Политика

“Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш“

“Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш“

 

phpc4glap_800x_

 

За една седмица свършихме това, което трябваше за три месеца да се свърши. И заедно с Хърватия се надяваме през юли да влезем в чакалнята на Еврозоната, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след участието му в заседание на Европейския съвет.

 

 

 

Към днешна дата ЕЦБ ни отговори, че всичко, което е било необходимо, е направено. И в знак на доверие към България снощи ни отвориха суапова линия за 2 млрд. евро и то за колкото трябва време, фиксирано е до края на тази година или доколкото трябва, каза премиерът.

 

 

 

 

Снощи ми се обади Кристалина Георгиева, след като беше чула за суапа с ЕЦБ. И вика: Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш. Спокоен! Милиарди евра имаш, вързал си се за... Викам: Криси, Христос Воскресе, и ти да си жива и здрава! Добра работа свършихме! – разказа министър-председателят.

 

 

 

Борисов отбеляза, че страната още не е вземала заем и разчита на спестеното, когато нямаше криза.

 

 

 

Той съобщи, че се очаква да има грантове за малкия бизнес по мярка по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ на стойност 173 млн. лева, като тази подкрепа ще е за над 20 000 фирми. Схемата ще стартира в началото на май. Грантът ще е за фирми, които имат спад с 20 на сто от оборота си, като последица от пандемията. Кандидатстването ще става по електронен път чрез ИСУН, при максимално облекчена административна процедура и декларативен принцип.

Ще има и подобна мярка за средния бизнес, за което се очаква одобрение от ЕК.

 

 

Още сме в началото на кризата с епидемията

 

 

Искаме да вдъхнем на хората оптимизъм, че този кошмар ще свърши и един ден това ще ни е лош спомен, но медицински това не се подкрепя от никой, заяви още Борисов.

 

 

 

Много от колегите, когато не са пред камерите, посочват, че според техните медицински екипи сме в началото на кризата с епидемията. С новата Пътна карта искаме да вдъхнем оптимизъм. Трябва да знаем след датата Х, месеца Х, да не кажем годината Х, когато кризата отмине, докъде е стигнала икономиката. Сега БВП е паднал със 7,5 на сто, има вече милиони безработни в ЕС, а кризата дойде асиметрично за страните. Всички сме наясно, че само ако сме единни, можем да излезем от кризата, защото икономиките ни в Европа са свързани, коментира премиерът.

 

 

В ЕС тече спор дали да се дават грантове или кредити. Страните с по-слаба икономика искат грантове, а страните със стабилни икономики предлагат да се дават кредити на нуждаещите се. По-богатите страни предлагат ако другите страни искат грантове, да си направят данъците като техните, каза Борисов.

 

 

 

При нас данъкът е 10 процента, а в Германия – 40 процента. По този спор няма да се стигне до съгласие, но има модели, по които да се разберем, посочи премиерът.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024