ОБЩЕСТВО

Мутафчийски продължава да държи на своето: Катерим следващия „пик“ и всяко разхлабване на мерките…

Мутафчийски продължава да държи на своето: Катерим следващия „пик“ и всяко разхлабване на мерките…

 

 

big_1a9d

 

 

 

Премиерът ще вземе решение за отпадането на извънредното положение. Аз само мога да давам препоръки. Така коментира шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски думите на Бойко Борисов, че извънредното положение може да падне по-скоро, но при няколко условия. 

 

 

 

 

„Следвайки математическите модели и вече в ретроспективен план изследванията, България преживя един пик, който беше в началото на април, след което имаше снишаване и в момента България се катери към следващия си пик„, каза той и добави:

 

 

 

„Дали очакванията ни са били със стотици души дневно, това е друг въпрос, но ние достигнахме стойности, които не бяха достигани.“

 

 

 

Възникват огнища, които са определени със сравнително голям брой хора, но благодарение на РЗИ се тушират тези огнища – в Паничерево например и в завод „Мизия“ също, както надявам се да се случи това нещо в момента и в района на Дупница. Там са от село Ресилово и Сапарево. Те са свързани с работата на ТЕЦ „Бобов дол““, огласи шефът на ВМА.

 

 

 

 

„В света няма еднозначно мнение кое е по-добре – да се отворят училищата или не. Едната стратегия е пускане на съвсем малките ученици и детските градини. Мотивите са да се освободят родителите от част от грижите и да се започнат възпроизводствените процеси. Отчита се, че това не е напълно безопасно“, каза той.

 

 

 

 

„Вторият модел е пускане на по-големите ученици. На тях им предстои полагането на много по-важни изпити. При тях освен това може да се разчита на по-разумно поведение – носене на лични предпазни средства, спазване на дистанция, използване на дистанции“, заяви Мутафчийски.

 

 

 

По думите му всичко това също е при условия и може да доведе до усложняване на епидемиологичната обстановка.

 

 

 

„Светът не може да спре и не трябва да спира. Ще се наложи да живеем с този вирус дълго време. Както виждате, има тенденция, с която трябва да свикнем“, смята той. По думите му това ще бъде бъдещето. 

 

 

 

„Извънредното положение е политическо решение и ние не коментираме политически решения“, заяви Мутафчийски.

 

 

 

По темата се включи и доц. д-р Ангел Кунчев:

„Ние не сме хората, които ще решим каква е формата. С или без извънредно положение, мерките ще останат. По тази тема нямаме разминаване. По-скоро е правен въпрос в каква форма това да бъде облечено, за да се прави по правилния начин“, каза той.

loading...
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

posledni-danni-covid-19-u-nas-171

Нови данни: Голямо огнище на К-19 пламна в български град, ето колко станаха заразените

април 26, 2020
masovi-aresti-tazi-nosht-693

Арестуваха красива наша певица и брат й при днешната спецакция в София! СНИМКИ

април 25, 2020
big_se

Безпрецедентно решение на властта: Военен парад за Гергьовден на 6-и май няма да има

април 25, 2020
big_126d1

Масови арести тази нощ! 7 души са задържани при спецакция, претърсванията продължават

април 25, 2020
big_8

Как преди 25 години убиха Васил Илиев – първото знаково убийство на мафиотски бос у нас

април 25, 2020
ef3c72ea5a7292b78e3b32f4564636a9

Уволнете министър Ананиев!

април 25, 2020