Политика

Анкета на „Тренд“ по поръчка на проправителствения „24 часа“: Борисов изпревари Радев по рейтинг

Анкета на „Тренд“ по поръчка на проправителствения „24 часа“: Борисов изпревари Радев по рейтинг

big_28_58e3

 

 

„24 часа“ са поръчали на агенция „Тренд“ да направят анкета за рейтингите на политиците по време на извънредното положение.

Не е ясно сред колко хора е анкетата и как са подбрани анкетираните.

 

 

„Расте рейтингът на премиера Бойко Борисов в условията на извънредно положение. Той има подкрепата на над 50% от българите. Това показа проучване на „Тренд“, представено пред бТВ от социолога Евелина Славкова. То е по поръчка на вестник „24 часа“ и е посветено на разпространението на COVID-19.

 

 

Авторите тълкуват данните от анкетата като показател, че политическата обстановка се променя. Това се вижда от показателите на премиера, който е имал близо 32% подкрепа преди обявяване на извънредните мерки. Сега значително увеличава рейтинга си до 53%, ще видим дали след края на извънредното положение нивата се запазят, коментира Евелина Славкова.

 

 

 

Президентът пък губи малко от подкрепата си. Сега 49% го подкрепят, като преди това е имал рейтинг от 60%. Ген. Мутафчийски води класацията на фона на общественото одобрение на цялото извънредно положение – 66% имат положително мнение за началника на оперативния щаб.

 

 

 

По-нисък рейтинг имат Владислав Горанов и Кирил Ананиев, но това е нормално, защото единият разпределят парите, а другият издава заповедите за затваряне на парковете например, обясни Славкова.

 

 

Тя поясни, че хората масово подкрепят мерките, а голяма част дори казват, че са започнали да си мият ръцете по-често от преди.

 

 

 

Прави впечатление също от въпросното проучване, че повече от половината българи – 52% одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. А това означава и одобрение на наложените ограничителни мерки… Интересно би било дали тази подкрепя ще се засилва, ако тези мерки стават още по-строги и драстични. И доколко време ще продължи, ако периодът им на действие надвиши периода до 13 май.

 

 

 

 

 

Има и доста конспиративни теории, над 50% смятат, че вирусът е биологично, оръжие, а голям процент пък мислят, че има ваксина но се крие, за да се заразят повече хора – 39%. 46% мислят, че „COVID-19 е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят“.

 

Припомняме:

 

Социологическата агенция „Тренд“ работи основно с вестник „24 часа“, контролиран преди време от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов чрез „издателката“ Венелина Гочева. Във всекидневника се представят „изследванията“ на социолозите, които са по едно почти всяка седмица. Изключителната продуктивност на „Тренд“ силно озадачава старите социологически агенции, тъй като провеждането и анализът на данните от едно проучване отнемат повече от месец. Поради тези причина в политическите и бизнес среди върви упорит слух, че „Тренд“ били силни единствено в „съчиненията“ и „стъкмистиката“.

Собственици на Изследователския център „Тренд“ ООД са Анастас Стефанов, Димитър Ганев и Евелина Славкова.

24 часа, Мигнюз

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024