САЩ

САЩ разследват СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

САЩ разследват СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

 

9d395f891cc041b977c8c8a04d5b2a8f

 

 

Комитетът на Сената на САЩ по вътрешна сигурност и правителствени въпроси започва разследване на появата на коронавирус и неговото разпространение, с акцент върху ролята на Китай и Световната здравна

 

 

 

организация (СЗО) по този процес. Това обяви председателят на комитета Рон Джонсън в интервю за „Политико“.

Според сенатора той и колегите му възнамеряват да проучат обстоятелствата на появата и разпространението на вируса и мерките, предприети за реагиране на епидемията както в САЩ, така и в чужбина, „в своята цялост“.

 

 

 

Разследването ще се фокусира основно върху причините за появата на коронавирус в Китай и дали усилията на Пекин и СЗО са били достатъчни, за да ограничат по-нататъшното му разпространение. „Къде започна всичко? Имало ли е предаване на инфекция от животно на човек? Или теч от лаборатория в Китай, където, например, разработването на лекарства за други видове коронавируси би могло да върви с най-добри цели? Трябва също да проучим каква е ролята на СЗО в укриването на информация за появата на вируса“, каза председателят на комисията.

 

 

 

 

Той каза още, че се планира да се проучат причините за липсата на доставки на лични предпазни средства и лекарства за борба с вируса в САЩ и липсата на производство на редица лекарства, необходими за борба с инфекцията в САЩ.

 

 

 

Според един от участниците в разследването, сенаторът Рик Скот, „не можем да се доверим на комунистически Китай, научихме също, че не можем да се доверим на СЗО, защото те ни излъгаха“.

 

 

Но не е ясно доколко действията на президента Доналд Тръмп ще бъдат разследвани от ръководения от републиканците панел, като Джонсън и други републиканци са фокусирани главно върху Китай и СЗО.

 

 

 

Системата за тестване на Съединените щати бе сварена напълно неподготвена от коронавируса и Джонсън каза, че по-бързата международна информация би помогнала за разработването на „точен лабораторен тест по-рано“.

 

 

 

Джонсън също каза, че е възложил на сенатор Рик Скот да ръководи разследването на СЗО, която попадна под безпощадна атака от страна на депутатите на решублканците и Белия дом, че не са направили повече за намиране на точна информация от Китай за появата на вируса.

Скот, известен ястреб коментира, че ще се задълбочи върху това, какъв е бил планът на СЗО, кога са знаели как се предава вирусът и когато организацията става скептично настроена към числата от Китай, показващи, че вирусът е задържан.

 

 

 

„Нека създадем нова организация, ако това е важно за нас, защото тази очевидно не работи“, заяви Скот за СЗО.

Републиканци предложиха да се отнеме финансирането и ръководителят на СЗО да подаде оставка; някои помощници на Тръмп също обмислят създаването на алтернатива на СЗО. Генералният директор д-р Тедрос Адханом Гебрейсус заяви, че вярва, че САЩ ще продължат финансирането.

 

 

 

Демократите от Камарата обещаха строг контрол върху управлението на пандемията от Тръмп и дори има някои двупартийни законопроекти за създаване на комисия в стил 11/11, която да разследва грешките на правителството.

 

 

 

 

Демократите отказаха да възприемат критиките на републиканците за СЗО и вместо това съсредоточиха яростта си върху Тръмп и неговото омаловажаване на вируса през последните два месеца.

 

 

 

„Липсата на действия, при която президентът всъщност ни казваше, че всичко ще бъде наред, продължи два месеца, в които трябваше да се подготвим. И ние плащаме цената сега, хората плащат цената в момента“, коментира сенатор Тина Смит.

 

Лупа БГ

loading...
САЩ

More in САЩ

tramp-predlozhi-da-se-inzhektira-453

Тръмп предложи да се инжектира дезинфектант като лечение на COVID-19

април 24, 2020
big_1ea7

Още над 4 млн. безработни в САЩ, вече над 20 милиона са без препитание

април 23, 2020
big_139

Доналд Тръмп: Пристъпваме към откриване на страната

април 17, 2020
epa07114860 US Secretary of State Mike Pompeo holds a news conference at the State Department in Washington, DC, USA, 23 October 2018. Pompeo faced questions on the Trump administration's response to Saudi Arabia following the murder of journalist Jamal Khashoggi. Turkish President Recep Tayyip Erdogan said, 23 October, that it was a 'savage murder' inside the Saudi consulate in Istanbul and that it was a premediated, political operation.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

Майк Помпео: Или кардинални промени в СЗО, или САЩ спират вноските си

април 14, 2020
640_768x432_2

Добра вест: Броят на жертвите в САЩ намалява за втори пореден ден

април 13, 2020
Job seekers stand in line to meet with prospective employers at a career fair in New York City, October 24, 2012.   REUTERS/Mike Segar

Безработните в САЩ са вече над 10 милиона души

април 7, 2020