Европа

Бергамо не е на себе си: Ковчезите с жертвите на К-19 най-сетне изчезнаха от Църквата на гробищата! СНИМКИ

Бергамо не е на себе си: Ковчезите с жертвите на К-19 най-сетне изчезнаха от Църквата на гробищата! СНИМКИ

 

616115

 

 

„Църквата на гробищата в Бергамо е празна. Най-сетне“ – с тези думи кметът на северноиталианския град придружи качена от него днес в Туитър снимка на храма отвътре – вече без ковчезите, които прииждаха там непрестанно през седмиците на пандемията, предаде Франс прес.

 

 

 

 

 

 

Думите му и кадърът показват, че постепенно се разсейват облаците над страната и по-специално над областта Ломбардия, които излизат от острата фаза на здравната криза.

 

 

 

Вирусът взе 23 000 жертви в Италия и над половината от тях са в този регион, уточнява dir.bg.

 

 

 

Управляван от Джорджо Гори, член на центристката Демократическа партия, Бергамо е смятан за град-мъченик, пострадал най-силно от COVID-19.

 

 

 

В четвъртък кметът съобщи в Туитър, че от 1 март до 12 април са загинали 795 от неговите съграждани – над двойно повече, отколкото показват официалните данни (272), отчитащи само смъртните случаи сред тествани пациенти. Множество поразени от COVID-19 умират, без да е потвърдена диагнозата, ако не са хоспитализирани.

 

 

 

По време на кризата градските погребални агенции не смогваха да обгрижват покойниците и се наложи телата да бъдат изпращани в други региони, където да ги кремират.

 

 

 

Вчера Италия съобщи, че броят на оздравелите значително нараства и те са вече над 2500. В Ломбардия за пръв път от месец болните на интензивно лечение са под хиляда.

 

 

 

Идната седмица местните власти се канят да подложат на кръвни тестове медицинския персонал в някои от най-силно засегнатите градове като Бергамо, Бреша, Лоди, Кремона, а после и Милано.

 

 

 

Професор Валтер Ричарди от Висшия здравен съвет на страната, цитиран днес в италиански медии, попари обаче твърде оптимистичните очаквания с думите: „Втората вълна не е хипотеза, а неизбежност“.

 

 

 

 

„Ето защо е много важно да не ускорим това завръщане. Иначе рискуваме втора вълна още преди лятото“, изтъкна експертът, който е и съветник на Световната здравна организация (СЗО).

 

 

 

В същото време Русия се готви да посрещне пикът на заразата. БЛИЦ припомня, че президентът на Русия Владимир Путин ще пропусне тази година великденската служба, но ще посети и ще запали свещ в параклиса в московската си резиденция Ново Огарьово, където живее и работи в момента, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

 

 

 

 

Пламък от Благодатния огън ще бъде доставен в Русия от пратеници на обществения фонд „Андрей Първозвани“ с благословението на руския патриарх Кирил. Заради карантинните ограничения традиционното посрещане на летище „Внуково“ в Москва е отменено и огънят ще бъде доставен директно в катедралата „Христос Спасител“ за великденското богослужение, което също ще се състои при закрити врати. Предаването на огъня в други храмове ще стане възможно, едва щом бъде вдигнат режимът на самоизолация, обявен в Москва до 1 май.

 

 

 

Огромното мнозинство жители на Русия – 84 на сто, подкрепят препоръката да се ограничи посещението на храмовете по време на религиозни празници, включително Великден. Заради разпространението на вируса 34 на сто от запитаните няма да отбелязват Великден; 18 на сто заявяват, че в неделя няма да излизат навън, информира социологическият център ВЦИОМ.

 

 

 

По-рано патриарх Кирил призова вярващите в Русия да спазват режима на самоизолация и да гледат богослуженията по телевизията. Посещенията на богомолци в храмовете в Москва и Подмосковието от 12 до 19 април е преустановено.

 

 

 

 

Ограничителните мерки в столицата Москва днес бяха удължени до 1 май, като на гражданите се разрешава да излизат от домовете си само за работа или посещение при лекар. Ако не носят разрешителни за излизане са застрашени от солени глоби, спортуването и разходните са забранени и вече стотици хора бяха глобени, допълва ДПА. Разрешено е все пак излизане за разхождане на кучета, изхвърляне на боклук, купуване на храна. Кметът на града Сергей Собянин заяви, че мерките вече дават резултат и столицата е успяла да предотврати експлозивно увеличаване на заболелите.

 

 

 

 

Много компании продължават да работят, за да осигуряват първостепенни услуги или просто за да оцелеят, макар Собянин да принуди някои да затворят врати.

Смъртните случаи в резултат на коронавируса в Русия са вече 313, след като през последното денонощие починаха още 40 души, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

 

 

 

Рекорден скок е регистриран и при новите заразени – 4785 души за 24 часа, с което потвърдените случаи стават общо 36 793.

 

 

 

В Москва, която се превърна в епицентър на епидемията в Русия и където най-напред бяха въведени ограничителни мерки, са регистрирани 2649 нови случая и още 21 починали, обяви националният център за преодоляване на кризата с коронавируса.

 

 

 

Този месец; броят на заразените в Русия започна бързо да се увеличава, макар че страната съобщаваше за по-малко случаи от много от западноевропейските страни в първите стадии на епидемията.

 

 

Както в много страни, здравните власти в Русия не извършват масови тестове. Резултатите от индивидуалните тестове в Москва сред хора без симптоми подсказват, че вирусът се е разпространил много повече сред населението, отколкото показват официалните данни.

 

БЛиц, Дир БГ

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024