Политика

Народното събрание отказа да каже какви са заплатите и даренията на Цвета Караянчева

Народното събрание отказа да каже какви са заплатите и даренията на Цвета Караянчева

cveta_karaqncheva_bgnes
От народното събрание отказаха да съобщят какви заплати е взимала Цвета Караянчева, както като депутат, така и като председател на парламента. Фрог Нюз изпрати запитване по Закона за достъп до обществена информация, за да разбере размера на възнагражденията и даренията, които Караянчева е направила, след като сама огласи, че заплатите на депутатите се вдигат, дори и в криза, за да могат да даряват повече.

Ръководената от Караянчева институция ни отговори, че нямат представа какви дарения е правила тя от както е в Народното събрание. Предполагаме, че въпросът ни е достигнал до нея и такава отчетност хич не й се е понравила, въпреки че напоследък ни заливат с пиарски пресъобщения кой депутат  от ГЕРБ къде какво дарил в борбата с коронавируса.

 

 

 

 

Въпросите ни за заплатите й като депутат и председател на НС остават също без отговор.

 

Главният секретар на парламента Стефана Караславова, която е подписала писмото до медията ни, е изписала подробна, напоителна и абсолютно ненужна информация за нормативната база, въз основа на която се изчисляват заплатите на народните избраници и любезно ни праща да си изчислим каквото сме попитали за Караянчева.

 

 

 

 

Посочен е линк, към калкулатор в сайта на НСИ и броеве на Държавен вестник, за да сме наясно кога линка няма да е от полза. Въпреки че в писмото пише, че ни се предоставят „пълен достъп“ до обществената информация, такава генерално липсва. Въпросите ни не са относно как се формират заплатите на депутатите и на председателят на НС, а конкретни и съвсем ясни, както се вижда от писмото, което публикуваме в края.

 

 

 

 

Ще припомним, че ГЕРБ многократно информират, за това че институциите в България действат прозрачно и че такава е политиката на управляващите. В отговор на поставените от нас въпроси, от парламента опровергаха категорична тази теза с обяснението си за заплатите на Караянчева. Едва ли някой се съмнява, че в НС имат тази информация. Фактът, че вместо да я предоставят, ни препращат към онлайн калкулатор в сайт на друга институция, показва само едно – тотална безотговорност и нежелание да се отговаря.

 

 

 

 

Припомняме, че  пред БТВ председателят на НС Цвета Караянчева защити ситуацията с отказа да се замразят депутатските заплати след като бяха увеличени с думите:

 

 

 

“Вдигаме ги, защото една трета от заплатата си дарявяме! И сега трябва и по места да даряваме. Не е редно да замразяваме, това е популизъм!!! Не може популизъм по време на криза. Нека всеки даде от себе си. Според мен не трябва да се замразяват заплатите, а да се процедира както процедираме ние в ПГ на ГЕРБ – 1/3 от заплатите да се даряват по регионите, където са избрани народните представители. Редно е народните представители да даряват средства за различни каузи. Мисля, че това е по-работещият вариант. Очаква се намаляване на заплатите в следващите месеци и замразяването им в момента означава, че те ще останат на по-високо ниво. Не може популизъм по време на криза. Нека всеки да даде част от своите средства“.

 

 

 

 

Тя допълни, че така нужното вдигане на заплатите няма да е от 1 април, а от 1 май, без да дава повече подробности за различната дата.

 

 

 

 

Това изявление бе поводът Фрог Нюз да изпрати запитването си. На следващия ден Караянчева публикува извинение във фейсбук, което, ако сега пак прочетете, едва ли ще ви се стори искрено. В крайна сметка, след разразилия се скандал, бе взето решение депутатите и министрите да не получават заплатите си до края на извънредното положение, а средставата да бъдат пренасочени за борба с коронавируса. Когато това приключи ви уверяваме, че ще има пълна отчетност от колко пари са се лишили всички депутати, министри и т.н. Включително и г-жа Караянчева, която към момента не се посвини да отговори ето така:

 

 

 
.
.

 

 

 

Фрог Нюз

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-narodnoto-sabranie-otkaza-kaje-kakvi-zaplatite-dareniiata-tsveta-karaiancheva.html

loading...
Политика

More in Политика

radev_bgnes

Радев: Предстои теглене на колосален заем, нужен е регистър, за да няма безконтролно харчене от страна на властта

април 27, 2020
big_big_1a7b

Румен Петков: Eдин oт нaй-гoлeмитe прoвaли в бoрбaтa c К-19 в Бългaрия имa cвoя нocитeл и тoвa e г-н Мутaфчийcки

април 27, 2020
big_borisov-ispaniq-vestnik

Проверката за къщата в Барселона зацикли между прокуратурата и КПКОНПИ. Не е ясно дали Борисов изобщо е разпитван

април 27, 2020
чуковbc-2-crop-c0-5__0-5-750x400-70_qMvVoNz-crop-c0-5__0-5-750x400-70

Проф. Боян Чуков разнищи голямата конспирация зад COVID-19: Има за цел да скрие…

април 27, 2020
94522178_850844518757983_6120144958746787840_n

Главният секретар на МВР: Притеснен съм от разхлабването на мерките. Полиция ще следи дали в парковете те се спазват

април 27, 2020
92930-560x315-trim(0,0,810,608)

Ананиев издаде заповед: В парковете ще може да се извеждат деца до 18,30 ч., а след този час – кучета

април 26, 2020