Политика

Боил Банов: Ако хората продължават да излизат на разходка, ще имаме няколко хиляди мъртви

Боил Банов: Ако хората продължават да излизат на разходка, ще имаме няколко хиляди мъртви

big_1

 

 

Вярвам, че ще преборим тази гадост, въпреки че в последните няколко дни народът взе масово да върви по улиците със затопляне на времето. Разбира се, ние пак ще се справим, но всеки да знае, че оттук-нататък носи персонална отговорност –

 

 

всеки, който си е позволил да погазва правилата, само защото му е станало скучно или трудно вкъщи. Така че пак ще се справим, само че с цената на няколко хиляди мъртви. Това заяви в предаването “120 минути“ по bTV министърът на културата Боил Банов.

 

 

По думите, ако правилата се спазват, ситуацията ще отшуми за около две-три седмици, пише Novini.bg.

 

,,Вижте, не може с репресивни мерки да се налага такава карантина, не може да има на всеки вход по един полицай и да бие всеки, който излиза. Когато се обяви първото решение за задължителното носене на маски се надигна страшен вой, защото хората били бедни… сега цената им падна още.

 

 

Нашите резултатите са добри на този етап и на фона на всичко, което се случва по останалия свят, така че е смислено да се направят всички стъпки докрай. Да не забравяме, че има държави, в които абсолютно всичко е затворено“, каза още министър Банов и отсече, че няма как държавата да забрани на църквата да затвори вратите си за миряните.

 

 

,,Аз лично няма да отида на църква този Великден за първи път от 1985 г.“, призна културният министър.

 

 

,,Артистите на договор ще получат твърди заплати и осигуровки за периода от два месеца от въвеждането на извънредното положение и за шест месеца след него, без значение от това какви приходи си докарват или са играли пред един зрител или стотина. При всички положения държавата ще им гарантира заплатите и осигуровките.

 

 

По отношение на  свободните артисти – най-застрашените от тях, т.е. тези, които изкарват под 1000 лв. на месец, ще получат за времето на извънредното положение и един месец след него три минимални заплати в допълнение с осигуровките.

 

 

Пак повтарям, това важи за тези, чийто годишен приход е под 12 000 лева. За тези, които взимат повече на годишна база, могат да кандидатстват за държавен безлихвен кредит до 1500 лева“, обясни Боил Банов.

 

 

На въпрос за фалшивите писма на Яворов културният министър се закани, че полицията ще се заеме с фалшификаторите много сериозно, тъй като това вече “ставало нагло“.

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024