ОБЩЕСТВО

Ще бъде ли затворена София отново и ще ходим ли на море това лято? Ето отговорът на ген. Мутафчийски

Ще бъде ли затворена София отново и ще ходим ли на море това лято? Ето отговорът на ген. Мутафчийски

 

posledni-danni-covid-19-u-nas-171

 

Отдавам пика на това, че както винаги казвахме, че около 5-6 дни след Великден, ще имаме ръст на заболелите. Продължаваме да го твърдим“

 

На въпрос дали в началото на май по празниците София отново ще бъде затворена, за да се предотврати бум на заразата, какъвто има сега, Мутафчийски отвърна, че щабът реално не затваря нито един град. „Правителството взима това решение. С тревога наблюдаваме какво се случва на празниците и сме разтревожени от предстоящите“.

Това заяви на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

 

 

 

 

 

Първоначално всички тестове, които са раздадени на лабораториите, не бяха за сметка на самите лечебни заведения. Повечето са били от дарения или купени от държавния бюджет. Това беше о момента, в който се регламентира как ще се извършва заплащането на тестовете към тези, които завършват тестуването. 

Това заяви на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

 

 

 

За бързите тестове ние сме говорили за тях. Във ВМА също първоначално, като започнахме да работим, се тествахме от бюджета на ВМА, докато се задействат механизмите и всичко се регламентира“, каза Мутафчийски.

 

 

 

Шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев потвърди, че наистина в поликлиника в столичния ж.к. „Надежда“ има болен от COVID-19. „Там има 12 лекари, 11 сестри и един санитар. Един от колегите е положителен, почти безсимптомно. За другите днес чакаме резултат“, каза той. 

 

 

Най-вероятно ще започнем да правим по повече от 7000 теста седмично. Имаме нови лаборатории и работим на пълни обороти. Засега дори не се влияем от капацитета на лабораториите. Той отдавна е надхвърлен. Друг е въпросът, че колегите най-вероятно ще издъхнат в тези лаборатории. Снощи във ВМА работиха до 1 часа, а днес ще започнат от 8 часа и това вече продължава повече от месец“, каза той.

По думите му едни и същи хора са подложени на огромен натиск и стрес.

 

 

 

„Ежедневно информираме правителството за ситуацията в България, но аз мисля, че дори с просто око се вижда, че тя ескалира“, каза Мутафчийски.

Над 600 теста вече са направени във „Филиповци“ и „Факултета“. 

 

 

 

 

„Във Видин се наблюдава интересно смесване на работата на медици, които работят както в клиниките, така и в доболнична помощ, така и в Спешна помощ. Това най-вероятно е причината за големия процент на заразени медици в града“, поясни Мутафчийски и добави, че има в запас много големи количества предпазни средства там.

 

 

 

Той добави, че подобно нещо за смесването на дейността се забелязва и на други места:

„Част от заразените, които бяха от ЦСП в София, се оказа, че работят и на други места. Двама от тях са и във ВМА на по 4 часа. Имаме един заразен лекар, който е на 4 часа във ВМА, иначе основният му трудов договор е в „Пирогов“.

 

 

 

Такива смесвания на работните места са неподходящи в тази обстановка. Аз като началник на ВМА съм издал изрична заповед лекарите и сестрите да работят само по основния си трудов договор. Това е реална опасност, която увеличава риска от заразяване на медицински лица„, заяви генералът.

 

 

 

На въпрос какви са резултатите на тестваните служители на градския транспорт в София д-р Пенчев огласи, че те са много положителни: „От готовите 450 резултата, имаме само 1 положителен. 

 

 

 

Мутафчийски проговори и за заразения кмет в гр. Симитли: „Там не е заразен кметът, а шофьорът на кмета. Той се намира в болницата в Благоевград. Той е в средно към тежко състояние, с доста придружаващи заболявания – 5 стента, доколкото съм информиран“, каза Мутафчийски и добави, че от доста време областта се оформя като огнище на заразата.

 

 

 

Запитан дали ще може да се ходи на море това лято генералът отговори:

„За туристическия сезон много трудно могат да се дадат отговори. Международният туризъм не може да влезе в съображение това лято. Въпросът е за вътрешния туризъм, но още е рано за прогнози“, каза той. 

 

 

 

 

„Отхлабването на мерките се дискутира непрекъснато. Колкото и нелепо това да звучи в тези дни, когато има ескалация на броя на заболели се търсят начини и приемливи варианти, защото пак ще повторим, че всяко отхлабване на мерките носи риск за повишаване на заболеваемостта“, каза Мутафчийски.

 

 

 

Той коментира и думите на германския канцлер Ангела Меркел, че Германия още не е достигнала пика и е в началото на епидемията. „Тя е политик, който говори не това, което искат да чуят хората, а това, което е в реалност“.

loading...
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

640_1585229498

Нови страшни данни към 8 ч. на 24 април: 90 заразени с К-19 в България за 24 часа, има и жертви! НА ЖИВО

април 24, 2020
phpc4glap_800x_

“Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш“

април 23, 2020
big_31_8942

Крум Савов: Утре ще ми гостува човек, който твърди, че Кристиан Николов и Милен Цветков са били през две каравани на морето

април 23, 2020
big_1a9d

Мутафчийски: Изследвахме оздравели пациенти от COVID-19, резултатите са много обезпокоителни

април 23, 2020
big_13d8

Борисов: Омръзна ми да ми дават оценка хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос

април 23, 2020
img_5ea03e08c46b3-410x260

Властта крие 17 млн. лв. далавери с европари на майката на убиеца на Милен – Брюксел спи ли?

април 23, 2020