Политика

БСП: Времето за проба-грешка изтече. Искаме ясен план за излизане от кризата

БСП: Времето за проба-грешка изтече. Искаме ясен план за излизане от кризата

 

payimage2-7.php

 

 

 

„С действията и думите си днес,  управляващите  нанесоха пореден удар върху парламентаризма и правото на контрол от опозицията. Те направиха поредната стъпка към диктатурата, като ни изпратиха да защитаваме позициите си в телевизията, вместо в парламента. България не е телевизионна република“.

 

 

 

 

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БТВ по повод отсъствието на Борисов и депутатите от ГЕРБ в парламента и думите им, че опозицията може да защитава позициите си в телевизията. По думите й Борисов се е подиграл с много хора, които са очаквали от правителството отговори на въпроси, изпратени до левицата.

 

 

 

 

„Лесно е да отговаряш на подготвени въпроси. Пресконференции без опозиция. Борисов няма отговор на много въпроси, които ще му бъдат зададени от опозицията. Държавата се управлява през пресконференции. Не приемаме това“, коментира още лидерът на БСП.

 

 

 

 

„Времето за политика в стил „проба-грешка“ изтече. Очакваме ясен план за извеждане на България от кризата и за живота на хората оттук нататък“, категорична бе Нинова.

 

 

 

 

 

 

Тя подчерта, че по социологически данни 47 % хората не могат да издържат повече от месец без работа и доходи.

 

Корнелия Нинова припомни, че левицата е подкрепяла извънредното положение, но не може да си затвори очите за последвалия хаос в решенията на управляващите и смяна на решенията им сутрин и вечер.

 

 

 

 

 

„Силата на управлението си личи в кризи. Да се сравним с другите европейски държави, където кризата е по-тежка – лидерите там обаче знаят какво правят и следват ясен план“, категорична е Нинова.

 

 

 

 

 

По думите й европейските лидери дават надежда на хората, докато Борисов всява страх и паника, говорейки постоянно за трупове, морги, хладилни камиони за умрели и идващия ад.: „Когато си лидер, не може да се държиш така, ти трябва да дадеш на хората надежда и сигурност“.

 

 

 

 

 

„Защо хората не се съобразяват с това, което им се казва да правят? Защото нямат доверие в институциите. Това е голям въпрос, защото в другите държави не е така. Тук хората не вярват на институциите, защото те си сменят позициите постоянно“, смята още председателят на левицата.

 

 

 

 

Тя посочи, че в Европа и на Балканите се дава безрезервна и безвъзмедна помощ на хората в беда и даде примери със Сърбия, където се дава по една минимална заплата на загубилите работното си място и по100 евро на всеки пълнолетен гражданин, Гърция – по 800 евро за загубилите работно място и 4 месеца без плащане на данъци, Македония – по две минимални заплати за безработните вследствие на кризата.

 

 

 

 

 

„При нас всичко е кредити. Кредити на фирми, които са пред фалит, кредити на хората без работа и доходи, които вече имат други кредити. Цялата политика на управляващите е „живот на кредит“, заяви Нинова и припомни, че от левицата са предложили алтернативен план, в който правителството и мнозинството на ГЕРБ не са се вслушали.

 

 

 

 

 

Относно позицията на левицата за вземане на заем за справяне с кризата, Нинова коментира: „Нужен е пълен анализ на фактическото състояние на бюджета на държавата. Реалното състояние никой не го знае. Да се каже какви са резервите, разходи да се променят и пренасочат. Кои европейски средства могат да се пренасочат. И тогава в парламента да кажем: за да подпомогнем хората и да излезем от кризата, ни е нужна ето такава сума.  Вместо това, те поискаха празен чек, без разчет. Хората трябва да знаят къде ще отидат парите им“.

 

 

 

 

 

По случая с катастрофата с Милен Цветков, Корнелия Нинова изрази съболезнования към семейството на журналиста и коментира: „Много смел човек, безкомпромисен в критиката и към властта, и към нас. През 2018 година го защитихме с декларация в парламента, защото става дума за принципни неща. Свободата на словото и цензурата. Но и други големи въпроси поставя и жизненият му път, и смъртта му – за безнаказаност, за липса на справедливост, за липса на равенство пред закона, за лобистки закони, за покровителство на властимащи над извършители на престъпления, за употребата на наркотици в България.

 

 

 

 

 

 

Преди четири месеца ГЕРБ предложиха да се намалят присъдите на дрогирани шофьори, което е абсурдно. Не трябва да се действа на парче, да се забравя случаят с Милен Цветков. И след пет дена пак същото- до следващия случай. Тук трябва стратегическа, постоянна и последователна политика за борба с тези явления, независимо кой управлява.“

 

Епицентър

Политика

More in Политика

президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024