Политика

Борисов иска да изкара пълен мандат като вкара мерките на Ананиев в закон, страхува се от протести

Борисов иска да изкара пълен мандат като вкара мерките на Ананиев в закон, страхува се от протести

 

94889329_3734935119910477_4683946399346196480_o

снимка Булфото

 

 

 

„Работим по закон, който да включва само мерките срещу коронавируса, без да има извънредно положение. Много от мерките са в този закон и ще е добре, ако можем да приемем закон, който да включва само мерките. Те и сега са най-меките мерки в ЕС. Идеята е да бъдат легитимни и без извънредно положение. Върху това работим“, съобщи днес премиерът Бойко Борисов, който се яви в парламента за изслушване по искане на БСП.

 

 

 

 

Към този момент заповедите на здравния министър Кирил Ананиев са без правни последици, защото те, като подзаконови нормативни актове, трябва да са издадени в изпълнение на закон. А те не са и това ги прави нелегитимни, пише Liberta.bg.

 

 

 

Борисов каза, че иска още утре да отпадне извънредното положение, което е до 13 май, но идеята е да се запазят мерките срещу вируса, които се въвеждат със заповеди на здравния министър Кирил Ананиев. Затова юристите в ГЕРБ обмисляли варианти – как заповедите да влязат в отделен закон. Това включва задължителното носене на маски, движението между градовете с изградените КПП-та, графиците на работа в хипермаркетите и др.

 

 

 

 

Министър-председателят не спомена нищо по въпроса свързан със Закона за събранията, митингите и манифестациите и как гражданите ще упражняват демократичното си право на протест, след като с мерките, които ГЕРБ искат да вкарат в закон, се забранява масовото събиране на хора на едно място.

 

 

 

Управляващите са наясно с огромните щети, които са нанесли на физическите и юридическите лица в България. Въпреки това все още нямат програма и никаква представа как държавата ще излезе от икономическата криза след Covid-19.

 

 

 

Точно поради тази причина се предполага, че народното недоволство на обезверените, безработните, фалиралите, гладните и отчаяните ще залее пространството между сградите на Парламента и Министерски съвет, с искане на оставката на правителството.

 

 

 

 

С приемането на закон, който да възпроизвежда заповедите на здравния министър Ананиев, този проблем ще бъде нормативно уреден със забрана за протестиране. Постигането на тази цел е единствено в услуга на премиера Борисов, който е с отдавна изчерпан кредит на доверие – както в България, така и сред европейските си колеги.

 

Либерта, Дунав мост

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024