Русия

Ще има ли парад на Победата на 9 май – ето какво замислят в Москва!

Ще има ли парад на Победата на 9 май – ето какво замислят в Москва!

 

ПАРАД1494313503-per4

 

 

Руските власти обмислят различни варианти за провеждане на парада на победата във връзка с разпространението на коронавирус, съобщават медиите. Вариант е пренасянето на честването през есента. Друг вариант е провеждането на парада на 9 май, но без зрители. Преди това Кремъл отбеляза, че решението за отлагане на военния парад все още не е взето, пише Газета.ру.

 

 

Според първия план парадът може да съвпадне с края на Втората световна война. От 2010 г. в Русия, както и по света, тази дата се отбелязва на 2 септември, но на 1 април Държавната дума прие законопроект, според който тази годишнина се отлага за 3 септември.

 

 

Друг вариант за провеждане на парада на победата е 9 май, но „без трибуни“, тоест без зрители.

 

 

По-рано за такъв сценарий беше съобщено от онлайн изданието Open Media. Те отбелязаха, че тя се обсъжда от Министерството на отбраната и кметството на Москва.

 

 

 

Има още една дата, на която парадът може да бъде разсрочен – 7 ноември. През 1941 г., на този ден, в разгара на битката за Москва, се провежда военен парад, на който лично присъства шефът на СССР Йосиф Сталин. Парадът имаше голямо историческо значение и се считаше за важна военна операция.

 

 

 

Ден преди публикуването на RBC за алтернативи на парада говорителят на президента Дмитрий Песков заяви, че не са взети решения относно отмяната на тържеството на фона на разпространението на коронавирус.

 

 

Освен това на 25 март той заяви, че Кремъл мисли за отмяна на парада на победата в Москва на 9 май. Песков заяви, че решението за провеждане на парада и неговият формат ще бъде взето, като се вземе предвид как ще се развива епидемиологичната ситуация.

 

 

 

Той отбеляза, че все още не трябва да се говори дали парад може да мине без зрители. „Възможно е и е необходимо да направим всичко, за да може, от една страна, да отдадем почит на паметта за героизма на нашия народ, нашата страна, но от друга страна, за да не застрашим здравето на нашия народ“, заяви кремълският представител.

 

 

 

В същия ден РБК, позовавайки се на източник в Министерството на отбраната, съобщи, че подготовката за парада на Победата протича по план.

 

 

 

От ведомството отбелязаха, че персоналът, който ще участва в парада, е преминал задълбочен медицински преглед. От министерството увериха, че подготвяйки се за събитието, военните предприели мерки за борба с коронавируса. По-специално те инсталираха бактерицидни ултравиолетови лампи, създадоха запас от дезинфектанти, лекарства и лични предпазни средства в местата за пребиваване на участниците в парада – във военни части на московския гарнизон и образователни институции на отбранителния отдел.

 

 

 

Освен това целият персонал премина през методически занятия, по време на които военнослужещите овладяха правилата за лична хигиена. Участниците в парада измерват температурата три пъти на ден. Чуждестранните военни служители, потвърдили участието си, ще трябва да преминат през карантина още два пъти.

 

 

 

През февруари министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви, че тазгодишният парад ще продължи с половин час повече.

Той подчерта, че предстоящият Парад на победата ще бъде по-мащабен.

 

Петел, Газета. ру

loading...
Русия

More in Русия

putin-darjim-koronavirusa-pod-kontrol-1

Путин: Държим коронавируса под контрол

април 19, 2020
92780-560x315-trim(111,0,783,504)

Кремъл отложи парада на 9 май след призив на руски ветерани от войната към Путин

април 16, 2020
prizovaha-putin-da-otmeni-parada-1

Ветерани от войната призоваха Путин да отмени парада

април 15, 2020
v-rusiia-zapochnaha-da-lekuvat-426

В Русия започнаха да лекуват коронавирус по нов начин

април 9, 2020
русия768x432

Москва обмисля наказания за премахване на паметници на съветските воини в чужбина

април 9, 2020
putincropped

Путин: Всички в Русия са станали вирусолози

април 7, 2020