не можем да пуснем печатницата и да раздаваме пари на всеки като Тръмп. Само на тези, които имат нужда от тях

 

big_4r

 

 

Държавата трябва задължително да продължи да функционира. Икономиката сериозно не работи, отсрочихме плащания, но едновременно с това трябва да се гарантира изпълнението на основните функции на държавата – здравеопазване, образование,  социална система, сигурност.

 

 

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, пише Novini.bg.

 

 

 

 

В актуализацията на бюджета предвидихме дефицит, за да може да компенсираме спада в приходите за периода, в който работата спира или силно намалява. Тези пари ще бъдат предвидени по схемата 60/40, която ние днес ще допълним и държавата ще поеме и осигуровките на служителите, а за работодателя ще останат само 40% от заплатите, заяви тя.

 

 

 

Всеки трябва да намери мястото си в тази мярка – тя е за тези, които продължават да работят, но имат спад от 20% – за да могат да продължат да работят. Това е мярка за тези бизнеси, които в последните години търсеха ключови специалисти. А онези предприятия, които нямат дейност или са я прекратили заради заповедта на здравния министър, те няма как да извадят от джоба си и да платят тези 40%. Те имат други опции, като например да пуснат служителите си в платен и неплатен отпуск. Има и трета категория, които скоро няма да могат да възобновят работа – те трябва да съкратят  работници, които да отидат на борсата и в определен срок да получават 60% от възнаграждението, което са получавали преди да бъдат съкратени, поясни Стоянова.

 

 

 

По думите ѝ правителствената програма за кредитиране  била много добра. Без каквито и да е условия и кредитна история банките ще дават кредити до 1500 лева с гратисен период 5 години и срок за връщане 10 години, посочи председателят на бюджетната комисия, като уточни, че малки бизнеси ще могат да теглят заеми до 100 000 лева по програмата, отново без да се иска  кредитна история.

 

 

 

Ние не можем да раздаваме пари просто ей така. Ние не сме САЩ и Доналд Тръмп, които са пуснали печатницата за долари и раздават. Не може да се раздават пари на калпак. Те трябва да се дават на тези, които имат нужда от тях, заяви Менда Стоянова.

 

 

 

Тя коментира и казуса със самоосигуряващите се у нас. За да се самоосигуряваш, ти си свободен човек – не искаш да работиш на заплата. Когато си избрал този начин на дейност, ти си поел и някои ангажименти, като този да не се осигуряваш за безработица. Тези хора не могат да отидат в бюрата по труда, защото не са внасяли там. Те са внасяли единствено за пенсии.

 

 

 

Трябва да има консенсус, за да може да им се помогне безвъзмездно. Освен това, аз не съм сигурна, че те са толкова изпаднали, някои от тях имат средства, за да продължат без доходи известен период от време. За тях в момента има една мярка – 1500 лева безлихвен кредит с 5-годишен гратисен период за връщане, отбеляза Стоянова.

 

 

 

Шефката на бюджетната комисия увери, че към 30 март хазната е пълна, а излишъкът за първите три месеца е 1,6 млрд лева.  До края на годината обаче се очаква дефицит от 3,5 млрд. лева. Не, Не смятам, че до края на годината ще останем само с тази актуализация на бюджета, каза още Менда Стоянова.

loading...
Политика

More in Политика

posledni-danni-covid-19-u-nas-171

Легитимен ли е щабът, липсващ в задължителния Национален пандемичен план – кое може и кое не според документа?

април 22, 2020
goranov

Горанов: Как си го представяте? Искате да вземем хеликоптер и да разхвърляме пари по площадите ли?

април 22, 2020
1587545821_0

Европейска солидарност! ЕС иска 10 млрд. лв. от нас, Томислав Дончев – навит!

април 22, 2020
payimage2-7.php

БСП: Времето за проба-грешка изтече. Искаме ясен план за излизане от кризата

април 21, 2020
1587465671

Нинова със скандално разкритие за Лъчезар Иванов след смъртта на Милен Цветков: Лично поиска от нас…

април 21, 2020
big_30_5ad2

ГЕРБ провали изслушването на Борисов в парламента, не искали да правят „огнище на заразата“

април 21, 2020