СВЯТ

Учени: Броят на заразените с COVID-19 е до 85 пъти по-висок от данните – това означава много по-ниска смъртност

Учени: Броят на заразените с COVID-19 е до 85 пъти по-висок от данните – това означава много по-ниска смъртност

 

big_30_5

 

 

 

Заразените с COVID-19 по света са между 50 и 85 пъти повече, отколкото показват официалните статистики. Това може да означава много по-ниска смъртност, както и генериран общ имунитет на населението. Изводите са от проучване, публикувано в петък от експерти от университета в Станфорд,за което пише чешкият сайт Lidovky.cz.

 

 

 

Изследването е проведено върху представителна извадка от 3330 души от Санта Клара, Калифорния. „Нашето изследване е много важно, за да осъзнаем сегашното състояние на пандемията“, казва Еран Бендавид, професор по медицина в Станфорд и един от съавторите на изследването.

 

 

 

„Това е важно и от гледна точка на епидемиологичните модели, които се използват за планиране на стратегията и въз основа на които оценяваме какво би могло да означава това за здравната система“, добави той. Според него броят на заразените хора в света е многократно по-голям от очакваното.

 

 

 

 

Официалните данни в района на Санта Клара например съобщават за 1094 потвърдени случая и 50 жертви на пандемията. Според това проучване, което беше първото проведено в по-голям мащаб според броя на хората, разработили антитела, броят им всъщност ще съответства на интервала между 48 000 и 81 000 заразени само в този район. Тестовете са проведени върху кръвни проби на здрави хора, които са изследвани дали са били заразени в миналото и вероятно са се възстановили от коронавирусна инфекция.

 

 

 

 

Ако резултатите от изследването се потвърдят, това означава, че смъртността сред населението е далеч по-ниска от очакваната в момента. Например в Съединените щати смъртността сред пациентите, заразени с коронавирус, е около 4,1%, а ако се изчисли според проучването на Станфорд, тя би била само между 0,12 и 0,2 процента.

 

 

 

Според интерпретацията на данните от изследването населението в света е значително по-близо до т.нар. стаден или колективен имунитет от очакваното. Това би позволило на мнозина да се върнат на работа много по-рано.

 

 

 

Според The Guardian в момента се разработва стратегия, която да улесни хората да се върнат към нормалния си живот. Един от тях са т.нар. имунни сертификати, за които се говори не само във Великобритания, но и в Германия.

 

 

 

 

 

Това би означавало, че хората, за които е доказано, че са с доказан имунитет, след като са били заразени, могат да получат карта, която ясно показва устойчивостта им към вируса. Например британският здравен министър Мат Ханкок заяви, че този „имунен паспорт“ може да бъде издаден под формата на гривна.

 

 

 

 

„Резултатите от проучването обаче не са аргумент в полза на скорошната отмяна на строгите мерки, обявени от националните правителства, убеден е и епидемиологът Артър Рейнголд от университета в Бъркли, който участва в анализа.

 

 

 

Колективният имунитет може да е по-близо, но световното население е все още сравнително далече от него. Ако данните от проучването в Станфорд се окажат верни и обективни за целия свят, това би означавало, че досега са били заразени само 3% от населението. Според експерта поне 50% от населението трябва да бъде заразено, за да създаде колективен имунитет.

 

 

 

 

„Ясно е, че вирусът е по-разпространен в някои области, отколкото в други. Затова е необходимо да се разбере какви променливи зависят от появата на COVID-19“, добави професорът от Станфорд Джаянта Бхатачария – един от основните автори на анализа.

 

 

 

Такива мащабни проучвания вече са в ход в САЩ. Например Националният здравен институт тества десет хиляди души, докато университетът в Бъркли събира проби от пет хиляди доброволци, за да определи дали са имали коронавирус или не.

 

Факти БГ

loading...
СВЯТ

More in СВЯТ

big_31_6

Двойка туристи чак сега разбраха за ситуацията с коронавируса

април 22, 2020
bill-gates

Основателят на CNN: Ваксините на Бил Гейтс целят сериозно намаляване на населението на земята

април 22, 2020
1587536965_2

Европейска солидарност: Ще плащаме заем на Еврозоната без да сме в нея

април 22, 2020
fb_0b04d3cef9055f6f73644d767370ad1c

Какво се случва!? В цяла Европа от небето падат мъртви птици, никой не може да обясни защо! СНИМКИ

април 21, 2020
big_476fa6ed-c46a-41a5-9801-85a889f88483

Подходът на Швеция срещу Covid-19 вече дава резултати. Училища, фитнеси, кафета и барове са отворени

април 21, 2020
Oil fields in the evening, oil field derrick in the evening,  sunset and sunset

Историческо дъно! Барел петрол в САЩ стигна отрицателни стойности на фона на пандемията

април 20, 2020