ОБЩЕСТВО

Бавно и методично ни подготвят за поредно удължаване на извънредното положение! Витанов: Загубихме битката

Бавно и методично ни подготвят за поредно удължаване на извънредното положение! Витанов: Загубихме битката

big_11f7

 

 

 

„Излязохме от пика и загубихме битката по Великден“, коментира ситуацията със заразата от COVID-19 у нас пред БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов, предаде новини.бг.

 

 

Когато заразата се появи у нас за пръв път беше казано да държим карантината три седмици и ще получим добри новини.

 

 

Тогава хората бяха много дисциплинирани, държа се карантината, напомни той и поясни, че вече не е обаче така. Затова, по думите му, сега ще влизаме от благопроятни  в неблагоприоятни варианти.

 

 

Преди време той обяви, че българите могат да очакват добри новини около Великден, ако се спазват ограничителните мерки в продължение на три седмици.

 

 

 

„Хората бяха дисциплинирани, добави математикът, който е част от оперативния щаб. – Очакваше се пик около Великден, а след него два варианта – благоприятен или неблагоприятен. Какво стана? Спазваха ли ме мерките? Например в Плевен – гледате какво стана, 50 човека заразени от сто и няколко в цех. Аз не разбирам така спазването на мерките. стопли се времето – видяхте какво стана по пазари и по паркове. След това – дългите пасове: от зона, в която има много заразени, излизат хора към места, където няма.“

 

 

 

 

Изборът как ще продължим след пика беше направен по Великден, отговори професорът в отговор на въпрос какво следва. Неговата прогноза е за нови пикове. Прогнозата за скорошна отмяна на извънредното положение е била направена, ако мерките се спазват и спечелим битката. Ние я загубихме, допълни той.

 

 

 

Огнищата ще растат, особено в страната, а медицинските системи там ще бъдат силно натоварени, прогнозира той. По думите му, когато поставим ситуацията отново под контрол, отново ще дойде следващият пик и тогава отново ще трябва да избираме по кой път да минем – да спазваме мерките и да ограничим заразата или не.

 

 

 

Идват решаващите 10 дни, кризата с COVID – 19 ще опита да ни удари, ако устискаме, резултатът ще е много добър. Нашата крива на инфекцията не е като класическата, обясни на 28 март проф. Витанов, който създаде математическият модел за развитие на коронависура у нас.

В момента ние влизаме в неблагоприятния вариант, заяви днес математикът.

 

БНТ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024